Ryktet – Pjäs i två akter av Olle Wästberg

Pjäs i två akter
av Olle Wästberg

Pjäsen utspelar sig dels på en kvällstidnings nattredaktion, dels i en partiledning. Den handlar om politikens isolering och mediernas kommersialism. Tiden är en vecka innan ett val och slutscenen är själva valnatten.

Den 19/9 höll Stockholms stadsteater en uppskattad offentlig uppläsning av pjäsen med bl a Lars-Erik Berenett, Stig Engström, Lilian Johansson, Ola Lindegren, Torsten Wahlund, Lennart R Svensson, Jan Mybrand, Tomas Roos, Nicklas Gustavsson, Anders Johannison.

Personer
ULF BENGTSSON, partiledare. Obestämbar medelålder.
TINA, pressekreterare, talskrivare. Ung,modern. Kavat och lojal.
THOMAS LINDBERG, ekonomisk talesman, vice partiledare. Högtidlig kostymman.
ULLA, partisekreterare. Medelålders. Klok organisatör.
TOMAS DILLGAARD, dansk handelsminister. Glad lax.
SVEN, riksdagsledamot från landet. Traditionalist. Tung.
PETTER, reklamman. Medelålders, modern men ganska tillkämpad.
RADIOREPORTER NATTCHEFEN, 50 år, lite överviktig, pendlar mellan uppgivenhet och entusiasm.
REPORTER, en eller två
FREE-LANCEFOTOGRAF, nervös i jeanskostym. Mager.

(Nattredaktionens motsättningar är en spegel av det politiska utskottets. Det kan betonas genom att samma skådespelare återkommer.)

Det finns inget centrum. Det har blivit kortslutning mellan folket och styret. Sammanträdesrummet är en bubbla, fri från omvärlden. Syret håller på att ta slut. Medlemmarna har flytt sedan länge. Folkrörelserna har förtvinat. De lokala förtroendemännen har försvunnit. Kvar är de ledande politikerna, allt mer styrda av omständigheter de inte rår över. Tomrummet fylls av medierna. Alltså måste de manipuleras. Folk vill höra sanningen. Men bara i lagom portioner och inte alltför obehagliga sanningar. Det går inte att nå väljarna utan medierna, alltmer styrda av den omedelbara tittarsiffran och upplagan. Medierna lever sitt eget liv, i sin egen isolering. Medan väljarna snabbspolar, snabbväljer och bläddrar. Bara de korta och höga skriken når fram. Kartan gäller inte längre. Besluten fattas i vakuum där idealismen kämpar mot rubrikerna. Man famlar.

FÖRSTA AKTEN

Scen 1
Ett hotellrum. Soffa och stolar. Lågt bord. Ölburkar. Coca-cola. Halvätna mackor och hamburgare. Däremot inga personliga saker. Mer mötesplats än övernattning. Dämpat ljus. Obestämbara kostymer. TVn står på med valvakejubel.
ULF, TINA, THOMAS Först tystnad.

ULF:
Fy fan. Paus Hör du? Nu säger han att ekonomin är värre än han trodde. Nya rapporter. ”Misskötsel!” Va? Han lägger grunden. Vänta till i morgon. I morgon kommer dom att börja bryta varenda vallöfte. Vi har fått fan för att vi sagt som det är. Nu kommer folk att spy på dom andra.

TINA faktiskt :
Det där får du ta sen. Nu handlar det om oss. dom får ta hand om landet. Nu gäller det partiet. Det är brådis. Du måste ut och tacka valarbetarna.

ULF :
Tacka? Tacka? Tacka? För vad då?

THOMAS:
För helvete. Det är inte bara du som förlorat. Det är inte din person det gäller just nu. Vi har förlorat tre procent . Det är 3 000 kommunala poster. Massa farbröder och tanter kommer att åka ut som nämndemän. Kommunalråd mister jobbet. Ungdomar som tänkt bli ombudsmän får göra något annat. Folk sitter därute och gråter. Om några minuter börjar dom gå hem. Det är ditt jobb att se till att att dom inte totalt tappar sugen. Vi behöver dem igen.

ULF:
Vilka vi? Tacka? Ja, vi får väl vara glada att vi inte blivit skyldiga röster.

THOMAS:
Vi behöver anseende. Respekt i nederlaget. Medlemmarna måste känna sig stolta trots allt, vi behöver dem. Lägg av nu!

ULF:
Medlemmarna? Vad har dom gjort? Intrigerat i stället för att jobba. Trott på alla jävla rykten. Skitit på sig när vi varit ärliga.

TINA:
Ta det där sen. Det är just nu det handlar om, va. Inte historien. Inte sen. Just nu.

ULF härmar:
Just nu…

THOMAS:
Just nu kan du avgöra om vi ska vara i periferin i fyra år. Går det dåligt i kväll marginaliseras vi. Vi måste stå kvar på huvudscenen och inte bara fjanta i kulissen. Ironiskt Nederlag kräver faktiskt lite storhet.

