Nykterhet och vällevnad i New York

Magasinet Bona Vita – Oktober 2008

Första gången jag kom till New York var jag drygt 25 år. Jag var utsänd från mitt jobb, SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, och skulle bland annat träffa medarbetare på SNS:s motsvarigheter. Hur de kunde anförtro mig detta begriper jag inte, men som alltid i USA blev jag väl mottagen.

Farbröderna tog mig regelmässigt ut på lunch. Three Martini Luncheons. Gärna med Buffalo Hamburgers (finns fortfarande på The Four Seasons, 99 E 52nd Street. Inte att förväxla med hotellet.)

Idag skulle en tre-drajor-lunch nog ses som ganska så suspekt. Nu är det möjligen ett glas Chardonne som gäller till affärslunchens sallad.

Hälsotrenden har kommit rullande över New York från Los Angeles.

Och hälsotänkandet hejas på av borgmästare Mike Bloomberg som började sin borgmästartid med att införa totalt rökförbud på New Yorks barer och krogar. Något som också den svenska regeringen studerade innan de föreslog ett svenskt förbud. Bloomberg fortsatte med att förbjuda transfetter och nu ligger förslaget att alla snabbmatskedjor måste deklarera kaloriinehållet i rätterna tydligt på matsedlarna.

Visst röks det i New York. Men – i varje fall ytligt iakttaget – mindre än i Sverige. En lyxkrog som David Burke & Donatella, 133 E 61st St, ställer en stor vit limousine utanför restaurangen för att gästerna ska slippa stå ute och frysa i New York-vintern.

Och visst dricks det i New York. En sen kväll på Clinton Street eller Essex Street på Lower East Side bjuder på fler barer än man klarar av på en kväll.

Samtidigt finns det en skillnad – främst bland medelålders och äldre som lämnat partylivet. När jag var generalkonsul i New York ingick det att uppmärksamma händelser, seminarier, utställningar, filmvisningar eller besökande svenska politiker genom att ordna en mottagning. De inbjudna svenskarna lät sig ofta gärna förses med dryck, mer sällan amerikanerna. Man kunde snabbt känna igen en amerikan på att han eller hon kom in, greppade ett glas mineralvatten, tog de bra kontakter som kunde erbjudas och därefter lämnade. New York är en stad där det händer så mycket och dit så många kommer att åtskilliga amerikaner med någon sorts position har en bunt inbjudningskort att ta ställning till varje dag. Då gäller det att se instrumentellt på umgänget – och hålla sig fräsch.

På Manhattan är människor smala. Kommer man ut i delar av Brooklyn, Bronx och Queens ser man mer av et av USA:s största problem: Övervikten. Men inne på Manhattan råder träningstrenden. Joggare och stavgångare i Central Park. Gym i alla större bostadshus och i snart sagt varje kvarter. Ofta kan den lite mer exibitionistiskt lagde tränga i fönstret mot gatan. Me – not.

Det finns gym av alla slag. Kedjan Equinox har just nu 20 fräscha gym, de flesta med pool, över hela Manhattan. Och den växer hela tiden. Och det finns sportklubbar på Park Avenue som inte berättar vad det kostar att gå där – enligt principen: If you have to ask you can’t afford it.s

Josbarerna – t ex i hörnet Union Square West och 15th Street – blir all vanligare. Och de pressar inte bara jos i en rad olika former och av olika frukter. De har också t ex ginsengdrycker. New Yorkarna tycks vitaminbesatta, åtminstone att döma av alla hälsokostbutiker och speciella vitaminbutiker, med påstådda supplement och vitaminer för varje form av sjukdom och nedstämdhet.

Åtskilliga restauranger satsar på att vara ”organic”, att ha ekologiskt odlade mat, hämtad direkt från landet. Två riktigt bra är BLT Market, Sixth Ave/Central Park South och Market Table, 54 Carmine Street i West Village.

Det finns också åtskilliga vegetariska restauranger som tagit klivet från salladsbuffén till gourmetköket. De två bästa är Candle 79, 154 E 79th Street och Angelica Kitchen, 300 E 12th Street i East Village.

Tar man bilen till Catskills, upp för Hudsonfloden eller Connecticut finns det gott om organiska marknader, gårdsförsäljning och sällsamt fräscha råvaror. En antydan till vad som finns är Farmer’s Market på Union Square (Broadway/14th Street) som är på måndagar, onsdagar, fredagar och lördagar med säsongens grönsaker och frukter, liksom nybakat grovt bröd. En härlig upplevelse!

Välbefinnande är mycket. Ibland faktiskt en riktigt bra dry martini.

Vill man ha en klassisk martini, åtföljd av barprat från en klassisk bartender, är Ritz Carltons Star Lounge, 50 Central Park South) med bartendern sedan mer än 30 år, Norman Bukofzer, rätt ställe. Klassisk och konservativ är också Bemelmans Bar i Carlyle Hotel på Madison Avenue/76th Street. Liksom baren på Bull & Bear, på Waldorfs baksida, Lexington Avenue/49th Street.

För några år sedan öppnade stället för drinksnobbar är Pegu Club på W Houston/WestBroadway. 23 sorters gin och inte en enda smaksatt vodka.

Mindre traditionell, men trevligt är Death + Company i 433 E 6th Street i East Village. Liksom Milk & Honey på 134 Eldridge Street.

Olle Wästberg