Nyhetsbrev 28 SEPTEMBER 2010

Är de ekonomiska utsikterna verkligen så ljusa?

Valutakrig neråt


Valanalysen som kom i förväg


Går det att regera i minoritet med SD i riksdagen?


Värdens mest kända politiska TV-debatt


Expressen och mediernas opartiskhet


Rösthemligheten alltför helig


Valet och Sverigebilden


Afrikaner om Afrika


Att internationalisera svensk forskning


Vongerichtens krogval i New York


Rolig New York-bok


Rolig New York-film


Outdoor drinking in New York


10 nya New York-krogar


Svenskt i New York

Är de ekonomiska utsikterna verkligen så ljusa?


Det är något som inte riktigt stämmer i de ekonomiska prognoserna och börsens värderingar. Sveriges ekonomi är stark, de stora exportföretagen går bra.
 
Samtidigt ser det ut så här vad gäller Sveriges största exportmarknader, siffrorna är procent av den totala exporten:
 
1 Norge 10,1
2 Tyskland 10,1
3 Storbritannien 7,5
4 USA 7,0
5 Danmark 6,6
6 Finland 6,2
7 Frankrike 5,2
8 Nederländerna 4,7
9 Belgien 4,1
10 Kina 3,0
 
Innebörden är enkel. Av de tio största har en rad länder (Tyskland, Frankrike, Storbritannien, USA) ekonomiska problem och genomgår saneringsprogram som minskar såväl den offentliga som privata efterfrågan. Kina, vars ekonomi växer, står bara för tre procent av den svenska exporten.

De svenska konsumenterna har fått det avsevärt bättre under de senaste åren och ser med tillförsikt på framtiden. Men tanken på en exportledd tillväxt verkar inte välgrundad.

Valutakrig neråt


En rad länder arbetar för att försöka sänka värdet på sin valuta – eller hålla den fortsatt låg. Kina trycker tillbaka den egna konsumtionen genom att använda sina exportinkomster för att fylla kassakistorna med obligationer. På så sätt hålls yuanen billig och exporten underlättas. När Kina nyligen började köpa japanska yen för att diversifiera sin valutaportfölj pressades yenen upp och den japanska centralbanken intervenerade. USA försöker få Kina att depreciera.
 
Det här är inte ovanligt. Sveriges välståndsökning under 1950-talet byggde delvis på att den svenska valutan blev undervärderad efter Korea-krisen och svenska regeringar löste våra ekonomiska problem under 1970- och 80-talen med upprepade devalveringar.
 
Den svenska kronan stärks dock. Det är inte konstigt, det märkliga är att det inte skett tidigare, men det får nog ses som ett tecken på att en liten valuta har låg likviditet och därför inte är attraktiv när det är oro i den internationella ekonomin.
 
Kronan bör stärkas: Sverige har inga underskott, bra offentliga finanser, hygglig tillväxt, överskott i utrikeshandeln och den svenska räntan är på väg upp (=bättre betalt för kronplaceringar).
 
Min tro är att kronan fortsätter att stärkas och att vi under 2011 får se en dollar kring 6,50. I varje fall om det inte blir en ny finanskris.
 

Valanalysen som kom i förväg


”En tid som flytt” kallade tidningen Fokus ett reportage strax innan valet. Det fungerar bra som valanalys också när resultat är känt. I 80 år har svensk politik cirklat kring socialdemokraterna.  Även när de varit i opposition har socialdemokraterna varit politikens huvudaktör. Och fortfarande är de värderingar som präglat socialdemokratin – kollektiv finansiering av välfärden och inkomstomfördelning – dominerande, numera också hos moderaterna.

Men det har hänt något i befolkningen. En femtedel av svenskarna har ett sparkapital på över en kvarts miljon. Sverige har störst andel aktieägare i världen. Det var f ö en utveckling som startades av Gösta Bohman och Erik Åsbrink. Ekonomiminister Bohman (m) med det s k skattefondssparandet och Åsbrink (s) med allemanssparandet. Själv var jag med på ett hörn som VD för Stiftelsen Aktiefrämjandet; på sex år växte aktieägandet i Sverige från 600.000 till 1,2 miljoner människor.
 
Fokus analys är läsvärd:
http://www.fokus.se/2010/09/en-tid-som-flytt/
 

Går det att regera i minoritet med SD i riksdagen?


Eftersom jag var statssekreterare i finansdepartementet när Ny demokrati hade en sorts vågmästarställning har jag försökt peka på likheter och skillnader. På en del punkter är det lättare nu (ingen finanskris, ny budgetlag, sammansvetsad regering). På andra svårare (opposition i kris, Sverigesdemokraterna är, vid sidan av att vara främlingsfientliga, välfärdskramare).
 
