Nyhetsbrev 30 NOVEMBER 2009

New York tycks ha vänt

Dollarn stärktes av Dubai-krisen


Varför Kina inte kommer att ta över


David Dangoor svensk honorärkonsul i New York


Svenskarna är så få


Novembervalet i USA – en bonusreaktion


Allt fler ateister i religiösa USA


Kommande fyra år ska bli ett kvalitetslyft för New Yorks skolor


Svensk kock i Vita huset


Kulturpersoner centrala för bilden av Sverige


Östersjösamarbetet tynar bort


New York i musiken


Sverige i New York


Årets teaterföreställning i Stockholm


Restaurangen Le Souk nedlagd, men finns kvar


Ny modern italiensk krog på Upper West

New York tycks ha vänt


Det här nyhetsbrevet skrivs från New York.  Staden var värre drabbad än de flesta andra amerikanska städer (bortsett från Detroit) av den finansiella krisen – av det enkla faktum att det är i New York som Wall Street ligger.

En ytlig betraktelse visar att New York ändå vänt uppåt igen. Långt färre butiker står tomma, folk är något mer optimistiska. Fortfarande är det ganska tomt i butikerna och lätt att få bord på många krogar, men lite bättre känns det. Det styrks också av statistiken – men för denna stad byggd på konsumtion kommer julhandeln att avgöra.

Dollarn stärktes av Dubai-krisen


När det statsägda stora duabi-konglomeratet ställde in sina räntebetalningar föll börserna över hela världen – och dollarn stärktes. Det var samma mönster som under hela finanskrisen. När finansvärlden tror att en ny kris är på gång flyr man till den mest likvida av valutor, nämligen dollarn. En svagare dollar är därför ett gott tecken; det visar att finansmarknaden är på bättringsvägen.
 
Trots allt verkar ju finanskrisens värsta skede vara över. I mars i år stod dollarn i 9.30 mot den svenska kronan. Nu är den knappt sju kr. Och vi kan förvänta oss en fortsatt svagare dollar.

Varför Kina inte kommer att ta över


Av årets 14 nobelpristagare är nio amerikaner. Av de 12 nobelprisen i naturvetenskap går åtta till amerikaner.  Detta konstaterande är egentligen det enklaste svaret på frågan om USA kommer igen (ja!) och om Kina kommer att gå om USA i ekonomisk utveckling (nej!).
 
Självklart kommer den kinesiska expansionen att förändra världsekonomin. Men så länge Kina förblir ett toppstyrt och auktoritärt samhälle kommer Kina att släpa efter i den viktigaste framgångsfaktorn – innovation. Ett område där för övrigt Sverige ligger mycket bra till! I de olika index som finns brukar Sverige komma bland de högsta. I ansedda Innovation Capacity Index 2009 placerades Sverige på plats ett, medan USA kom på tredje plats och Kina på plats 65:
http://www.innovationfordevelopmentreport.org/papers/exec_summary.pdf http://www.innovationfordevelopmentreport.org/papers/exec_summary.pdf
 
Newsweeks Fareed Zakaria har skrivit en intressant artikel som analyserar både kraften i det amerikanska innovationsklimatet och problemen (främst minskad invandring och mindre offentliga investeringar i forskning).
http://www.newsweek.com/id/222836 http://www.newsweek.com/id/222836

New York Times mest lysande krönikör Thomas Friedman skriver i samma fråga. Friedman tillhör ju dem som skrivit bäst om globaliseringens effekter och han konstaterar att allt numera kan produceras överallt, men ”there are still two really important things that can’t be commoditized. Fortunately, America still has one of them: imagination.”  Den andra är ”good governance” och där har USA större problem:
http://www.nytimes.com/2009/11/22/opinion/22friedman.html
 

David Dangoor svensk honorärkonsul i New York


Den svenska regeringen har fattat det bisarra beslutet att Sverige inte ska ha något generalkonsulat i ”världens huvudstad”, New York. Den 4 januari stänger konsulatet och de drygt 25 anställda ska få göra annat än främja Sverige.

Givet detta märkliga beslut blev nästa beslut bästa möjliga: Att utse David Dangoor till svensk honorär generalkonsul i New York. David är den svensk som nått längst i amerikanskt affärsliv. Han växte upp på Östermalm och gick på Handelhögskolan, men har i större delen av sitt yrkesverksamma liv arbetat utomlands, främst med Philip Morris.

