Det är mycket Bagdad Bob just nu
Dollarn under 6 kr?
Sverige står starkt – men är svagt inom kulturen
Diktatur hämmar Kinas tillväxt
Partier som förlorar går samma väg som republikanerna
Läskunnigheten var Sveriges framgångsfaktor
Ät middag som Barack Obama
Ny svenskkrog i New York
Anders Holst spelar i New York
Ny New York-attraktion
Lady Liberty öppnar kronan
Mindre kultursponsring i dåliga tider
Källare och tak
Svensk midsommar i Battery Park
Nästa nyhetsbrev
Det är mycket Bagdad Bob just nu
Bagdad Bob var smeknamnet i väst för Mohammed Said as-Sahaf, Iraks informationsminister under USA:s invasion. Han berättade in i TV-kamerorna om hur USA slagits tillbaka, allt medan amerikanska tanks dundrade in i Bagdad.
Det är mycket Bagdad Bob i den ekonomiska politiken just nu. Politiker både i USA och Europa talar om att ”det värsta är över”, att den finansiella krisen börjar ebba ut.
Förhoppningsvis har de rätt. Och det är ju mycket roligare att vara optimist än pessimist.
Det finns dock anledning att något fundera på riskerna: I USA är kreditkortsskulderna 960 miljarder dollar. Det är en kris i väntande. Tendenser till snabbt ökat sparande i USA behövs, men drar ner efterfrågan.
Försöken att häva krisen leder tlll en snabb skuldökningen i de största ekonomierna; Internationella valutafondens ekonomer spår att de tio rikaste ländernas skulder ökar från 78 procent av BNP 2007 till 114 procent 2014. Samtidigt går 40-talistgenerationen i pension vilket ökar budgettrycket.
För Sveriges dels sägs de svenska bankerna (främst Swedbank och SEB) klara fortsatt kris i Baltikum. Lettland genomför nu sin interna devalvering genom kraftigt minskade offentliga utgifter, lönesänkningar och sjukhusstängningar. Ekonomiskt kan det fungera, men frågan är om regeringen i Riga kommer att överleva när besluten omsätts i praktiken.
Swedbank har 17 procent av sin totala utlåning i Baltikum, SEB 11 procent. Bankerna är i en knipa. Lyckas letterna i sin interna devalvering sjunker efterfrågan så kraftigt att det kan bli svårt för bankerna at få tillbaka sina pengar. Misslyckas man blir det ingen ordnad devalvering, utan sannolikt flytande valuta som inledningsvis kan sjunka med mer än 50 procent.
Att Riksbanken skaffar sig lånegarantier för mycket betydande summor tyder på att man har ett långt mer pessimistiskt alternativscenario för hur den baltiska krisen kommer att slå.
Det förefaller klokt.
Dollarn under 6 kr?
Dollarn kommer snart att stå i under 6 kr, tror Veckans affärers makroekonomiske skribent Pekka Käänta. Med snart menar han innan årsskiftet.
http://www.va.se/asikter/bloggar/makrobloggen/2009/06/04/dollarn-snart-under-6-span/
Det som idag försvagar kronan är främst att den är en liten valuta med låg likviditet. Riskerna i Baltikum tynger också. Rent objektivt borde den svaga amerikanska ekonomin och dånet från den amerikanska riksbankens sedelpressar göra att dollarn försvagas – alldeles särskilt som Kina börjar dra öronen åt sig och vill minska sitt dollarberoende.
Men så länge den finanskrisen pågår sker en ständig flykt till likviditet – och det är dollarn. Skulle dollarn börja sjunka kraftigt i värde är det ett bra tecken på att krisen lättat. Men jag tror inte det går så fort.
Sverige står starkt – men är svagt inom kulturen
Det svenska varumärket håller ställningen, men vi är svaga när det gäller kultur. Det är slutsatsen i den undersökning av Sverigebilden som Svenska institutet för femte året i rad nyligen presenterat.
http://www.si.se/Svenska/Innehall/Pressnyheter/Nyheter/Nyheter-2009/Sverigebildsrapporten-2009/
Sveriges styrka ligger i samhällsstyret – vi anses vara ett anständigt, korruptionsfritt, öppet och väl fungerande land. Det är bra – anseende är hårdvaluta. Man reser hellre till (och gör hellre affärer) med ett land som fungerar bra än ett som inte gör det. Sverige är också en ”talangmagnet” – ett land man gärna skulle vilja bo, arbeta eller studera i.
Men vi ligger illa till när det gäller kultur. Främst är det när det gäller ”kulturarv” som omvärlden rankar oss lågt. För samtida kultur ligger vi lite bättre till. Vi kan inte skapa pyramider eller Forum Romanum i Sverige – men vi kan bättre framhäva vad vi har och vi kan ständigt påminna om vår samtidiga kultur.
