LIGGER I LIBERALISMEN ATT KÄNNA SIG FRI

Tidningen NU 21 januari 2021

Jag har suttit i salig Folkpartiets partistyrelse med personer som lämnat partiet. 

Först var jag vice ordförande till FPU-ordföranden Thomas Hammarberg, som lämnade Folkpartiet och blev socialdemokrat för att S tydligare kritiserade USA:s vietnamkrig. Hammarberg sitter nu i riksdagen för S. 

Carl Tham var partisekreterare i FP och statsråd. Det var delvis mitt fel att han lämnade FP. Jag drev igenom att partiet blev tydligare marknadsekonomiskt och att FP blev stark motståndare till löntagarfonder. Efter några år gick han med i S och blev sedan statsråd. 

Jag var med och introducerade den nye FPU-medlemmen Lars Ohly, som sedan gick till Vänsterpartiet där han blev partiordförande.

Per Gahrton satt i riksdagen för FP när han lämnade och grundade Miljöpartiet. Jag har bara ett exempel på någon som gick åt höger:  Gustaf Douglas satt i FPU:s förbundsstyrelse, och gick sedan in i Moderaterna.

Rent historiskt finns många exempel på liberaler som lämnat partiet till Socialdemokraterna och till Bondeförbundet när det grundades. Några frisinnade folkpartister valde att lämna partiet och gå med i det nygrundade socialt engagerade Kristdemokraterna.

Det finns få exempel på hur medlemmar i andra partiet kommit till FP/L. Dock Marit Paulsen, som betydde mycket för framgång i EU-valet och Carl B Hamilton som var socialdemokratisk ekonom men senare blev ekonomisk talesperson för FP.

Folkpartistiska borgarrådet PO Hansson sa vid ett tillfälle att väjarna nu beter sig som en sandstorm och inte längre är lojala med partier, utan blåser omkring. Detta gäller i allt högre grad; för varje val är det allt fler som bestämmer sig sent vad de ska rösta på.

Mindre än en fjärdedel av alla väljare betecknar sig som ”anhängare” av ett politiskt parti

De som länge varit liberaler är dock mer sällan bundna och lojala än andra. Det ligger i liberalism att känna sig fri. Det gäller också kring vilket parti man ska stödja eller rösta på. Det är något som både kan gynna och drabba dagens Liberalerna. Det märks ju på de fallande siffrorna och det minskade antalet medlemmar att få känner sig grundläggande partilojala.

Men samtidigt skapar det en möjlighet att locka till sig nya om man verkligen står för frihet och har tydliga budskap och tydlig liberal och antipopulistisk profil.

OLLE WÄSTBERG