ULF:
Har jag fått komma fram på någon huvudscen? Så fort jag har velat gå ut och säga något viktigt, något sant så har ni hindrat mig. Och när jag sa sanningen blev ni ju galna.

THOMAS bevekande:
Det finns en morgondag. Vi måste ju ha ett fungerande parti. Medlemmarna måste börja jobba. dom måste få nya mål. Nu måste du visa din storhet. Tvekande Det handlar om historieskrivningen.
Mörker. StorbildsTV (filmduk) tonar fram.

ULF på storbildsTV:
Denna valrörelse kommer att bli historisk. Det var inte dom överlägsna ideérnas seger, utan dom överlägsna resursernas. Det var inte den folkliga opinionsbildningens seger. Det var massmedias manipulationer. Det arbete som lagts ner av partiet har varit otacksamt, men vi känner ändå en stolthet. Den ärligheten som inte ger omedelbar avkastning är en investering i framtide .Jag vill tacka alla dom tusentals valarbetare som….
Tonar bort. Strålkastare på ULF i hotellrummet

ULF:
The party is over! Lägre, ironiskt Det började bra.

Scen 2

Ett hotellrum. Inte samma men snarlikt. Stämningen en helt annan. Ljusare. Ordning. TVn står på men med ljudet avstängt.
TINA och ULF har just kommit in. TINA letar i portföljen efter en stor time-manager.

ULF:
Jag avskyr att stå på samma podium som Strömgren. Han är det läskigaste vi har i partiet. Jag tänker inte göra om det. Aldrig mer. Där går gränsen.

TINA:
Det lär du få stå ut med. Han klarar nog att bli återvald. Lite korkad är han, men om du inte stått ut med korkade människor hade du ju aldrig blivit partiledare. Så farligt är det väl inte?

ULF:
Jo, förra valet förde han personvalskampanj. Riktig kampanj. Fick massa plus i lokaltidningarna för det. ” Återupprätta familjen!” stod det på hans affisher. Och så tog han med hustrun på alla valmöten och stod där framme med armen om henne. Paus På valnatten berättade han för henne att nu var det slut, han hade haft en kvinna i Stockholm i flera år. Han är ett svin.

TINA har satt sig ner med time-manager i knäet.:
Jovisst. Men mötet gick ju bra. Bara lokalpress, men medlemmarna blev nöjda. Fast, fast, fast på sådana här ställen blir det aldrig något drag. Folk är så respektfulla. Står där på avstånd och bligar. Ingen vågar sig fram och käfta.

ULF:
Bättre det än tvärtom. Vid Åhlens sist pratade jag för åtta stinkande fyllon. dom var inte så respektfyllda… Och inte höll dom avstånd.Paus Det är något som inte stämmer. När vi reser omkring, då känns det bra. Opinionsundersökningarna är hyggliga. Men det är ingen riktig fart på vårt eget folk.Går fram till fönstret. Det känns som dom inte tror på oss. Jag ser folk därute. Men det är treglasfönster överallt. Vi hör ingenting. dom rör sig. Men vad gör dom ? Vad betyder det?Paus I förrgår kväll på Lidingö kom det bara 21 personer. Och en talade hela tiden om hur roligt det var när det vände i 1948 års valrörelse. Och en annan om ATP-omröstningen.

TINA muntert:
Du gillar ju små möten. Det säger du ju alltid. Att få resonera i stället för att hålla tal. Du tror ju att du skulle vinna valen om du bara hade tid att tala med alla miljonerna väljare en och en. Paus Talar dröjande. Du måste ha ordentligt med tid för genomgång och förberedelser. Och så måste vi ta tag i det ekonomiska manifestet så att du gillar det själv. Vi lägger manifestet på onsdag och du måste sitta ner med Thomas minst tre dagar i förväg. Och så ska vi hinna trycka det. Och helst ringa runt till partistyrelsen.

ULF:
Men partistyrelsen måste ha chans att ha synpunkter. dom blir förbannade om det bara föreläggs dem. Då blir dom bara illojala efteråt.

TINA:
Dom säger ju alltid samma sak. Du vet ju i förväg vad vad var och en ska säga. Men några småändringar är det väl bra om dom får in. Bara det inte ändrar något viktigt.

ULF ironiskt:
Jaja. Gärna debatt men först ett rejält beslut

TINA fortsätter i almanackan:
Onsdagen får du ägna helt åt ekonomiska manifestet. Vi ställer in västerbottningarna. Och lärarförbundet.

