Nyhetsbrev 28 AUGUSTI 2014

Dollarn kommer att bli dyrare

Fördjupad demokrati – många små steg


550.000 utlandsboende svenskar – som sällan röstar


Raoul Wallenberg – den mest betydelsefulle svensken


Robin Williams – och Hjalmar Bergman


Brottsligheten minskar i New York, men oron ökar


Jonas Bronck från Sävsjö i New York Times


Metropolitan ställer in i Sverige


Längre bilköer i Stockholm än New York – och värre blir det


Food Trucks etablerade i Stockholm


New York-konstnär i Stockholm


Sensommar i New York


Svenskt i New York

Dollarn kommer att bli dyrare


Jag har ganska länge spått att kronan kommer att falla mot dollarn. Det har också skett, men relativt långsamt. Logiken talar för en fortsatt stärkt dollar: Nästan alla ekonomiska rapporter från USA är positiva, även om det går sakta. Dollarn är fortfarande den enda reservvalutan, världsvalutan. Det talar för att pengar kommer att strömma in till USA.

Min tro är att det dröjer en god bit in på 2015 innan USA gör sin första ränteökning. Då kommer en tydlig dollarförstärkning. Samtidigt är inte heller utvecklingen i USA entydig. Skärpta amorteringskrav kan göra att nya effekter av hushållens överbelåning börjar synas:
http://tinyurl.com/q6k87y6

Detta till trots är USA den enda ljuspunkten i världsekonomin just nu. Det mest oroande i är att en rad euro-länder står och stampar med låg ekonomisk aktivitet och hög arbetslöshet. Detta i kombination med den ökande efterfrågan i USA gör att USA blir allt viktigare för svensk export.

Fördjupad demokrati – många små steg


Hela förra nyhetsbrevet ägnades ju åt det uppdrag jag fått att leda 2014 års demokratiutredning med att lägga fram förslag som ska fördjupa demokratin, öka de valdas representativitet och förstärka medborgarnas möjligheter till politiskt inflytande mellan valen.
https://www.wastberg.se/viewnl.php?nid=347

Jag har fått uppåt tusen kommentarer efter att uppdraget blev offentligt. I medierna, i mail, på Facebook och twitter etc. Kommentarerna visar dels att det verkligen finns en känsla av att medborgarnas inflytande tunnas ut, dels att människor menar helt olika saker med demokrati.

För många är just nu den stora och övergripande frågan om demokratin den som valet handlar om: var gränsen mellan det privata och offentliga ska dras.

För en statlig enmansutredning kan det bli en lite för stor munsbit. Jag tror att reformarbetet kring demokratin handlar om många och små steg. Men det finns en sanning i att demokratin måste kunna leverera trygghet och välstånd. När det misslyckas – som under mellankrigstiden och under de senaste årens europeiska recession – bereder det marken för extremism. Om detta har jag skrivit i Dagens Arena:
http://tinyurl.com/qhynthp

550.000 utlandsboende svenskar – som sällan röstar


Det finns ungefär 550.000 utlandsboende svenskar. Det är en potential som i alltför liten utsträckning tillvaratas av Sverige. Vi borde lära av t ex Frankrike som ser sina medborgare utomlands som en möjlighet att främja Frankrike.

Det finns en fördom om att ”utlandssvensken” är en skatteflykting i Schweiz eller på Solkusten. Visst finns sådana. Men den som träffat svenskar i t ex New York och London vet att de ofta är unga som sökt sig bort för sin egen utveckling och karriär. Numera har vi också exempel på svenskar som återvänt till ursprungsländer, t ex irakiska Kurdistan, och där spelar en roll för svensk företagsetablering.

Mindre än 20 procent av de utlandsboende röstar. Det är ett demokratiskt problem.
http://www.som.gu.se/digitalAssets/1373/1373789_svenskar-bosatta-utomlands.pdf

Det finns nu en bra ideell hemsida med information om hur man gör för att utlandsrösta:
http://votesverige.se

Raoul Wallenberg – den mest betydelsefulle svensken


Jag tror att få svenskar förstår vilken betydelse Raoul Wallenberg har. Hans gärning – att rädda tiotusentals judar undan Förintelsen i krigets slutskede i Budapest – talar för sig själv. Han har blivit den främste symbolen för civilkurage. Det är också temat för den årliga svenska Raoul Wallenbergdagen den 27 augusti varje år. Och att stå upp för tolerans är just nu viktigare än någonsin tidigare sedan Raoul Wallenbergs egen tid:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/mot-rasism-med-civilkurage_3855368.svd

Bara i New York finns sammanlagt åtta parker, torg, gator, monument, skolor uppkallade efter Raoul Wallenberg. I somras fick Raoul Wallenberg postumt den amerikanska kongressens guldmedalj.
http://tinyurl.com/mc7vnmt

På den svenska Raoul Wallenbergdagen utdelades för andra gången Raoul Wallenbergpriset. Nu till Emir Selimi, som grundat organisationen Unga Romer.
http://www.dn.se/insidan/att-fa-pris-till-wallenbergs-minne-ar-stort/

Robin Williams – och Hjalmar Bergman


Robin Williams självmord har blivit uppmärksammat över hela världen. Skådespelaren har kallats ”världens roligaste” och hans framträdande som humoristisk estradör har hyllats.

