Nyhetsbrev 28 SEPTEMBER 2009

Dollarn blir ännu billigare

Expansiv budget nu – surt efter


Kris – men trots allt inte sååå farligt


Brooklyn – vitalast i New York


Svensk världens främste logiker – och Sverigebilden


Kan negativa kampanjer vara bra kampanjer?


Den Svenska modellen 2.0


USA:s sjuka debatt


Ålder inget problem i New York


De svenska kvällstidningarna satsar på kvalitet


Fransk kultur storsatsar i New York


Svensk konst på Paris tunnelbana


Guide till Shanghai


Sverige i New York


New York i Stockholm


Presidentkrogar i New York


Höstgryta på äpplen

Dollarn blir ännu billigare


Den svenska kronan har nu parkerat sig under 7-kronorsstrecket – något som förutspåtts i det här nyhetsbrevet. Det som nu sker är att de internationella kreditmarknaderna börjar fungera bättre och att riskaptiten ökar. Det som hållit uppe dollarn har varit att den är världens mest likvida valuta; osäkra placerare har sökt sig till likviditet.

Snart ökar nog farhågorna för att USA:s underskott kommer att leda till inflation. Och då är det ju inte roligt att sitta på dollarinnehav. Trots att dollarn faller går det för närvarande bra för amerikanska obligationer. Marknaden tror alltså satt USA kommer att kunna hålla inflationen stången. Marknaden har alltid rätt, men bara för tillfället.

I mars i år var en dollar värd 9,12. Nu ligger den på ca 6,70. Det är ett mycket snabbt fall. Jag tror inte det kommer att gå lika snabbt det närmaste halvåret – men riktningen kommer att vara densamma. Dollarn blir billigare.

Kris – men trots allt inte sååå farligt


Sverige genomgår en ekonomisk kris. Och många människor som blivit arbetslösa, eller fått se sina företag gå riktigt dåligt eller nekats lån har det besvärligt. Men en del eländesbeskrivningar saknar varje proportion. Om de värsta förutsägelserna slår in kommer vi att nästa år tvingas ner på 2005 års standard. 2005? Människor satt inte och värmde sig vid eldar i Stockholm eller dyka efter dollar i frihamnen. Få minns 2005 som ett läskigt bottenår.

Också jämförelserna med krisen på 1930-talet haltar. Dåtidens Sverige hade en standard som länder i världen som just lämnat u-landsstadiet har idag. Självklart innebar ett fall i ekonomin långt mer då, när botten var så nära.

Utrikesredaktören på dn.se har skrivit en utmärkt artikel.
http://www.dn.se/opinion/debatt/den-ekonomiska-krisen-ar-inte-sa-farlig-for-sverige-1.927615

Den som vill ha ännu mer samtidsoptimism kan skaffa boken Flyt av Theodor Paues och Fabian Wallen som handlar om hur mycket bättre och friare Sverige har blivit sedan 1970-talet. Dåtidens Sverige var långt gråare och i perspektiv förvånansvärt fattigt.
http://www.bokenflyt.se/om-flyt/

Expansiv budget nu – surt efter


Regeringens budget är ganska expansiv. Det blir 2011 och 2012 som blir besvärliga. Då har rimligen konjunkturen vänt och inflationsimpulser kommer från USA. Samtidigt är arbetslösheten hög och arbetslöshetskostnaderna skapar med automatik ett stort budgetunderskott.

Oavsett vilken regering som sitter efter valet kommer receptet att bli likadant som 1995 – massaker på kostnader i statsbudgeten. Det bli några kräva år för offentlig verksamhet.

Brooklyn – vitalast i New York


Den flitige Martin Gelin – som i våras kom med den insiktsfulla och entusiastiska boken ”Det amerikanska löftet” om Barack Obamas kampanj – har i Svenska Dagbladet gjort en bra beskrivning av Brooklyn, den vitalaste delen av New York. Den som vill ge sig av någon dag från Manhattan kan ta hans artikel i handen.

Nu när krisen slår hårt är det i Brooklyn nya krogar öppnar och nya idéer testas. Och i Williamburg tycks många av de kreativa svenskar som flyttar till New York slå sig ner. Om Brooklyn – som det var fram till 1898 – skulle vara en självständig stad skulle den vara USA:s fjärde största.
http://www.svd.se/resor/nyheter/artikel_3507885.svd

Eller varför inte besöka svenskfödde Sven Wechslers köttbullsbil i Williamsburg, Brooklyn?
http://newyork.grubstreet.com/2009/09/swedish_meatball_truck_launche.html?e=grubstreet–20090924

”New York har allt av allt och lite till”, skriver författaren Jonas Hassen Khemiri i tidningen Vi. Det är en bra artikel för den ger tips om aktiviteter utanför det Manhattan där de flesta av oss mest hamnar:
http://vi-tidningen.se/templates/ArticlePage.aspx?id=10558

Svensk världens främste logiker – och Sverigebilden


Göteborgsprofessorn Per Lindström avled nyligen. Författaren Lars Gustafsson berättade en gång för mig en liten historia som säger mycket om hur bilden av Sverige präglas. Lars Gustafsson satt på en buss i Slovenien på väg från ett symposium. En medpassagerare frågade vad han var för landsman. Och på namnet Sverige svarade mannen:

– Å, ni kommer från den stor Lindströms land!