ULF tar fram en vanlig fickalmanacka. Sliten med gummiband omkring.:
Jag har lovat lärarna…

TINA:
Vi lägger in dem i nästa vecka. Det ordnar sig. I morgon kväll flyger du upp till Jämtland. Möte på lördag och flyg hem på kvällen. Söndag ledig, så då vore det bra om du hinner ringa runt själv till folket i finansutskottet. På onsdag kl 10 kör vi en timmes förberedelser. Kl 11 har du telefonkonferens med ombudsmännen. 11.30 chefredaktörerna. Då blir dom förhandsinformerade och känner sig med på vagnen. Det är nästan konstigt att det allttid funkar. Det blir fina ledare och sedan citerar tidningskrönikan på torsdag morgon. Samtidigt träffar Thomas dom ledande ekonomerna, dom där som alltid får kommentera i TV. Det brukar också fungera. dom blir positiva från början och tror att dom ska få bli rådgivare efter valet. Kl 12.30 presskonferens. Har du tur tar dom det i direktsändning i ekot. Sedan det vanliga köret. Du måste räkna med att kunna ställa upp i TV på kvällen. Vi har fått preliminärt ja från Rapport om att du får vara med direkt, i studion.

ULF:
Nej, den kvällen ska jag ju på Cirkus Scott-premiären med ungarna. dom där biljetterna är ju den enda fringis man har i det här jobbet. Thomas får ta Rapport.

TINA:
Synd, men du kan ju inte säga till Rapport att du är på Cirkus. dom vill ändå inte ha Thomas. Det är du som gäller. Antingen du eller ingen alls. Det där bestämmer vi ju inte själva. Och hur som får vi inte riskera cirkusbilder, trapetser och clowner, samma kväll som vi talar om kärva bud och gemensamt ansvar. Det går inte. Fel signal. Vi fixar Cirkusbiljetter till en annan kväll. Det ordnar sig.

ULF härmar:
Det ordnar sig… Tar sats OK, när kan jag träffa Thomas.

TINA:
Söndag kväll. Ni kan ses på kansliet kl 19. Jag ordnar mackor. Vi faxar upp sista versionen till dig i Östersund. Så läser du på planet ner på lördageftermiddag.

ULF lågt:
Det ordnar sig ju aldrig. Det blir bara ett berg av brutna löften och svikna förväntningar. Jag blir ju inte verklig, bara en sammanträdesfigur som dom andra. Partiledaren är ett städ där allt bultas och bultas. Och själv ska man vara oföränderlig. Jag är bara ett verktyg, inte på riktigt. Alltid är det någon annan som ska muntras upp. ”Du måste höja stämningen. Du måste åka upp och peppa upp dem.” Men vem kommer och peppar upp mig? Paus Visst , vi måste träffas, säger jag till människor. Men jag vet att vi inte kommer att hinna. Jag ringer, säger jag. Man jag ringer aldrig. Låt oss äta lunch, ring min sekretarare, säger jag. Sedan hör jag aldrig av dem.

TINA:
Hyckla inte. Du tycker det är kul. Du vill bli älskad.

ULF:
Älska mig, älska mig! Det där har jag kommit över. Jag vet att dom som står upp och applåderar idag sticker kniven i mig för en SIFO-siffra.

TINA:
Du är ju oomstridd. Du gillar ju läget. Eller hur?

ULF:
Jodå, men inte alltid. Jag räcker inte till. Det blir hyckleri. Jag talar om miljö men hinner aldrig ut. Jag talar om etik men hjälper fram såna svin som Strömgren. Jag håller tal om familjepolitik i stället för att träffa familjen. Paus Men varför ska jag säga allt det här om ekonomin i Östersund på lördag när vi ska köra manifestet på onsdag? Blir det något kvar? Vi tar ju bort allt intresset?

TINA:
Jodå, det fungerar. På onsdag kommer detaljerna. På onsdag ska vi visa att vi förstått lägets allvar. Att vi tar ansvar. Att ekonomin i viktigast. Då bygger vi upp intresset. På onsdag ska vi visa att vi har kompetensen. Detaljerna.

ULF håller upp ett papper:
Det här. ”Konjunkturinstitutets rapport var nedslående. Ändå ger den inte hela sanningen. Bytesbalanssiffrorna indikerar att en låg kronkurs inte är lösningen, utan måste kompletteras både med strukturella och finanspolitiska åtgärder. Det går inte att låta penningpolitiken bära hela bördan.” Jag talar inte så där. Och förresten undrar jag om dom som skrivit det begriper det själva.

TINA:
OK, det är du som ska tala. Du får använda dina formuleringar. Men det om ekonomin måste vara med. Du vet hur det ska låta. ”Värre än vi anat. Kärva tider. Vi får alla betala. Tan-tan-tan-ta.” Det där kan du ju. Det är inte för dagens publik, strunta i östersundsborna. Det här är ju alibitalet. Det ska vi hänvisa till sen. Vi var ute i tid, vi varnade, förstod, vi dolde ingenting. Det ska finnas på banden.