Men komiken kan ligga nära tragiken. Dick Cavett – stor amerikansk TV-personlighet berättar hur Robin Wilson kom fram till honom efter ett bejublat framträdande på en klubb och sa: ”Isn’t it funny how I can bring great happiness to all these people. But not to myself.”

Den som vill ha en insiktsfull skildring av just detta bör läsa den lysande romanen Clownen Jac av Hjalmar Bergman, en alltför dåligt ihågkommen författare. Clownen Jac kom 1930, ett år innan Hjalmar Bergmans egen död i droger och elände, skildrar den uppburne Jac, svensk som emigrerat till Hollywood, som kunde gestalta skräck i manegen för en publik som inte förstod att fasan var äkta skräck inför livet.
https://www.adlibris.com/se/bok/clownen-jac-9789174512885

Brottsligheten minskar i New York, men oron ökar


New York är fortfarande USA:s säkraste större stad och en av världens mest brottsfria storstäder. Läs bifogade statistiksida för att förstå vad den omläggning av polisarbetet som startade under borgmästare Rudy Giuliani betytt! Sedan omläggningen 1990 har tung brottslighet minskat med 79 procent. Många tiotusentals människor färre har blivit mördade, våldtagna eller rånade i jämförelse med om siffrorna från början av 1990-talet hållit i sig.
http://www.nyc.gov/html/nypd/downloads/pdf/crime_statistics/cscity.pdf

Ändå finns det oroande tecken. Antalet skottlossningar har ökat på sistone. Symboliskt är att man åter fått några exempel på ”squeegee-men”, de som står vid infartsköerna och kräver pengar för att tvätta bilrutan. Den som vägrar riskerar att få smutsvatten över bilen. Giuliani fick bort dem, vilket var en quality-of-life insats.
http://nypost.com/2014/08/12/back-to-the-future-adieu-middle-class/

Många oroar sig just nu för vad som håller på att hända. Den nye borgmästaren Bill de Blasio har inte på samma sätt som sina företrädare oförbehållslöst ställt sig bakom polisen vilket kan sänka moralen.
http://nypost.com/2014/08/24/how-the-broken-windows-strategy-saved-lives-in-nyc/

Jonas Bronck från Sävsjö i New York Times


Som jag skrivit om flera gånger förut är en av de svenskar som satt bestående spår i USA Jonas Bronck, som 1639 utvandrade från Komstad vid Sävsjö och vars gård i New York kom att ge namn åt stadsdelen The Bronx. Nu har några framåt entreprenörer ordnat ett stort 375-års-firande i Sävsjö. Det uppmärksammades stort i rader av amerikanska medier, bl a i New York Times.
http://tinyurl.com/pus5ago

Metropolitan ställer in i Sverige


Metropolitan Opera sätter upp en kontroversiell opera – The Death of Klinghoffer – i New York, men stoppar den sedvanliga digitala överföringen till över 60 länder, däribland Sverige, eftersom man är rädd att den kan stimulera antisemitism. Rätt ologiskt.

Budskapet i operan är tveksamt; den tenderar att förklara en PLO-grupps mord på en handikappad amerikansk judisk pensionär med den palestinska frihetskampen. Det finns en antisemitisk tirad, men operan ställer sig inte självklart bakom den.
http://tinyurl.com/mzkwdpg

Längre bilköer i Stockholm än New York – och värre blir det


De flesta har säkert intrycket att New York-trafiken och köerna är intensiva. Men Stockholm är faktiskt värre. Där satt de bilburna i kö motsvarande elva arbetsdagar förra året. I New York två arbetsdagar mindre.
http://tinyurl.com/l8eakcl

När Sten-Nordingänget fått sin Nya Slussen byggd lär det bli långt värre. Stockholms ”trafikmidja” kommer att förses med en T-korsning under jord, trafikljus och bro med broöppning för cyklister och gående. Man kommer att få lägga på några arbetsdagar i kötid.