Lars rannsakade sig efter kända svenska lindströmar. Kapten Lindström som uppfann biffen?

Nej det var Per Lindström, världens främste logiker.

För olika människor betyder ”Sverige” olika saker. Ofta handlar det om människor de mött eller träffat på. Det är därför det är så viktigt att bygga personliga relationer med människor i andra länder.
http://www.si.se/Svenska/Innehall/Om-Svenska-institutet/

Kan negativa kampanjer vara bra kampanjer?


Janerik Larsson, tillbakadraget informationsproffs med svårtöverträffat inflytande på svensk opinionsbildning, fyllde nyligen 65 år. Jag medverkade i en vänbok där jag skriver om ”Sanning och konkretion. Om negativa kampanjer i amerikanskt perspektiv.”

Frågan är inte så enkel som det kan verka – att negativ opinionsbildning är dålig och att man i politiken enbart ska argumentera för den egna ståndpunkten. I en snabbt föränderlig värld ändras förutsättningarna och därmed ståndpunkterna snabbt. Viktigare än åsikterna är ofta vilka de folkvalda egentligen är, deras ”character” som man säger i USA. Och då ger negativa propagandakampanjer stundvis nyttiga sanningar. Om detta skriver jag bl a:
https://www.wastberg.se/viewtext.php?tid=265

Den som är intresserad av hela boken, Med öppet visir”, hittar den här:
http://www.ekerlids.com/epages/EkerlidsDB.sf/sv_SE/?ObjectPath=/Shops/Ekerlids/Products/1385

Den Svenska modellen 2.0


Sverige spelar en roll i den amerikanska sjukvårdsdebatten – som avskräckande exempel. Det är en gammal schablonbild av Sverige som något sorts halvkommunistiskt system som används av reformens motståndare. Man har inte upptäckt det Sverige där nästan alla nya skolor som öppnas är enskilda, där de flesta nya dagis är enskilda, där en allt större del av vården drivs i privat regi och där t o m Stockholms tunnelbana drivs av ett franskt företag. Allt dock gemensamt finansierad. Sverige har tagit några steg mot vad man skulle kunna kalla en solidarisk valfrihet.

Om detta skriver jag i den engelskspråkiga nättidningen The Local:
http://www.thelocal.se/22120/20090916/

USA:s sjuka debatt


De flesta amerikaner – 85 procent – har en hygglig sjukförsäkring och 89 procent av dem är nöjda med sin försäkring. De största bristerna med det amerikanska systemet är ineffektiviteten och kostnaderna. Trots att sjukvården, som procent av BNP, kostar dubbelt så mycket som i Europa är barnadödligheten högre och medellivslängden lägre än i de flesta europeiska länder.

Som med allt i USA finns det bästa i världen just där. Hjärtsjukvården på Cleveland Heart Center eller cancerbehandlingen på Sloan-Kettering Cancer Center i New York anses ofta som bäst i världen.

Människor vet vad de har, inte vad de får. Och debatten har fått fruktansvärda övertoner. Det som nu kan hända är att man tar bort en del sociala orättvisor i systemet och ser till att alla amerikanska barn inkluderas i det. Dock utan att göra något åt kostnaderna och ineffektiviteten.
https://www.wastberg.se/viewtext.php?tid=266

Ålder inget problem i New York


Cy Vance jr vann nyligen det demokratiska primärvalet för att bli Manhattan District Attorney – ett mellanting mellan lokal justitieminister och chefsdomare. Alla är överens om att han vann tack vare stödet från den nuvarande innehavaren av posten, Robert Morgenthau som sedan han fyllt 90 deklarerat att han inte ställer upp till omval.

De svenska kvällstidningarna satsar på kvalitet


Svenska kvällstidningar har historiskt sett spelat en stor roll för människors utblick och orientering i världen – åtminstone vissa perioder. När Expressen fann sin form under 1950-talet blev den tidningen som förde in världen i många svenska hem, en folkbildare.

Sedan förvandlades omvärlden och marknaden, och den som säljer en tidning varje dag måste vara snabb med att anpassa sig. Både Expressen och Aftonbladet har haft en ganska lång period av dominans av rent underhållningsmaterial och har gått ”down market”.

Nu händer någonting, med nya chefredaktörer på både Aftonbladet och Expressen. Båda tidningarna tycks ha dragit slutsatsen att när nyheter är gratis måste man erbjuda fördjupning och kommentarer. Visst, kvällstidningar säljer på löpsedlar och rubriker, men det är en stor skillnad mot hur tidningarna såg ut för ett år sedan. Tydligast är det på min gamla tidning Expressen där nye chefredaktören Thomas Mattsson infört fördjupningssida, dagliga rättelser av saker som blivit fel i tidningen, flersida politiska intervjuer och mycket annat.
http://www.expressen.se

Fransk kultur storsatsar i New York


Varje september gör Frankrike en storsatsning i New York på att exponera hela bredden av sin kultur – från konst och balett till mat och vin. Allt naturligtvis förstärkt med bloggar, facebook och twitter.