ULF:
Ja, ja, det ska finnas på banden att jag sagt restriktiv finanspolitik. Och sedan ska vi ta bort pensioner och barnbidrag och lägga ner sjukhus. Och när folk protesterar säger vi – ja, men vi sa ju att vi skulle föra en restriktiv finanspolitik.

TINA bryter:
Jag har läst Thomas tal. Han är mer specifik än vi tänkt . Han nämner pensionerna.

ULF:
Ja, det tror jag är riktigt. Den risken får vi ta.

TINA:
Men det blir du som får ta stöten. Thomas står där och är kärv och storfinansen och ledarsidorna prisar honom. Han står verkligen rak i medvind. Men det är du som ska ta partimedlemmarna. Torgmötena. Paus Helvete heller.

ULF:
Det finns ingen lojalitet. Men här är det arbetsfördelning. Jag är mer allmän. Stöter färre. Thomas mer specifik. Det kommer att vara osäkert hur mycket han bestämmer. Riksdagsmän är förbrukningsvaror.

TINA:
Åja, du lär nog bli tvungen. Thomas anpassar sig. Hans håller på att forma sig till den pusselbit som ska passa in i det lämpliga hålet. Och inte kan du stå på mötena och ta avstånd från honom.

ULF stramt:
Thomas är duglig. Och så folkligt populär blir han inte på att sänka pensionerna.

TINA:
Men är det här rätt? Tar vi inte för stora risker? dom andra kan jaga oss med pensionerna hela valrörelsen.

ULF:
Kanske, men vi måste ta risken. Folk måste ju fatta att dom inte har gjort några pensionsinbetalningar. Det finns inte pengar. Våra barn kommer att införa ättestupa om vi inte gör något nu. Vi har ju lurat dem. Sedan ATP och framåt. Allt skulle gå så bra. Nästa generation skulle betala pensionerna. dom som jobbar skulle slippa sätta av själva. Nu kommer nästa generation och dom vill inte betala. För dom har inga pengar. Se på änkepensionerna. Politikerna bryter löftena, står det på plakaten. Det är ju sant. Vi har hållt på och lovat allihopa. Men dom har inte betalat in själva. Det är andras pengar vi har lovat bort. Det finns inga avtal, inga konton, inga garantier.

TINA:
Men säg det till alla som tror att pensionsavgifterna gått till något sorts djävla pensionskonto i AP-fonderna.

ULF suckar:
Ja, ja, ja. Mina föräldrar fick slita och göra rätt för sig. Det ska mina barn också få göra. Tystnad

TINA:
Men är det rätt med pensionerna? Ska vi inte ta det på bostäderna? Minska bostadssubventionerna. Subventioner låter dåligt. Folk är emot subventioner. Och när du eller Thomas förklarat bostadsfinansieringssystemet en stund i TV begriper ändå ingen någonting. Och då blir det mest en förtroendefråga. Det är bra för dig.

ULF ironiskt:
”Dråpslag mot villaägarna”. Det är en bra löpsedel. Den förstår nog folk. Var så säker.

TINA:
Det är bättre för villaägarna att vi vinner valet än att vi förlorar det.

ULF:
Fan att det ska vara så svår att nå ut. Vi skriver rapporter och motioner. Sitter i dagar och filar på formuleringar. Har grupper som läser och diskuterar. Och så blir det 30 sekunder här, 30 sekunder där. Tänk att få tala lika länge ostört i TV som den där stureplansmördaren.

TINA:
30 sekunder! När fick du 30 sekunder senast? Jag mätte förra veckan. Åtta sekunder i snitt i TVs nyhetsprogram. Ingen skillnad mellan kanalerna. Kan du inte säga något på åtta sekunder så knip käft.

ULF:
Medierna är ju ett jäkla filter. I Kaukasien har rebellerna slutat storma regeringskanslierna och parlamenten. dom går direkt på TV-husen. Paus Hur ska folk fatta att demokrati är något annat än bidrag? Och det verkar som folk byter kanal så fort det blir allvar. Vi håller hela tiden på att hitta på grejer som i 25 sekunder ska hindra dem från att greppa fjärrkontrollen. Och varför måste vi ägna halva tiden åt att försöka lura medierna?

TINA:
Var glad så länge dom går att lura. dom är ju dumma som spån.

ULF upplivad:
Jodå, gurkorna gick ju fint. Presskonferens om EU-krånglet. Alla journalister fick var sin gurka och var sin vinkelhake. Så kunde dom kolla om gurkorna var lagom krökta. Bra bildtillfälle. Och TV4 körde gurkorna med sexuell anspelning.

TINA surt:
Det var nog bara du som såg det. Paus Men det är OK. Vi måste ju alltid hitta på något som ger oss intryck att vi finns till. Paus Och vi är skyldiga vårt folk att marknadsföra oss så bra som möjligt.

ULF:
Varför ska djävulen ha dom bästa sångerna?

TINA:
Vasaru?

