Inget är mer inne än Brooklyn

Livstilsmagasinet Bona Vita
Oktober 2013

Om Brooklyn varit en egen stad – som den var innan 1898 – och inte bara den största stadsdelen i New York City, så hade Brooklyn varit USA:s fjärde stad. Med sina 2,5 miljoner invånare är Brooklyn nästan lika stort som Chicago.

Det har alltid funnits välbärgade stadsdelar i Brooklyn, främst Brooklyn Hights med sina fantastiska vyer över Manhattan skyline. Turister begav sig till River Cafe (just öppnat igen efter at ha varit stängt ett år p g a orkanen Sandy), Manhattanbor tog sig ut till Peter Luger Steakhouse, fortfarande ett av de bästa i New York för den som gillar stora biffar. Men det stannade där.

Sedan började det hända saker för 10-15 år sedan. Fler och fler gallerier öppnade i Williamsburg. En ny generation flyttade in i de välbyggda husen i Park Slope. De senaste åren har utvecklingen accelererat. Snitthyrorna i Brooklyn skiljer sig bara 300 dollar i månaden från dem på Manhattan. De nya bostadsrätterna i Williamburg och Long Island City håller manhattanpriser. Nya krogar öppnar varje vecka.

Den som läste om Brooklyn för tio år sedan fick sig till livs en skildring av etniska enklaver. Och visst finns de kvar. Vid Sunset Park ligger Brooklyns Chinatown, mer kinesiskt än den på Manhattan. Några kvarter i Bensonhurst förtjänar fortfarande att kallas Brooklyns Little Italy. I Borough Park och delar av Williamsburg domineras gatubilden av hasidiska judar med svarta rockar, stora hattar och kvinnor som inte får visa håret.

Men Lapskaus (Lappskojs) Avenus (som en del av 8th Avenue kallades) är borta. Och på en del av Atlantic Avenue skymtar de gamla svenska butiksnamnen under de arabiska bokstäverna på de affärer som nu ligger där. Delar av Brooklyn – främst Bay Ridge – var ”svenskt”. Det fanns svenska klubbhus, svenska fotbollsklubbar, två svenska kyrkor, ett svenskt sjukhus, ett svenskt BB och ett eget svenskt konsulat i Brooklyn. Fast aldrig någon svensk skola – invandrarna ville att barnen så snabbt som möjligt skulle bli amerikaner.

Den svenska koncentrationen i vissa stadsdelar började försvinna på 1950-talet och när Verrazano-Narrows Bridge, som binder samman Bay Ridge med Staten Island, byggdes i mitten av 1960-talet slog den sönder det sista svenska området.

För några år sedan skrev jag i Bona Vita att ”Brooklyn är överkurs för den tillfällige New York-besökaren”. Så är det nog inte längre. Brooklyn har blivit en stadsdel som också allt fler turister söker sig till. Många letar efter vad som försvunnit på Manhattan när allt fler lägenheter ägs av utlänningar och så många bara finns där för jobb. Brooklyn har betydligt yngre medelålder än Manhattan och det påverkar gatu- och nöjeslivet. Den som vill veta vad Brooklyn vill vara kan se på TV-serien ”Girls”.

Brooklyn ser annorlunda ut än Manhattan. Delar av Williamsburg präglas av att här låg lagerbyggnader och industrier – liksom i Tribeca på Manhattan. Gatunätet har södra Manhattans karaktär och är inte en ”grid”. Det gör att det kan vara klokt att ta med en karta.

Brooklyn är stort. Från det de storstadsaktiga i Williamsburg, Bushwick och Greenpoint till stränder och boardwalks på Coney Island och Brighton Beach. Brooklyn har sin egen Central Park, nämligen Prospect Park – också den ritad av de geniala stadsarkitekterna Frederick Law Olmsted och Calvert Vaux. Ett av Brooklyns mest fascinerande grönområden är New Yorks största kyrkogård Green-Wood Cemetery med stora mausoleum och monument.

Brooklyn Public Library på Grand Army Plaza är ett av USA:s största bibliotek. Det är dessutom arkitektoniskt inspirerat av Gunnar Asplunds stadsbibliotek i Stockholm. Alldeles bakom ligger Brooklyn Botanic Garden.. Därifrån är det inte långt till ett av New Yorks stora museer, Brooklyn Museum of Art, med amerikansk konst, en av världens förnämsta samlingar av tidig afrikansk konst och en särskild avdelning för konst av kvinnliga konstnärer.

I Downtown Brooklyn ligger en av New Yorks stora kulturinstitutioner, BAM, Brooklyn Academy of Music. Där finns flera teaterscener och en cineaster-biograf. BAM är den stora gästspelsteatern, där bl a Dramaten, Folkoperan och Stockholms stadsteater tidigare spelat. Dessutom är teaterrestaurangen några trappor upp trevlig.

http://www.visitbrooklyn.org kan ge vägledning om det mesta för turister. Mitt eget favoritområde är North 6th Street. På en liten sträcka mellan Berry Street och White Street ligger design- och modebutiker och den utmärkta thailändska restaurangen Sea, Men i Gowanus, ett gammalt industriområde, kring Gowanus Canal händer det saker. Artister flyttar in i de gamla industribyggnaderna. Krogar och gallerier växer upp En bra restaurang är nyöppnade The Pines. Gowanus Yacht Club är ett ölhävarställe, populärt varma kvällar. Själva åt vi den bästa Lobster Roll vi någonsin ätit på Little Neck.

Brooklyn har fått ett hipsterhotell där ofta svenska band tar in: Wythe Hotel (med en bra takterass och en trevlig restaurang, Isa). Alldeles i närheten ligger restaurangsensationen Aska. Svensken Fredrik Berselius lilla restaurang har gång på gång utsetts till bland de bästa i USA. Få bord, fast meny och långa väntelistor.

Restauranger kommer till hela tiden. Svenska Emelie Kihlström är en av ägarna till Colonie på Atlantic Avenue och till systerrestaurangen Gran Electrica i Dumbo.

Chefs Table at Brooklyn Fare och Battersby sätts ständigt högt på popularitetslistorna. Liksom Roberta’s i Bushwick dit Bill Clinton kommit flera gånger. Själv gillar jag det enkla hålet i väggen: Marlowe and Sons, 81 Broadway, där man kan äta ostron och smårätter.

På 1 Hansson Place ligger New Yorks största loppmarknad. Vintage är stort, bl a Beacon’s Closet, 88 North 11th street. Jennifer Markins brukar vara den som sägs uppfunnit The Brooklyn Look: Tre butiker som heter Bird.

Brooklyn växer ekonomiskt och kulturellt, men får också en större politisk styrka. Båda kandidaterna till borgmästarvalet i november kommer från Brooklyn: demokraten Bill de Blasio och republikanen Joe Lhota kommer från Brooklyn. Det är ingen slump.

OLLE WÄSTBERG