Att vara honorärkonsul är ett oavlönat hedersuppdrag. Sverige betalar för fem personer som ska arbeta hos David Dangoor med vissa konsulära frågor och med att främja Sverige.  Självfallet kan ingen begära att Dangoor och dessa fem ska kunna ersätta ett generalkonsulat, men regeringen har gjort bästa tänkbara personval.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-oppnar-honorarkonsulat-i-new-york-1.983325
http://www.catodangoor.com/david_dangoor.htm
 

Svenskarna är så få


I mitt förra nyhetsbrev skrev jag att det bara finns ”1,1 procent svenskar i världen. Sverige har nackdelen att 98,9 procent av världens befolkning inte bor här.” Det skulle naturligtvis ha varit promille. Antalet svenskar är en så försvinnande liten del av världsbefolkningen – det är därför vi måste vända oss utåt och ta till oss globaliseringen.
 
Välfärd är inget för evigt givet, utan handlar om hur vi klarar den internationella konkurrensen om att vara bäst utbildade, mest innovativa, mest attraktiva för nyckelinvandring och mycket annat.
 
En bra erinran om detta gav Dagens Nyheters Natan Sachar i en läsvärd krönika i somras. ”För 85 år sedan var argentinska arbetare bättre klädda och åt bättre än sina svenska kolleger. Sedan började Argentina göra saker fel medan Sverige gjorde saker rätt”:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/ingen-abonnerar-pa-goda-tider-1.895785

Novembervalet i USA – en bonusreaktion


USA har val varje år. Det är alltid några guvernörer och medlemmar av representanthuset som ska väljas. Valet i början på november har på flera håll tolkats som en republikansk seger. Två guvernörsposter och att Michael Bloomberg blev omvald som borgmästare i New York är beviset.
 
Jag är inte säker på att det är en riktig analys. Demokraterna tog hem en post i representanthuset i en valkrets som varit republikansk sedan inbördeskriget och där republikanerna ställde upp en starkt högerinriktad kandidat. De två republikanska guvernörer som blev valda var snarare populistiska. Och Bloomberg (som ur egen fick satsat ca mer än 100 miljoner dollar på sin kampanj) vann mycket knappt.
 
En rimligare tolkning är att valet visade en ilska över Wall Street, bonusar och finanskrisen.
http://egan.blogs.nytimes.com/2009/11/11/the-betrayal/?scp=1&sq=tomoty%20egan&st=cse

Det är rätt vanligt just nu att medierna talar om hur lite Barack Obama – som varit president i tio månader – lyckats uträtta. Här är en helt motsatt bild, tio månader av exempellös förändring av USA, en jämförelse med Franklin Roosevelts första tid:
http://www.slate.com/id/2236708/

Allt fler ateister i religiösa USA


Det sägs ofta – och har sagts sedan Alexis de Tocqueville 1835 kom med sin epokgörande bok om demokratin i USA – att en av de stora skillnaderna mellan Europa och USA är religiositeten i USA. Det kan vara sant – men man ska komma ihåg att 15 procent av amerikanerna är uttalade ateister och att antalet som inte tror på gud har fördubblats på tio år. I dagarna avslutades en annonskampanj i New Yorks tunnelbana av Humanisternas amerikanska motsvarighet på temat ” Good without god”.
http://cityroom.blogs.nytimes.com/2009/10/19/good-without-god-atheist-subway-ads-proclaim/
http://goodwithoutgod.org/
http://newyorkcity.unitedcor.org/
http://www.centerforinquiry.net/
 

Kommande fyra år ska bli ett kvalitetslyft för New Yorks skolor


Utbildningsminister Jan Björklund reser i början av 2010 till USA. Hoppas han får träffa New Yorks borgmästare Michael Bloomberg och skolchefen Joel Klein . (Säkert är det inte; administrationen i New York har ”prioriterat ner” svenska kontakter sedan Sverige stängt sitt generalkonsulat i staden.) Bloomberg försöker nämligen göra kvaliteten i skolorna till sin huvuduppgift under sin sista period.

I grunden använder man samma metod som i den exempellöst framgångsrika kampen mot brottsligheten. Den metoden handlar inte – i motsats till vad som ofta sägs i Sverige – i första hand om nolltolerans, utan om ansvarsutkrävande. Polischefer i vars distrikt brottsligheten ökar riskerar helt enkelt att få sparken.