ULF:
Citat. William Booth. Frälsningsarméns grundare. Det är därför dom sjunger om gud till schlagers. Han sa det. Varför ska djävulen ha dom bästa sångerna?

TINA:
Han borde haft reklambyrå. Men det är så. Varför ska bara fienderna ha dom bästa kampanjmetoderna. Vår svaghet är att vi inte är tillräckligt fräcka. Vi är så fina i kanten. Vi är överärliga. Vi borde använda deras metoder. Vi försöker alltid vara så renhåriga. Det är väljarna som får lida.

ULLA in utan att knacka

ULF:
Har du fått veta något?

ULLA:
Pettersson ringde från DN. dom har just fått SIFO. Publiceras i övermorgon. Paus Upp 4,5 procent. Signifikant.
Total stämningsförändring Små rörelser Irritationen borta

TINA:
Äntligen! Fantastiskt!

ULF:
Bra. Vi har ju gjort allt rätt. Och vi har inte mörkat. Vi har inte fått med oss folk för att vi kommer med guld och gröna skogar utan för att vi är uppriktiga. Strategin funkar.

TINA:
Nu gäller det bara att hålla ut. Inte störa. Bättre säga för lite än för mycket. Medierna kommer att vara efter dig av sig själva. Du slipper luras med gurkorna.

ULF:
Kronan kommer nog att stärkas på måndag. Då får vi kvittot.

ULLA:
Jo, dom tror väl att Thomas kommer att ha hand om finanserna. Det tror han med förresten.

TINA:
Var är Thomas? Han måste låta bli pensionerna nu. Om han säger det hittar medierna en svag punkt. Nu är vi favoriter. Då vill alla sänka oss. Kör Thomas pensionerna kommer vi på defensiven. Går vi ner redan i nästa SIFO blir vi ointressanta igen. Paus Då får du ett annat kvitto.

ULLA:
Du måste ringa Thomas. Han får stryka pensionerna. Vi kan bara inte gå ut och skrämma vettet ur folk just nu.

ULF:
Vi har ju varit överens om strategin. Klarspråk. Vinna på ärlighet. Inte sänka oss efter valet. Vi måste våga säga det vi tror på. Människor måste bli beredda, måste lära sig att dom inte lever på 60-talet.

ULLA:
Jag är till 100 procent med på strategin. Thomas ska inte ljuga eller mörka. Inte du heller. Men vi behöver tid. Nu har vi fått stöd av folk. Vi måste etablera oss på den här nivån. Thomas behöver inte säga just pensioner just nu. Han får bli allmän. ”Ingenting är heligt”. Om han säger det om allting, om försvar och bistånd och handikappade verkar det kraftfullt och folk blir förbannade. Men dom vet inte mer än förut. dom tror ändå inte att det gäller just dem.

ULF:
Men är det så klokt? Vi har varit överens om att ta risken. Det var ju det som var strategin. Vinna på ärlighet. Sanningen. Nu vill du att vi ska mörka.

ULLA:
Nej, strategin håller. Du ska inte bluffa. Inte Thomas heller. Men – just nu är vändpunkten. Det är nu det avgörs. Det tror jag. Nu är vi favoriter. Nu kommer alla att spana efter blottor. Trampar vi fel nu går det snett resten av valrörelsen.

ULF uppgivet:
Då gör vi så här. Jag ringer Thomas. Inga pensioner idag. Grundstrategin ligger fast: Ekonomin är katastrofal. Det blir hårda tag. Vi är trovärdiga. Inga löften. Men försiktig med hoten. Vi ska fortsätta balalansera på den smala eggen mellan trovärdighet och dråpslag. Tar sats Men kom ihåg en sak. Det gäller idag. Och det är ni som bestämt det. Ske er vilja. Men det finns ett liv efter september. Vi måste precisera oss innan valdagen. Kanske redan på onsdag. Paus Och jag tänker inte göra det här ensam. Jag vill träffa arbetsutskottet. dom får komma hit på söndag eftermiddag.

ULLA suckar:
Vi har ingen chans att få ihop dem till söndag. Valkampanj. dom är spridda över landet. Och söndagen är deras enda lediga dag. Det funkar nog inte.

ULF:
Men att jag skulle ha en ledig eftermiddag det skiter ni i. Bestämt Söndag eftermiddag, och dom får fan se till att vara där.

Scen 3

Sammanträdesrum i riksdagen. Ljust. Bord i ljust trä. Klarblå stolar. En hel del tomma. Portföljer. Kaffemuggar i porslin av av blandat slag, en del med reklam på.
ULF THOMAS ULLA SVEN runt bordet. Avslappade ställningar. TINA sitter inte vid bordet utan vid väggen.