Svenska institutet i Paris är Sveriges enda kulturhus utomlands och därmed ett av de viktigaste skyltfönstret uti i världen för svensk kultur. Det besöktes förra året av 104.000 människor.
http://www.si.se/Centre-culturel-suedois/Svenska/Centre-culturel-suedois/
Kulturen är en mötesplats och säger mycket om ett land. Inte minst för många av Sveriges kollegor i EU är kulturen en avgörande faktor för hur man ser på omvärlden. Att utrikesdepartementet nu offentligt gått ut och sagt att man överväger att stänga det svenska kulturhuset i Paris sänder därför en märklig signal om kulturellt ointresse, som jag inte tror regeringen vill sända.
http://www.si.se/Svenska/Innehall/Pressnyheter/Nyheter/Nyheter-2009/SI-motsatter-sig-nedlaggning-av-svenska-kulturhuset-i-Paris/
Det finns två svenska utlandsverksamheter som huvudsakligen arbetar med kultur – generalkonsulatet i New York och kulturhuset i Paris. Att det är just dessa två som står på besparingslistan är förvånande. Utrikesdepartementet har ett förvaltningsanslag på 2100 miljoner kr. Besparingen av att lägga ner kulturhuset i Paris skulle bli 10 miljoner kr.
Dessutom kan man fråga sig vad de kulturstolta fransmännen skulle säga om Sverige som start på EU-ordförandeskapet lade ner sitt kulturhus i Paris, kallade hem det svenska kulturrådet och blåste av en rad evenemang. Jag tror Ewa Björling är en för klok minister för att till sist genomföra något sådant.
Diktatur hämmar Kinas tillväxt
Asien är på väg att ta över tillväxten i världsekonomin. Indien – och främst Kina – tycks ha klarat sig lindrigare än många andra länder i den ekonomiska krisen. De har bra utgångspunkter efter krisen.
Men det innebär inte att Kina kommer att ta över från USA som den ledande nationen i världsekonomin. Tvärtom har Kina långt att gå.
Trots allt är Japans ekonomi fortfarande tio gånger större än Kinas. Kina representerar under 10 procent av världsekonomin, USA närmare 30.
Tron att Shanghai skulle kunna ersätta New York som världens finansiella huvudstad är också decennier för tidigt väckt. Idag är – bara i Asien – Singapore, Tokyo och Seoul större finansiella centra. Det kinesiska banksystemet är statsstyrt och svårgenomträngligt; yuanen är inte ens fullt konvertibel.
Mycket av det som tynger den kinesiska ekonomin handlar om diktaturen. Systemet är inte transparant. Kina ligger på 27:e plats i International Innovation Index. Sverige ligger på fjärde plats.) Diktaturer skapar sällan den fria miljö som gör att innovationer kommer fram.
Partier som förlorar går samma väg som republikanerna
Det republikanska partiet i USA genomgår en nästan klassisk process. Först förlorar man valet. När effekterna i form av minskande lokal representation tränger igenom splittras partiet upp i olika falanger som vill göra olika saker. De som blivit omvalda sitter ofta i starka valkretsar för partiet och är ofta ideologiskt fundamentalistiska.
De som vill gå åt mitten har svårast att göra sig hörda. Det dominerande talet är att partiet måste återvända till sina rötter och söka sin själ.
Så är det i nästan alla partier som förlorar stort. Först radikalisering och sektmentalitet – sedan rörelse mot mitten och möjlighet att komma igen. Det känns ingen också från svensk politik.
http://www.nytimes.com/2009/04/30/us/politics/30repubs.html?_r=1&scp=2&sq=G.O.P.%20Debate:%20A&st=cse
Läskunnigheten var Sveriges framgångsfaktor
I samband med nationaldagen utbröt på nytt diskussion om inte ”Du gamla du fria” skulle kunna ersättas med något roligare eller pampigare.
Den kände musikproducenten Håkan Lidbo vill ha ny nationalsång. ”Du gamla du fria” skrevs, säger han, ”innan kvinnor hade rösträtt och folk var inte läskunniga”. Om den kvinnliga rösträtten har han rätt; Sverige var sent med att införa full demokrati.
Däremot inte om läskunnigheten – och det är ingen ovanlig föreställning att svenskarna innan 1900-talet var analfabeter. I själva verket stadgades det i 1686 års kyrkolag att klockaren skulle lära alla barn i församlingen all läsa och skriva. Det framgår i kyrkböckerna hur många som kunde läsa – och på 1700-talet gällde det de flesta. Sedan kom en av de stora liberala reformerna – folkskolan 1842 , som garanterade ytterligare kunskaper åt alla.