Slutsatsen är att det kommer att gå mycket bra att styra landet för regeringen Reinfeldt men att risken finns att man avstår från nödvändiga reformer  i rädsla för att förslagen kommer att falla genom att SD röstar med de rödgröna i riksdagen.
http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/24/regeringen-r-beroende-av-att-sahlins-socialdemokrati-agerar-konstruktivt

Värdens mest kända politiska TV-debatt


I dessa dagar då så mycket handlat om politik och politiska debatter kan det vara roligt att läsa vad Ted Sorensen nyligen skrev om historiens mest kända TV-debatt – den mellan Nixon och Kennedy den 26 september 1960. Den finns klipp ur debatten på You Tube:
http://www.youtube.com/watch?v=C6Xn4ipHiwE
 
Den nu 82-årige Sorensen var Kennedys närmaste rådgivare och talskrivare. Han punkterar en rad myter om debatten, men intressantast är kanske hans kommentar till den aktuella politiken.
 
”Though it seemed at the time to be a battle between two opposing worldviews, the truth is that the two candidates did not vastly differ in that first debate. And while Kennedy would probably find a home in today’s Democratic Party, it is unlikely that Nixon would receive a warm welcome among the Tea Party.”
http://www.nytimes.com/2010/09/26/opinion/26sorensen.html?hp

Expressen och mediernas opartiskhet


Statsvetarprofessorn Kent Asp har undersökt mediernas bevakning av valrörelsen. Hans slutsats är att Expressen kraftigt gynnat alliansen och missgynnat de rödgröna, främst genom sin journalistik kring Mona Sahlin.

Jaha?
 
Varför skulle inte en tidning som startades som en liberal röst för öppenhet och mot nazismen få ta ställning? Kritiken mot Expressen är överdriven, tycker jag som läser tidningen noga.  Men det viktiga är att utgivaren har rätt att låta tidningen präglas av sina värderingar.
 
Vi fick motsvarande kritrik när jag var chefredaktör under folkomröstningen om EU 1994. Vi lät tidningen präglas av en EU-positiv hållning, i tidningens internationalistiska anda. När Christina Jutterström blev chefredaktör 1995 och strök ”liberal” som beteckning på tidningen tog det en ände med förskräckelse.
 
Det finns i svensk mediedebatt en föreställning att alla medier borde vara som Public Service är – eller åtminstone är föreskrivna att vara: opartiska och sakliga. Så är det inte – public service har en specialuppgift. Övriga medier kan och bör visa sin identitet och sitt temperament.

Rösthemligheten alltför helig


I Sverige talar man inte gärna om vad man röstar på. På något sätt upplever många att det kan vara till nackdel om man har stött eller inte stött ett visst parti. Det kan bero på enpartidominansen och på den stora offentliga sektorn. I England och USA har man en mer avspänd syn på att berätta om sina politiska preferenser.
 
Det är naturligtvis väsentligt att veta vem som givit ett politiskt parti i beslutsposition stora ekonomiska bidrag. Och frågan om partifinansiering förgiftar den politiska debatten. Vi skulle i Sverige må bättre av större offentlighet.

Om detta har jag skrivit en artikel i Svenska Dagbladet:
http://www.svd.se/5344823.svd

I USA är bidrag till politiska kandidater i princip offentliga. Man kan t ex på nätet se om ens grannar stött en kandidat. Men inte heller partifinansieringen i USA är oproblematisk. Varje gång en ny regel införs, kommer kringgående rörelser:
http://www.nytimes.com/2010/09/21/us/politics/21money.html?_r=1&hp
  

Valet och Sverigebilden


Sverige kom nyligen som nummer tre i Newsweeks ranking av vilket land i världen som var bäst att leva i. Toppade gjorde Finland, följt av Schweiz. Strax efter bedömde World Economic Forum att Sverige låg tvåa i världen i konkurrenskraft. Inte dåligt – och förstärker en bra Sverigebild.
 
Frågan är om Sverigedemokraternas intåg i riksdagen och allt schabbel kring rösträkningen kommer att påverka bilden av Sverige. Nästan all internationell publicitet kring valet har handlat om Sverigedemokraterna.
 
Men det är inte säkert att Sverigebilden påverkas. Jag frågade för en tid sedan Simon Anholt, världens främste expert på länders varumärken, hur det kom sig att det unika i att Sverige haft två politikermord i modern tid inte slagit igenom i uppfattningen om vårt land. Hans svar var:
 
– Bilden av Sverige som ett fridfullt land är så grundmurad att en del händelser bara blir undantaget som bekräftar regeln. Till och med i Sverige händer sådant, tänker folk.
 
I bästa fall gäller det också årets val: Främlingsfientligheten är så utbredd i Europa att ett xenofobiskt parti kommer in till och med i den svenska riksdagen. Det bestyrks av att New York Times kommenterade valet under rubriken Even Sweden:
http://www.nytimes.com/2010/09/28/opinion/28tue3.html?ref=opinion
 

Afrikaner om Afrika


Det skrivs för närvarande mycket om Afrika. Bokmässan ägnades Afrika. Såväl den kinesiska expansionen, att åtskilliga afrikanska länder har en bra ekonomisk utveckling som att demokratin har det svårt i Afrika är ämnen som ofta återkommer.
 
