29 JANUARI 2019

Om Trump avsätts
En ny svensk regering!Ny Förintelseutställning i New York
Åldern spelar ingen roll i amerikansk politik
Medborgarskapstest i Sverige och USA
Soros används som vapen
Sverige borde stödja Taiwan
Regeringsöverenskommelsen och byggandet
Trump mot det mångkulturella
Novellsamling om en dag i New York
Vilka är New Yorks bästa pjäser?
Äta och dricka i Freeman Alley
Svenskt i New York

Om Trump avsätts
 
Vi är många som anser att det är skrämmande med Donald Trump som president och önskar att han på något sätt avsätts. Det är dock osannolikt eftersom det innebär att han skulle fällas av en av republikanerna dominerad senat.
 
Trump har låga popularitetssiffror, men ingalunda unika. De flesta presidenter ligger lågt efter två år. Här är en översikt av siffrorna ända sedan Harry Truman. Dock har hans siffror sjunkit ytterligare den sista veckan när han stängde den statliga verksamheten som, utpressning för att kunna bygga muren mot Mexico.
https://projects.fivethirtyeight.com/trump-approval-ratings/
 
Skulle Trump på något sätt tvingas bort skulle det dock inte vara oproblematiskt.
 
Trump skulle efterträdas av vicepresident Mike Pence, en person som står längre till höger än Trump och är starkt moralkonservativ. Han är bl a känd för att vilja ha en federal lagstiftning som totalförbjuder aborter.
https://www.washingtonpost.com/opinions/whos-worse-for-the-nation–trump-or-pence/2017/08/07/d6815e12-7ba0-11e7-9d08-b79f191668ed_story.html

Med tanke på hur Trump polariserat USA kan man räkna med omfattande upplopp om Trump avsätts. Och vad kommer Trump själv att göra om han avsätts? Enligt den uppmärksammade boken ”Fire & Fury” räknade Trump inte med att bli vald – och han förlorade ju ”the popular vote” med tre miljoner röster. Skulle han inte blivit vald var hans plan att starta en egen TV-kanal. Han hade redan börjat söka finansiering för TV-kanalen. Troligen tar Trump tag i detta projekt igen om han skulle tvingas avgå. Vilket gör att han kommer att fortsätta spela en central roll i amerikansk politik, försvåra för sin efterträdare och bidra till en än värre polarisering. 

En ny svensk regering!

Sverige fick äntligen en regering. Typiskt nog twittrade en sverigedemokratisk förtroendevald en antydan att Löfven borde mördas, som skedde med Olof Palme (och det finns ju en gammal inspelning där Jimmie Åkesson sjunger en nidvisa om mordet på Palme). En av grunderna för den nya regeringen är att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande.

I sak utgår den nya regeringen från ”januariöverenskommelsen” – en utförlig överenskommelse i 73 punkter mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, och Liberalerna. För att veta vad som kommer att hända de närmaste åren är det klokt att läsa överenskommelsen i dess helhet:
https://www.socialdemokraterna.se/globalassets/aktuellt/utkast-till-sakpolitisk-overenskommelse.pdf

Det kommer att ske massor av överläggningar för att tolka och genomföra överenskommelsen. Dock vet vi inte om den kommer att hålla i fyra år. Om inte lär vi få ett nytt regeringskaos.

Ny Förintelseutställning i New York

Förintelsens minnesdag, i söndags, uppmärksammades ovanligt mycket både i Sverige och i en rad andra länder. Orsaken är tydlig: Dels är det allt färre av de överlevande som finns kvar, dels växer antisemitismen både i Sverige och i andra länder, bl a har hatbrott riktade mot judar ökat kraftigt i USA.

Minnesdagen uppmärksammar befrielsen av Auschwitz den 27 januari 1945. En omfattande utställning om Auschwitz har just öppnats på Jewish Heritage Museum i New York. Det är ett ytterst intressant museum, som tillfälliga besökare ofta missar. Det ligger i Battery Park, på Manhattans sydspets och har tre våningar – en om det judiska livet innan Förintelsen, en om Förintelsen och en om tiden därefter.
https://mjhnyc.org/exhibitions/auschwitz/


Åldern spelar ingen roll i amerikansk politik

De två demokratiska presidentkandidater som ligger högst i opinionsundersökningarna är för närvarande Joe Biden, som kommer att vara 78 år vid valet 2020, och Bernie Sanders, som kommer att vara 79 år. De står troligen mot den yngre Donald Trump, 76. Den mest sannolike republikanska kandidaten om Trump manövreras ut är Mitt Romney, 73.