Redan idag använder New York statistik för att gradera skolorna. I de bästa skolorna kan skolledning och lärare få extra betalt. Riktigt dåliga skolor ”are shut down for bad performance”.  Nu vill Bloomberg gå vidare och tillämpa samma system för de enskilda lärarna för att bestämma vilka som ska få vara kvar och vilka som fungerar så dålig så att de måste avskedas. Vad Bloomberg nu gör är att ta strid med det mycket mäktiga och förändringsovilliga lärarfacket.

I Sverige har vi anställningstrygghet- och det är bra – men exemplet med brottsligheten visar att personligt ansvarsutkrävande ger resultat.

Svensk kock i Vita huset


När Michelle och Barack Obama höll sin första stora officiella middag bad de Marcus Samuelsson att vara chefskock. Ryktet säger att Marcus tidigare blivit erbjuden att flytta till Washington för att bli Vita husets kock, men att han tackat nej.

Marcus är ju delägare och chef för Aquavit i New York.  Att Marcus är specialiserad på svensk mat var, enligt Washington Post, en av de få saker på denna middag ”that doesn’t seem to symbolize anything”.
 
Däremot är Marcus själv en symbol – och det har nog spelat någon roll. Han är född i Etiopien, uppvuxen utanför Göteborg och är amerikansk medborgare. På så sätt är han både en symbol för den amerikanska mångfalden och den svenska.

Kulturpersoner centrala för bilden av Sverige


Elisabeth Söderström, svensk operasångerska, avled för några dagar sedan. Det satte New York Times på sin förstasida och hon gavs mer uppmärksamhet än i de flesta svenska tidningar. Vi fattar ofta inte i Sverige vad stora kulturpersoner betyder för bilden av vårt land i andra länder.
http://www.nytimes.com/2009/11/22/arts/music/22soderstrom.html?_r=1&scp=1&sq=soderstrom&st=cse

Östersjösamarbetet tynar bort


Direkt efter frigörelsen framstod Sverige som de baltiska staternas närmaste samarbetspartner. Nu uppfattas vi allt oftare som det land som bidragit till den ekonomiska katastrofen genom de svenska bankernas agerande.
 
Det borde vara dags att återuppta ett brett samarbete och nätverksbyggande med Baltikum, liknande det som skett mellan de nordiska länderna.
 
Om detta har Kristina Persson, ordförande i Föreningen Norden och jag skrivit en artikel.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3706863.svd

New York i musiken


New York är en musikstad med Metropolitan, City Opera och New York City Ballet http://www.nycballet.com/  (där för övrigt nye svenske honorärkonsuln David Dangoor sitter i styrelsen). Och New York har en vibrerande scen för rock och populärmusik. Det är ingen slump att det är till New York alla nya musiker söker sig.

Svenska Dagbladets reseblogg har listat 36 newyorklåtar som finns på Spotify:
http://open.spotify.com/user/karinfy/playlist/2mRqpgKGij1JZnURbo1MZm
 

Årets teaterföreställning i Stockholm


Stockholm är en av världens teatertätaste städer (mätt i antal invånare per stol). Och det går just nu mycket bra teater. För min del är årets teaterupplevelse Hållplats på Stockholms stadsteater. Denna Berlin-pjäs kombinerar skådespel med nycirkus, poesi och videokonst.
http://www.stadsteatern.stockholm.se
http://www.expressen.se/kultur/1.1771583/hallplats-stockholms-stadsteaters
 

Restaurangen Le Souk nedlagd, men finns kvar


I förra nyhetsbrevet skrev jag om den rätt nyöppnade afrikansk/libanesiska restaurangen Le Souk på Aveny B. Men det går fort i New York.  Fler 100 restauranger har stängt senaste fem månaderna (och nästan lika många nya kommit till)  och Le Souk blev inte långlivad. Den har lagts ner.  Kvar finns dock systerrestaurangen Le Souk Harem, 510 La Guardia Pl i Greenwich Village.

Ny modern italiensk krog på Upper West


Vi gillar små restauranger i den stora staden. Hål i väggen som den rätt traditionella Po på Cornelia Street i Greenwich Village.

Nu senast var vi på nyöppnade Salumeria Rose Parmacotto på Amsterdam Avenue vid 73:e gatan. En liten restaurang med bara kallskuret och ost. Gott och trevlig stämning bland de få borden.
http://www.salumeriarosi.com/