Överkurs: Brooklyn

Ur livsstilsmagasinet Bona Vita – April 2006

När jag bodde i New York träffade jag åtskilliga infödda newyorkers som endast med oro och undantagsvis tog sig norr om 100:e gatan och söder om Canal Street. Förslag om att gå på krog på Lower East Side möttes med himlande ögon. (”Lower East Side – där stod min farfarsfar och sålde lump från en vagn.”)

Brooklyn var inte att tänka på – om det inte gällde att ta tunnelbanan två stopp och gå raka vägen till vänner på Brooklyn Hights.

Brooklyn är överkurs för den tillfällige New York-besökaren, men stadsdelen blir allt mer populär. Om inte Brooklyn Bridge byggts 1883 och Brooklyn införlivats med New York skulle Brooklyn vara USA:s fjärde största stad. Brooklyn är New York med lägre hus, yngre medelålder och lite nyare ingredienser i smältdegeln.

Det var när matbibeln Zagat 2005 för första gången tog upp Brooklyn-restaurangen, The Grocery (228 Smith St), bland New Yorks tio bästa krogar, som också de New York-are som inte tillhörde de unga och hippa började få upp ögonen för stadsdelen.

Nu är priserna i Park Slope i klass med Manhattans. En bit av Fifth Avenue i Park Slope har döpts om till Restaurant Row. Just den sträckan var för bara tio år sedan droghandlarnas speciella tillhåll. Det säger något om vad som hänt med New York.

I Brooklyn är New Yorks taxibilar, yellow cabs, inte lika närvarande som på Manhattan. Restaurangerna kan alltid beställa fram en bil, men annars är – som vanligt – tunnelbanan bäst. Dock är det klokt att ta med sig en bra karta, eftersom Brooklyn inte har det raka gatunätet.

Brooklyn, med sina 2,6 miljoner invånare, består av många delar. Från de lyxiga Brooklyn Heights och Park Slope, till slummiga Bedford-Stuyvesant (fast också townhouse i Bed-Stuyv börjar bli populära upprustningsobjekt.)

Längst bort från Manhattan ligger Coney Island och Brighton Beach. Tunnelbanan går dit på en timme och man kan t ex börja i Coney Island, gå runt på nöjesfältet, äta sockervadd och titta på solbadande amerikaner på den stora beachen. En fin boardwalk i trä går utmed vattnet bort till det rysk-judiska Brighton Beach där det finns bra ryska restauranter och affärsskyltar är på ryska.

När man tänker på Brooklyn är det ofta Williamsburg som avses, området vid Williamsburg Bridge och kring Bedfords tunnelbanestation. Här ligger krogar och gallerier. Och dessutom det hasidiska, judiska befolkningscentret: Män och kvinnor hårt separerade. Män som inte får se en kvinna i ögonen. Kvinnor som täcker sitt hår. Stränga sabbatsregler. Männen med lockar och långa svarta rockar. Man kan titta på stadsdelen utifrån, men vill man lära sig något nytt kan man spana efter guidade turer med en sakkunnig guide. På www.92y.org finns det ibland turer att hitta.

Williamsburg är annars området för den konst som inte nått in till Chelseas finare gallerier. Det finns många gallerier inom några kvarter. Här några man inte bör missa: Galleri Roebling Hall, Pierogi Gallery, Schroeder Romero, Plus Ultra.

Restauranger finns det gott om i de olika stadsdelarna. Den klassiska mötesplatsen för konstnärer är The Diner (just när man kommer över Williamsburg Bridge, 85 Broadway vid Berry St). Maten är inte rolig, men klientelet väger upp. Några kvarter därifrån ligger restaurangen som har rykte om sig att vara New Yorks bästa Steakhouse: Peter Luger på 178 Broadway. Beställ porterhousesteak av de vitklädda snorkiga kyparna och behov av ytterligare föda finns inte den dagen. Själv skulle jag nog välja en liten krog som ligger mellan dessa två: Marlowe and Sons, 81 Broadway, där man i trevlig miljö kan äta ostron och smårätter.

Grand Army Plaza är ett sorts centrum i Brooklyn. Där ligger Brooklyn Public Liberary, ett stort bibliotek vars arkitektur inspirerats av Gunnar Asplunds stadsbibliotek I Stockholm. Om man ser på de höga, smala dörrarna och träinredningen när man kommer in förstår man sambanden. Alldeles bakom Grand Army Plaza, på 900 Washington Ave, ligger Brooklyn Botanic Garden, en fantastisk och lugn tillflykt.

Sedan är det inte långt till ett av New Yorks stora museer, Brooklyn Museum of Art, med en stor samling amerikansk konst samt en av världens förnämsta samlingar av tidig afrikansk konst. Museet fick för tre år sedan en arkitektoniskt intressant ny tillbyggnad.

Från Grand Army Plaza utgår Prospect Park, en av de vackraste och största parkerna i New York. Man kan se hur olika människor finns i olika delar av parken och speglar den etniska sammansättningen av befolkningen i de stadsdelar som omger parken. Garden Café, 620 Vanderbildt Avenue, i Prospect Heights är en bra restaurang.

Mellan Brooklyn Heights och Grand Army Plaza ligger en av New Yorks stora kulturinstitutioner, BAM, Brooklyn Academy of Music på 30 Layfayette Str . Där finns flera teaterscener och en cineaster-biograf. BAM är den stora gästspelsteatern, där bl a Dramaten, Folkoperan och Stockholms stadsteater spelat under de senaste åren. BAM annonserar sitt program i New York Times. Dessutom är teaterrestaurangen några trappor upp trevlig.

Från Brooklyn Hights kan man ta Smith Street, först till restaurangen Saul, 140 Smith Street, som nyutkomna Guide Michelin New York ger en stjärna och vidare till Brooklyn Social 335 Smith Street, som sägs vara Brooklyn bästa bar. Då är man inne i den del av Brooklyn som påstås vara på väg att bli nästa inne-område: Red Hook. Där ligger krogen 360, Van Brunt St, (mellan Wolcott Str and Sullivan Str). Jag har inte varit där, men den har nyligen prisats i New York-tidningarna.

Mitt eget favoritområde är North 6th Street. På en liten sträcka mellan Berry Str och White Str ligger design- och modebutiker och den utmärkta thailändska restaurangen Sea, 114 North 6th.

Brooklyn tar en stund att upptäcka. Men varför inte göra att första försök?

OLLE WÄSTBERG