Den just nu ledande demokraten är den nyligen omvalda ordföranden i representanthuset, Nancy Pelosi, 78. Hon valdes för en fyraårsperiod.

Det här handlar inte om att man i amerikansk politik speciellt skulle uppskatta erfarenhet och ålder. Det väsentliga är att åldern inte spelar någon speciell roll i amerikansk politik. Just åldern dyker sällan upp som argument. Oavsett om det blir en presidentkandidat som inte fyllt 50 år eller om det blir någon som strax ska fylla 80 år kommer inte åldern att vara argumentet, utan åsikter och kompetens. http://www.news55.se/kronikor/sverige-maste-lara-sig-kompetens-ar-viktigt-inte-alder/


Medborgarskapstest i Sverige och USA

I den nya regeringsöverenskommelsen sägs att det ska införas krav på ”svenska och i grundläggande samhällskunskap” för att bli medborgare i Sverige. Det är ett sätt att stärka värdet av medborgarskapet. Här kan USA ses som en förebild.

I USA kan dock de som är över 55 och bott 15 år i USA slippa språktestet. Den som är över 65 kan slippa båda testerna. Det gäller också människor som är långtidssjuka eller har funktionshinder. Testerna är dessutom väldigt enkla. De läggs ut i efterhand för att man ska kunna öva. Det är roligt att testa:
 
Så här ser ett kunskapstest ut:´
https://my.uscis.gov/en/prep/test/civics/view

Språktesten innefattar ett 50-tal ord:
http://tinyurl.com/kowg7t6
 

Soros används som vapen

George Soros – 88-årig amerikansk liberal miljardär – spelar en viktig roll i den politiska diskussionen i Ungern och i USA. Ofta med antisemitiska förtecken. Nu börjar hans namn dyka upp också i Sverige.

I den väldiga strömmen av hatiska kommentarer mot Annie Lööf på sociala medier den senaste tiden dyker Soros upp. Det sägs att Annie Lööf ”lyder” honom. Bakgrunden är att hon uttalade sig positivt om Soros när han blev utsedd till ”årets person” i Financial Times i slutet av förra året. De högerextrema Fria tider och NewsVoice liksom nazistiska Nordfront gick då till angrepp mot Annie Lööf. När Annie Lööf skrivit positivt om Soros på twitter kallades hon i ett inlägg på Flashback ”judehoran Annie Lööf”.

Dessutom påstås det ofta att det var Soros som sänkte den svenska kronan 1992. Jag var statssekreterare i Finansdepartementet då, och vet att det inte var så. Jag träffade honom några gånger när jag var generalkonsul i New York. Då tog jag upp frågan och han sa att i november 1992, då det gått två månader sedan pundet föll, hade han slutat ta positioner i europeiska valutor.

När jag nyligen publicerat nedanstående artikel ledde det till en ström av påhopp, inte sällan antisemitiska, på nätet.
https://wastberg.se/2019/01/soros-loof-och-judehatet/


Sverige borde stödja Taiwan

Taiwan är en fungerande demokrati, som borde vara en förebild för de flesta av grannländerna. Men kommunist-Kina hotar att gå i krig mot Taiwan för att göra landet till en del av Kina.

Tysklands utrikesminister har i Förbundsdagen tagit avstånd från Kinas hot att använda militärt våld för att kuva demokratiska Taiwan. Margot Wallström har sagt bra saker om Taiwan – men Palestina har hon sett till att erkänna, medan Sverige inte har formella relationer till Taiwan. Så Wallström borde instämma med Tyskland.
https://blogg.mittmedia.se/taiwan-bloggen/2019/01/21/tysklands-utrikesminister-fordomer-kinas-hot-mot-taiwan/


Regeringsöverenskommelsen och byggandet

I mitt förra nyhetsbrev skrev jag om hur prognoserna visar på en kraftig minskning av bostadsbyggandet, trots att efterfrågan ökar. Det har att göra med att Sverige bygger dyrast i EU och att amorteringskravet gör att färre kan köpa bostadsrätter.
https://wastberg.se/2018/12/18-december-2018%EF%BB%BF/

I den överenskommelse som träffats för att möjliggöra den nyss tillträdda regeringen lovar de fyra partierna att bryta den växande boendesegregationen, förenkla regelverket och öka konkurrensen. De tar bort flyttskatten, vilket kommer att öka rörligheten.

Dessutom vill man att läget och kvaliteten på bostaden ska speglas i hyran, det är den sk Stockholmsmodellen. Det man föreslår är knappast något avgörande nytt – vilket är bra. Ett drastiskt avskaffande av hyresregleringen skulle innebära att människor som vill bo kvar tvingas flytta. Det viktiga i att ta bort flyttskatten är att de som vill flytta kommer att kunna göra det.
  