Mer sällan får afrikanska opinionsbildare, med utgångspunkt från sina värderingar och sin historia, framträda med analyser om sina länders framtid. Desto viktigare är den bok – Afrika – Åke Magnusson redigerat där 23 afrikaner skriver om vägval och utmaningar.  Den ger en helt nödvändig nyansering och fördjupning. Inte minst därför att Afrika inte bara framträder som en kontinent, utan som 53 individuella stater.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170296901

Att internationalisera svensk forskning


När regeringens globaliseringsråd lade fram sitt förslag för snart två år sedan var ett huvudtema att svensk forskning och högre utbildning måste bli mer internationell och därmed också få högre kvalitet. Influenser och samarbeten är nödvändiga för att nya idéer ska kunna utvecklas.
 
Jag har just blivit utsedd till ordförande i en statlig stiftelse med just denna uppgift, STINT (Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning). STINT bildades 1994 när de gamla löntagarfonderna lades ner och förvaltar närmare 750 miljoner kronor för att stödja forskningsprojekt och forskare i deras utlandskontakter.
http://www.stint.se/

Vongerichtens krogval i New York


Jean-Georges Vongerichten är så nära man kan komma en krogkung i New York. Hans mest kända restauranger är Jean Georges, Jojo, Matsugen och Spice Market. Hans senaste är ABC Kitchen, 35 E 18th st.
http://www.jean-georges.com

Nu har han i Financial Times låtit sig intervjuas om sina favoritrestauranger i New York: Frukost äter han gärna på Birdbath Bakery i Greewich Village, 145 Seventh Ave (finns också på 223 First Avenue) http://www.birdbathbakery.com
 
Middag på Sushi Seki (1143 First Ave), 15 East (15 East 15th Street) eller Mezzakuna (129 Third Ave). Och han tar gärna en sen hamburgare och en öl på klassiska The Spotted Pig i West Village (314 West 11th).

Rolig New York-bok


New York Times har skildrat New York sedan 1851. Nu har New York Times-journalisten James Barron, som vi lärde känna i New York, sammanställt en bok – New York Times Book of New York – med utdrag ur sammanlagt 549 artiklar. Allt från 1863 års pöbelupplopp i New York till stängningen av rockklubben CBGB 2006 – för att ta två exempel.
 
Det är en underbar bok för den som verkligen gillar New York.
http://tinyurl.com/33dc3jc

Rolig New York-film


New York, I love you är en  film om själva staden, skildrad i en rad små episoder av elva regissörer från olika länder. Den är rolig, välberättad och har en stark New York-känsla.

Den har just lämnat de svenska biograferna, men finns på dvd.
http://se.filmtrailer.com/cinema/coming-30,30/3015/New+York+I+love+you+film+trailer.html

Outdoor drinking in New York


Även om de senaste dagarna varit lite regniga är temperaturen i New York fortfarande över 20 grader och kvällarna är milda. Så sommaren fortsätter på de 40 utomhusbarer som Grub Street listar:
http://newyork.grubstreet.com/2010/09/40_outdoor_drinking_spots_wher.html?e=grubstreet–20100922

10 nya New York-krogar


Trots dåliga tider öppnas det mängder av nya restauranger i New York. Nyhetsbrevet The Eater listar de tio intressantaste av höstens nyheter. Bland de mest uppmärksammade i New York-snacket är Marcus Samuelssons nya Harlem-krog Red Rooster med Andrea Bergquist som chefskock. Den beräknas öppna i slutet av oktober.
http://ny.eater.com/archives/2010/09/fall_previewing_10_restaurants_to_watch.php

Svenskt i New York


Just nu tycks det inte vara så mycket svenskt på gång i New York, men det pågår alltid en del, och allt hör jag inte talas om. En del konst är på gång:
 
På prestigegalleriet Gladstone visas en av Sveriges mest uppmärksammade konstnärer, Cecilia Edefalk. Utställningen Weeping Birch är hennes första soloutställning i New York: På 515 West 24th Street till den 23 oktober.
http://www.gladstonegallery.com/
http://tinyurl.com/2uryo67
 
Agneta Livijn visar sin konst på Broadway Gallery, 473 Broadway. Öppnar 16 oktober
http://www.broadwaygallerynyc.com/  
http://www.agnetalivijn.com/
 
Scandinavia House visar Lars Tunbjörks fotografier från den 29 oktober. Han har tidigare visats på många ställen i världen och haft en separatutställning på Moderna museet.
http://www.scandinaviahouse.org/events_exhibitions_upcoming.html
 
Den unge stockholmskonstnären Victor Kopp har sin första utställning utanför Europa på 24 Bureau, 127 Henry Street
http://www.bureau-inc.com/mainsite/Artists/Viktor/ViktorImages1.html