ULF:
Fint att ni kunde komma hit allesammans så här på söndagseftermiddagen. Vi har egentligen bara ett enda ärende. Ekonomiska programmet. Vi ska lägga det på onsdag. Sedan blir det radioutfrågning efteråt. Vad vi gör blir avgörande för resten av valrörelsen – och för vad som ska hända sedan. Det här måste bli rätt.

ULLA:
Innan vi börjar… Direkt efter onsdagen ska vi ut med flygblad och annonser. Vi kan inte komma igång förrän vi bestämt oss här. Därför har jag bett Petter från vår reklambyrå, Verkstaden, att komma. Då blir han inne i resonemangen med en gång. Vi vinner tid på det. Hoppas det är OK.

SVEN:
Har vi bytt byrå? Hette dom inte Pearson & Company med massa bokstäver efter?

TINA:
Dom hette Axelssons, sedan bytte dom namn till Pearson & Company MTDLFR och nu har dom bytt igen – till Verkstaden. Det är samma kontaktgrupp, samma byrå.

SVEN:
Hur mycket tar dom för att sitta med här?

TINA lite irriterat:
Dom tar normalt 2200 i timmen. Men vi har ett fast pris för hela valrörelsen. Vi är en bra kund. Byrån syns.

SVEN:
Jaså, bättre att vi syns.

TINA hämtar in PETTER som sätter sig vid väggen.

ULF:
Då börjar vi. Paus Vi har haft en arbetsgrupp ledd av Thomas som arbetat med det här programmet. Sedan har jag själv gått igenom det. Det är ganska kärva bud, men vi vet ju alla läget. Vi klarar inte att få ner arbetslösheten utan att få fram pengar. Det behövs för näringslivets förnyelse och utbildning av dom arbetslösa. Därför måste vi ha fram ett antal miljarder. Hur många kan vi diskutera, men ska vi tala sanning – och det tycker jag brukar underlätta hanteringen – räcker det inte med allmänna ord, osthyvlar och principer. Inga politiker kan komma med gåvor längre. Vad vi behöver göra är att få människor att inse att vi måste in i en tunnel paus men att det finns ett ljus på andra sidan. Paus Vi måste ta ett rejält tag i något av dom stora systemen. Ska vi ha fram pengarna finns det inga andra alternativ. Med tanke på allt vi tidigare lovat skydda finns det bara två. Bostadsfinansieringen eller pensionerna. Kanske bägge. I förslaget finns bostadsfinansieringen antytt. Problemet är att det är komplicerat, tar lång tid, delar måste utredas och det är svårt att säga vad det ger. Pensionssystemet är svårt underfinansierat och det ger omedelbar effekt om vi skär i pensionerna. Det föreslås också i programmet.

SVEN förbluffad:
Menar du att vi ska sänka pensionerna?

ULF:
Ja, fem procents minskning. Det ger ungefär 8 miljarder. Det räcker inte som ensam åtgärd, men tillsammans med annat kan det vara tillräckligt. Vi har beviljat oss förmåner i åratal. Nu kommer räkningen. Vi måste bli ett nytt sorts land, där folk betalar för sig själva. Eller också blir vi inget land alls.

SVEN:
Sänkta pensioner… Ilsket Det här är en valrörelse. Inte någon slags jävla seminarieövning. Vi ska få vårt folk att bära partimärket. dom ska prata på arbetsplatserna. dom ska dela ut flygblad och springa i trapporna. Tror du att dom gör det när vi sänker pensionerna? Medlemmarna kommer att gå och gömma sig. Glöm!

THOMAS som om han talar till ett barn:
Vad ska vi göra? Ska vi låtsas som vi inte visste något och börja genomföra alltihopa efter valet. Utan att ha talat om för väljarna. Vilken svekdebatt!

SVEN:
Den lär du slippa om du sänker pensionerna nu. Då får du inte en chans att vara med och genomföra någonting. Folk kommer att förstå att vi tappat kontakten med rötterna. Ett antal stockholmare som aldrig träffat vanligt folk. Det är vad vi håller på att bli i det här partiet.

ULLA medlande:
Sven har ju rätt i att våra möjligheter att vinna minskar om vi talar om pensionerna. Och Thomas i att våra möjligheter att regera minskar om vi inte säger något. Om vi är överens om att själva åtgärden är nödvändig, alltså.

SVEN:
Det måste finnas något annat. All den där djävla byråkratin. Skär i den!

THOMAS ironiskt:
Om vi sparkar alla statstjänstemän, alla tullare, poliser, domare, allihop. Då behöver vi bara sänka pensionerna med två procent.

SVEN:
Jaja, men jag får inte i min skalle att vi har precis så många byråkrater som behövs. Så fort det är tjänstemän i Stockholm som ligger illa till är dom alldeles omistliga. Men verkstadsarbetare i Norrland får gå därför att vi ska sälja ut statliga bolag. Då är det inga problem för er. Paus Jag begriper det inte. Men nog begriper jag att det är dom som tjänar mest som betalar mest skatt. Så klart att dom tycker illa om skatter. Men vanligt folk…Ska vi få med oss vanligt folk måste vi inse att skatt inte är något fult i Sverige.