Partierna är dessutom överens om att ta bort hyresregleringen för nyproduktion. Dock har Sverige redan idag ”presumtionshyror”, som utgår från byggkostnaderna och gör att vi i praktiken har marknadshyror för nyproduktion. I Stockholms innerstad kan hyran för en nybyggd trea vara drygt 16.000 kr i månaden.

Det man ska genomföra från och med 2021 kommer lyckligtvis inte att innebära mer än marginell förändring av hyressystemet. Att öka konkurrensen är bra, men att man inte tagit tag i amorteringskraven är synd. Förmodligen ökar inte byggandet.


Trump mot det mångkulturella

Donald Trump sände som alla andra presidetner julkort. Men de hade en annan formulering än hans företrädare haft. När Clinton, Bush och Obama sände kort önskade de ”Happy Holidays”. Det var en markering av att USA är ett mångkulturellt samhälle med många religioner. T ex bor fler judar i USA än i Israel.

Trump önskar i stället ”Merry Christmas”, vilket ses som en politisk markering.
https://www.svd.se/med-tillonskan-om-trevliga-helger

 
Novellsamling om en dag i New York

I slutet av förra året kom novellsamlingen ”Samtidigt i New York”. Den representerar ett roligt grepp: Samtliga 24 korta noveller utspelar sig på samma december-dag i Bryants Park och på New York Public Library. Författarna – alla utom en kvinnor – är både etablerade och debutanter. Innehållet i historierna olika, men ramen densamma.
https://www.adlibris.com/se/bok/samtidigt-i-new-york-9789187595912


Vilka är New Yorks bästa pjäser?
 
Faktiskt är de bästa som finns på New Yorks scener just nu musicals och pjäser som funnits i många år.

Allra bäst är Hamilton:
https://hamiltonmusical.com/new-york/
 
Också The Book of Mormon och – för yngre – The Lion King är lysande.
 
Bland de finaste nya uppsättningarna – har inte sett dem, men läst recensionerna – är
To kill a mockingbird
Ferryman
Angels in America
Harry Potter and the Cursed Child’
My Fair Lady
The Waverly Gallery
 
Äta och dricka i Freeman Alley

Freeman Alley är en liten återvändsgränd på Lower East Side. Om det inte var i New York skulle man nog känna sig lite osäker när man går in i den. Längst in i gränden ligger en av New Yorks mest ombonade krogar, Freeman. Trevlig när det är kallt ute.
http://www.freemansrestaurant.com

En trappa upp ligger en mycket speciell bar, Banzarbar. Den är liten med vardagsrumskaraktär och med genomarbetade, dyra, drinkar samt en liten meny.
https://www.banzarbar.com


Svenskt i New York

En hel del svenskt i New York. Här ett litet urval. Viktigast är fortfarande Hilma af Klint-utställningen på Guggenheim – som, unikt nog, förlängts till 23 april.

Den som löpande vill uppdatera sig om svenska aktiviteter i New York kan följa det svenska generalkonsulatet på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin. Sök på
http://www.swedennewyork.com!

Jens Fänge är en av de främsta svenska konstnärerna. Just nu visas en fin separatutställning av honom på Gallerie Perrotin, 130 Orchard Street.
https://www.perrotin.com/exhibitions/jens_fange-alcove/6801

När man ändå är på Orchard Street kan man gå till galleriet Artifact, på nr 84, där Charlotte Hedberg har vernissage den 6 februari.
https://www.artifactnyc.net/future-exhibitions-page

Siri Berg är en legendarisk svensk konstnär som bott större delen av sitt liv i New York. Hon är 98 år gammal. 31 januari öppnar en grupputställning där hon är med i Brockport, NY
https://www.nolazirin.com/news-exhibitions.php
Två utställningar är på gång i Svenska kyrkan, New York:
Madeleine Matsson, som bor i Brooklyn, ställer ut landskapsmålningar till 30 januari.
2 februari öppnar Lotta Frost som arbetar med papper, broderi, grafik.
www.swedishchurch.net

Jag har tidigare skrivit om den stora utställningen Nordic Impressions i höstas på Phillips Collection i Washington DC. Nu har Scandinavia House gjort ett urval av konstnärer från den utställningen. De svenska är Karin Mamma Andersson, Nathalie Djurberg och Britta Marakatt-Labba. Vernissage 23 februari.
http://www.scandinaviahouse.org/events/nordic-impressions/