I år är satsningen särskilt stor i festivalen Crossing the Line. Många av aktiviteterna har redan passerat men en handfull finns kvar och spiller in i oktober
http://www.artandculture.com/feature/1313
http://www.fiaf.org/crossingtheline

New York tävlar med Paris om att vara världens kulturhuvudstad. Och liksom i Paris betyder kulturen mycket och knyts ofta till kommersiella aktiviteter.

Svensk konst på Paris tunnelbana


Även om Sverige drar ner på sin kulturella närvaro i New York, finns vi med kraft i Paris.

T ex visas nu på fyra stationer på Metrons linje 14 – Madeleine, Pyramides, Gare de Lyon, Bercy – tolv svenska kvinnliga konstnärer i ett unikt samarbete mellan Metron, Statens konstråd och Svenska institutet i Paris.
http://www.vi-tidningen.se/12svenskor

Guide till Shanghai


Informationsföretaget Springtime tillhör dem som tidigt etablerade sig i Kina – Peking och Shanghai. Detta tack vare sin Kina-kunniga grundare Birgitta Ed.

Springtime ger också ut små ”taxiguider”, d v s kort-kort introduktion till Peking och Shanghai med viktiga adresser på kinesiska som man kan visa för taxichauffören.

I guiderna får olika resenärer snabbvittna om intressanta saker de sett. Själv skriver jag från Shanghai bl.a:

”Chelsea i New York, Hudiksvallsgatan 8 i Stockholm, Art District 798 i Peking och M50 i Shanghai. Ny konst söker sig till tidigare industrilokaler. M50 bjuder på en del kitsch men också bra samtida kinesiska konstnärerna. Nu har också The Factory öppnat i ett gammalt slakteri. En blandning av konst, design och kreativitet och en riktigt bra restaurang.”
http://www.springtime.nu/springtime/ladda-ner/taxiguider-i-kina.aspxtradi

Sverige i New York


Sverige har sedan 2001 varje år haft ett årligt musikseminarium på höstarna i New York. Det har följts upp av spelningar på kvällen och en svensk populärmusikfestival på våren. Årets musikseminarium – 21-22 oktober – blir sannolikt det sista, det svenska generalkonsulatet stängs ju i januari. Det har som tema kvinnornas roll inom musikindustrin. De band som framträder är punk-cabaretbandet Francis liksom Hajen, Sofia Talvik och Moonbabies.
http://www.swedenabroad.com/Page____22227.aspx

Carl Fredrik Hill var en tidig och visionär modernist som alltför sällan visas utanför Sverige. Ibland beskrivs denne 1800-talskonstnär som en föregångare till surrealism, expressionism och t o m popkonst. Den 30 september öppnas dock en Hillutställning på Scandinavia House i New York. Den kommer från Malmö Konstmuseum och invigs av deras chef Göran Christenson.
http://www.scandinaviahouse.org/events_exhibitions_upcoming.html

Den svenska fotografen Johanna Syrén ställer ut porträtt från Harlem på populära kaffebaren Fika, 41 W 58th Str.
http://www.johannasyren.com

Svenska Lina Nordqvists lek med pinnstolen har letat sig in på Museum of Modern Arts butik, vilket är en mycket stor prestigevinst.
http://www.momastore.org/museum/moma/ProductDisplay_Family%20Chairs_10451_10001_61061

New York i Stockholm


Två svenska konstnärer som bor i New York har vernissage i Stockholm på lördag.

Det är Mats Pehrson som sedan mer än 20 år bor i New York och som kombinerar foto och målning i tavlor som ofta har en stark newyorkkänsla. Han ställer ut på Gallerie Jan Wallmark.
http://hem.bredband.net/b387612/62.htm

Madeleine Hatz har bott i New York hela sitt vuxna liv. Hennes färgsprakande och intressanta måleri ställs ut hos Galleri Gösta Bergman.
http://www.madeleinehatz.com/

Presidentkrogar i New York


När Michelle eller Barack Obama går på restaurang i New Ypork blir det – milt uttryckt – uppmärksammat.

Senast gick Obama och Bill Clinton ut på lunch på Il Mulino, en italiensk fin-restaurang strax söder om Washington Square.
http://www.ilmulino.com/

Och för några dagar sedan var Michelle Obama på den klassiska New York-krogen Gramercy Tavern.
http://www.gramercytavern.com/

Själv föredrar jag Michelles val.

Höstgryta på äpplen


Hösten är äppeltid. Här är en riktigt traditionell svensk maträtt , Äppelfläsk, i lite modernare tappning.

Ca 5-400 g rimmat fläsk i bitar
2 gula lökar
4 äpplen
Grädde
Persilja
kardemumma, svartpeppar

Stek fläsket och ta upp det.. Stek därefter löken – skuren i klyftor, så den blir lite mjuk. Lägg i äppelklyftor samt peppar ock kardemumma. Lägg ner fläsket och ha i grädden, 1-2 dl. Låt koka upp snabbt – äpplena får inte bli upplösta. Strö på persilja.

Servera gärna med stora vita bönor.