Den nya Slussenfilmen är värd att se. Nuvarande Slussen är räddningslöst förlorad. Men det sönderkompromissade förslag som ligger är har nog få satt sig in i:
https://www.youtube.com/watch?v=lm9bU6nuH2w&feature=youtu.be

Food Trucks etablerade i Stockholm


När gallerierna i Stockholms gallerikluster på Hudiksvallsgatan hade gemensam öppning härom torsdagen stod det en food-truck i hörnet. Stockholms food trucks, där man säljer hygglig mat från en liten buss har verkligen blivit en succé.
http://stockholmfoodtrucks.nu

I New York har food trucks länge varit ett fungerande inslag i gatubilden.
http://nyctruckfood.com
http://tinyurl.com/q4pv5kr

New York-konstnär i Stockholm


Mats Pehrson, New York-baserad konstnär, ställer nu ut i Stockholm. Den 4 september är det vernissage på ”Nature in an Urban Enviroment”.
http://www.matspehrson.com/index.html
http://www.janwallmark.se/exib.htm

Sensommar i New York


New York har haft en ovanligt behaglig sommar. Och sensommaren brukar vara fin. Med mycket att göra.

Man kan ta tunnelbanan till fina stränder som t ex Orchard Beach i norra Bronx eller klassiska Coney Island.
http://www.nycgovparks.org/parks/pelham-bay-park
http://www.nycgovparks.org/parks/coney-island-beach-and-boardwalk

Eller se på konst på Dumbo Art Festival i Brooklyn den 28-29 september
http://dumboartsfestival.com/about/

Utomhusmarknader är trevligast i vackert väder:
The Brooklyn Flea:
www.brooklynflea.com.
Hester Street Flea:
www.hesterstreetfair.com

Utomhuskonserter och utomhus-bio pågår in i september.
http://tinyurl.com/poqzbdl
http://www.thrillist.com/entertainment/new-york/outdoor-movie-nyc-calendar

Och naturligtvis barlivet:
The Lounge at Pod 39 Hotel, 145 E 39th Street är klart trevlig att gå på.
Eller bisarra Gallow Green, 542 W 27th Street.
www.gallowgreen.com

Det finns många barer vid vattnet:
http://www.thrillist.com/drink/new-york/waterfront-nyc-bars

Om det skulle regna kan man gå på nyöppnade och hyllade Batard i Tribeca:
myriadrestaurantgroup.com/batard

Svenskt i New York


Som vanligt pågår mycket svenskt i New York. Ett bra sätt att hänga med att kolla det svenska honorärkonsulatets hemsida:
http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/New-York/

I somras gjorde 16-årige Yung Lean, som är Jonathan Leandoer Håstads artistnamn, stor succé i New York. Och han slår rekord i streaming.
http://tinyurl.com/qabwbd3
http://tinyurl.com/ouwqutv

Ernest Coole (1940-90) var en fotograf som betydde mycket för att avslöja apartheidregimen i Sydafrika. Hans fotokonst visas från den 8 september på Grey Art Gallery, 100 Wahsington Sq East.http://www.nyu.edu/greyart/

Från 11 september ställer Nathalia Edenmont ut på  Nancy Hoffman Gallery, 520 W 27th Street.
http://www.nancyhoffmangallery.com/artist/display/56/Nathalia-Edenmont

En samlingsbok av Gunnar Hardings poesi – Guarding the Air – har utkommit:
http://tinyurl.com/o7fgghb

Scandinavian American Theater Company ger under september Bastards of Strindberg på Lion Theatre, 410 West 42nd Street.
http://www.satcnyc.org/bastards#!bastards/c19i6

I Sverige mycket uppmärksammade skulptören Cajsa von Zeipel ställs ut på Capricious 88, 88 Eldridge Street från den 13 september.
http://tinyurl.com/pqs2rbj

12-20 september genomförs Nordic Food Festival med bl a svenska kocken Frida Ronge.
http://honestcooking.com/category/north-festival/

På Cardozo School of Law, 55 Fifth Avenue genomför den 18 september The Raoul Wallenberg Legacy of Leadership Project ett seminarium med bl a den kanadensiske människorättskämpen och Raoul Wallenbergkännaren Irwin Cotler:
http://www.raoulwallenberglegacy.org/#!new-york/c7f4

Wiktor Ericssons dokumentärfilm A Life in Dirty Movies har premiär den 19 september på Anthology Film Archives, 32 Second Avenue
http://tinyurl.com/p8veqnb

Den 29 september sker den årliga ceremonin vid Nobelmonumentet, hörnet av Columbus Ave och 81st Street, då namnen på de nya amerikanska nobelpristagarna graverats in. Nobelpristagarna James Rothman och Michael Levitt kommer att närvara.
http://tinyurl.com/orjha63