THOMAS överdrivet pedagogiskt:
Jovisst, folk tror ju att skatter är något någon annan betalar. OK, vi klipper till mot dom riktigt rika. Ingen får behålla mer än 500.000 per år efter skatt. Det fårbli det absoluta maximum. Det tycker nog väljarna om. Då får vi in nästan 5 miljarder, och inte ens det räcker för oss nu. Och vi får bara in pengarna en gång, ett år. För året efter har ju alla som tjänar så mycket flyttat utomlands eller sänkt sina inkomster. Inte så smart, faktiskt. Paus Jag trodde vi var överens om att det inte går att höja fler skatter nu.

SVEN:
Kan inte någon av alla dom där välutbildade sekretarna som vi har gå igenom alla motioner som väckts i riksdagen och samla ihop en jättelista med besparingar. Också det som dom andra partierna kommit med. Det finns väl i datorerna. Något ska vi väl ha dom där dyra burkarna till.

ULLA:
Visst, visst. Men det är ju alldeles orealistiskt. Förresten är det ju datorerna som gör att vi alltid föreslår samma sak vad som än händer. Kommer du ihåg när vi 1991 motionerade i riksdagen om stöd till den illegala oppositionen i Sovjetunionen – sedan Sovjetunionen upplöst? Bara för att den gamla motionen låg kvar i datorn och någon idiot tryckte ut den igen.Paus Jag tror vi måste göra något. Och vi måste acceptera att en del blir upprörda. Vi får ta risker. Paus Men kanske ändå inte pensionerna.

THOMAS:
Vad då, Ulla? Vad då i stället för pensionerna? Vad då?

SVEN:
Just nu går det bra. Har vi med pensionerna på onsdag kan vi hälsa hem. Väljarna tycker att vi sviker dem. dom går aldrig och röstar på lägre pensioner.

THOMAS:
Det är ju inte det det handlar om. Vi ska paketera det. Det positiva greppet. Det är mer forskningspengar så vi får fram modernare produkter. Fler jobb. Välfärd på nytt. Det är budskapet. Det är det ljuset vi tänder i tunneln.

ULLA:
Vi måste inse att det inte blir budskapet. Du vet också att du inte får chans att lägga ut texten. ”Dråpslag mot pensionärerna” kommer det att stå på löpsedlarna. Och TV kommer att gå runt på pensionärshemmen och intervjua gråtande gamla. Där har vi inte en chans.

THOMAS:
Men vad ska vi göra? Vi ska klara arbetslösheten. Och alla vet att pensionssystemet inte håller. dom unga väljarna tycks åtminstone ha genomskådat det hela. dom tror inte på dom gamla välfärdsystemen.

ULF:
Det är nog sant. Svenskarna har blivit bluffade i årtionden. Och vi har hjälpt till. Låtsats som att vi varit duktiga när det gått bra. Och att dom andra varit usla när det gått dåligt. Fast det var Hitler som ordnade välståndet åt oss. När hela Europa var sönderbombat stod vår fabriker hela. Paus Jag har svårt att genomföra en hel valrörelse och låtsas som vi har lösningar när vi inte har dem. Eller har lösningar och döljer dem. Det är oärligt. Jag tror inte på det. Det kommer inte att hålla loppet ut. Lätt ironiskt Jag har faktiskt inte hört några pigga alternativ. Fram med dem! Ni har chansen!

SVEN:
Vi måste undvika att det bara blir en enda åtgärd som allt kommer att handla om. Vi kan lägga fram hundra förslag. Är förslag nummer hundra sänkta pensioner kommer ingen att ha en aning om dom andra nittionio. Vi gör oss en otjänst – och landet med, förresten, eftersom en regering utan oss blir sämre.Paus Vi är inte några budgetexperter. Det är inte vårt jobb. Vi är valda, för att folk har förtroende för oss. Folk vill veta att dom får det bättre. Och det blir det om vi har makten.

ULF:
Har du nittionio förslag? Vilka? Vilka är dina nittionio förslag?

SVEN tar sats:
Jag tror så här: Vi måste lägga fram massor av små förslag. Många kommer att reta en hel del, men inte tillräckligt många och vi verkar kraftfulla. Vi tar och lägger ner 3-4 myndigheter. Vi slår ihop löne- och pensionsverket med studiemedelsnämnden och så säljer vi studiemedelssystemet till bankerna. Då slipper vi byråkratin och det försvinner ut ur budgeten. Jag hatar att säga det, men vi kan kanke ta en bit av kommunstödet också.

THOMAS:
Bra, bra. Allt det där behöver vi göra – också. Vi lever inte för tio år sedan. Vi håller på att bli ett fattigt land. Förut blev vi sura när utlänningar förväxlade oss med Schweiz. Nu blir vi glada. Då kanske dom åtminstone accepterar våra checkar.