En av framgångsfaktorerna för Sverige har varit bredden i grundkunskaper.
Ät middag som Barack Obama
Michelle och Barack Obama tog sig nyligen till New York, och såg Broadwayshowen ”Come and gone”.
http://www.theatermania.com/broadway/joe-turners-come-and-gone_150103/
Innan dess åt Obamas middag på Blue Hill i Greenwich Village. Samma sekund han gick in på krogen började twittermeddelanden strömma ut från andra gäster. Blue Hill är en trevlig krog på 75 Washington Place med en egen trädgård. Den är specialiserad på vad som kallas ”organic chic”. Efter presidentbesöket kan det vara svårt att få bord.
Ny svenskkrog i New York
Annika Sundvik drev i tio år den populära krogen Good World Bar – det enda ställe i New York där man kunde få riktiga Fattiga Riddare till brunch.
Det var en trevlig träffpunkt och anses ha lyft kvarteren mellan Canal Street och Chinatown. Själv tog jag, under förra regeringen, dit såväl Mona Sahlin som Leif Pagrotsky.
Nu ska hela kvarteret göras om och Good World Bar stängde för några månader sedan. I stället har Annika öppnat White Slab Palace på 77 Delancy Street (hörnet Allen Str). En tuff lokal med lång bardisk. Och en meny med både Västerbotten Saganaki , Toast skagen, Jansssons frestelse och köttbullar to-go.
http://newyork.timeout.com/articles/bars-clubs/74374/white-slab-palace-lower-east-side-bar-review
http://www.zagat.com/Verticals/Menu.aspx?VID=8&R=141476&HID=20545
Anders Holst spelar i New York
Anders Holst är en svensk ekonom och konsult som blivit musiker. Nu delar han sin tid mellan Stockholm och New York.
Nästan chans att höra honom är på Feinstein’s at the Loews Regency Hotel (540 Park Avenue at 61st str) den 2 juli kl 20.30 för ett arrangemang som heter ’Summer Love.
http://www.andersholst.com
Ny New York-attraktion
Den gamla järnvägen genom västra Manhattan har under årtionden stått som en rostig industriruin. Nu har den öppnats för allmänheten – som en restaurerad lång park. Man kan gå i grönska, titta ut över stadslandskapet, gå genom de nya höghusen i Meatpacking District.
Helt färdig är inte The Highlane, så det är bäst att titta på hemsidan för att se var man kan komma upp och när parken är öppen:
http://www.thehighline.org
http://newyork.timeout.com/articles/features/74827/the-high-line
Lady Liberty öppnar kronan
På tal om Frihetsgudinnan: Efter att ha varit stängd i många år – på grund av förfall och terroristrädsla – öppnas nu kronan på Lady Liberty den 4 juli. Alla som vill kommer att kunna ta de 168 stegen upp i spiraltrappan.
http://www.nps.gov/stli
Mindre kultursponsring i dåliga tider
Amerikanska kulturinstitutioner kämpar mot den fallande ekonomin. Det blir svårare att rekrytera donatorer och många minskar sina bidrag. I New York är bara fem procent av kulturen offentligfinansierad. I Sverige är bara en procent inte offentligfinansierad.
Samtidigt klarar institutionerna att leverera hög kvalitet. Och nya kommer till. I Chicago öppnade i förra månaden det stora konstmuseet – Art Institute och Chicago – en stor, helt privatfinansierad, tillbyggnad för samtida konst:
http://www.artic.edu/aic/collections/exhibitions/modernwing
Det svenska kulturhuset (Svenska institutet) i Paris får hyra och löner från den svenska staten, men klarar hela sin verksamhet genom försäljning och samarbeten med företag och institutioner. Så det går – också i dåliga tider.
Källare och tak
Nu när hettan börjar falla in över New York är måltider på tak inte så dumt för sena kvällar eller förmiddagar. T ex sommarbrunch med utsikt från Hudson Terrace, 621 W. 46th St (vid Tolfte Avenyn).
Eller också får man gå ner i källaren:
Kyo Ya är en av New Yorks hemligheter, en mycket liten, halvt dold, japan som är mycket bra – och dyr. 94 E 7h St (Mellan 1st och Ave A).
Svensk midsommar i Battery Park
Det svenska midsommarfirandet i Battery Park brukar samla flera tusen människor. Med Frihetsgudinnan i bakgrunden blir midsommarstången rest och det är en kombination av svensk mat, tal och dans krig stången.
Kanske är det sista gången. Midsommarfirandet är ett samarrangemang av # och det nu nedläggningshotade svenska generalkonsulatet.
http://www.nycmidsummer.com
Nästa nyhetsbrev
Nästa nyhetsbrev kommer, om inget oförutsett inträffar, i augusti.
G L A D M I D S O M M A R !