ULF:
Skära i kommunerna. Paus Det låter snyggt. Men vad är det egentligen? Avskedade landstingsanställda. Längre köer för cancer-operationer. Nedlagda BB. Nyfödda som inte klarar sig för att specialistvården lagts ner. Det är en grym politik, Sven. Paus Folk kanske inte begriper den just idag. Ingen begriper skatteutjämningssystemet för kommunerna. Men vi nöter ner vården. dom som sitter då och ska ta ansvar, dom får ta mycket ansvar för att vi inte tog något. Det går väl bra för dom där som tycker att vi ska sätta in myntapparater i respiratorerna. Men inte för oss. Det låter ju som byråkrati – kommunbidrag, ändrat fördelningssystem – men det kommer ut i gamlingar i sjukhuskorridorerna.

SVEN:
Vi är inga kamrerare. Vi är politiker, borde vara i alla fall. Vi vet vad folk tycker. Folk gillar pensioner. Folk avskyr byråkrater och EU. Måste vi dra ner och spara får vi faktiskt göra det någonstans där vi har folk med oss. Men allt som vanligt folk ogillar är ju på något sätt heligt här. Paus EU-bidragen. Går det inte att göra något där?

THOMAS:
Jo, det hoppas vi. Vi skulle vilja minska våra egna jordbrukssubventioner och minska EU-bidraget lika mycket. dom måste ju ändå göra om jordbrukspolitiken och vi skulle kunna vara pilotland. Visst. Paus Men det tar lång tid. Vi kan inte lägga in en förhoppning om att vi kan få ta upp en förhandling, och att vi dessutom ska lyckas i förhandlingen, i ett budgetalternativ. ”Goda förhoppningar, 8 miljarder.” Det finns andra partier som gjort sånt. Jag skulle bli nedskjuten i första utfrågningen.

ULLA:
Det är söndag. Det börjar bli kväll. I morgon eftermiddag måste vi ha en ny version av programmet klart. Sedan ska Ulf och Thomas gå igenom det. Vi ska trycka det. Nu pratar vi om på onsdag. Det är vårt perspektiv, presskonferens och radioutfrågning på onsdag – inte åldringsvården om tio år. Det vi kommer fram till måste Ulf kunna stå för, annars funkar det inte. Paus Men jag tror att du kommer att kunna försvara ett program utan sänkta pensioner. Och ingen kommer att fråga dig om pensionerna.

ULF ilsket:
Medierna på onsdag klarar vi. Valrörelsen leder vi. Men ni tänker aldrig längre. Jag ska säga saker som vinner valet åt er. Det är vad som sägs ni bryr er om. Inte verkligheten, inte resultatet. Paus De andra lyssnar förstrött. Tittar ut genom fönstren. Väntar på att det ska gå över. Har hört det förr.:
Det är som Newt Gingrich, amerikanen. Han fick frågan varför han blev politiker. Jo, när han var tonåring hade han satt igång en aktion för att få ett Zoo i Harrisburg där han bodde. När han såg sig själv i tidningen förstod han att han skulle bli politiker. Blev det något Zoo, då? Det visste han inte, det trodde han inte. Det gjorde ju detsamma. Det var att han kom i tidningen som räknades. Paus Så är det med er. Synas. Nästa utfrågning, nästa debatt, nästa val. Aldrig på hur vi ska klara oss sedan. Bara om vad som sägs. Om orden, vad väljarna ska tro. Aldrig om verkligheten, på hur folk ska få det. Tänk om dom som talar om politikerförakt kunde lyssna på det här. Vad rätt dom har.

ULLA lite undervisande:
Svenskarna tittar i snitt två och en halv timme om dagen på TV. TV-företagen hoppas att vi ska komma upp i den europeiska civilisationens genomsnitt. Det är tre timmar. Ingen här vet säkert mycket om vad som är på TV, vad folk ser på. Vi sitter ju i sammanträden i stället för att titta på TV. Det finns ingen yrkesgrupp som är sämre TV-tittare än politiker. Men så är det. Ska vi vinna val måste vi ha budskap som går att förklara i TV. I TV kan man inte be folk stanna efteråt så vi kan förklara vad vi egentligen menar.

ULF:
Jag vet det också. Och jag underskattar inte folk lika mycket som du. Om kläderna inte har någon kejsare märker folk det. Det måste finnas substans. Politiken måste hålla ihop. Ingen tror på dem som bara lovar bättre tider.

SVEN högtidligt:
Vi har ansvar för mycket folk. Vi har ansvar för partiet. För alla generationer som arbetat för det. För alla tusentals människor som lägger ner fritid, offrar familj och bekvämlighet för partiet. Vi har ansvar för landet. Nog blir det ett bättre land om vi regerar än om vi bara gapar i opposition? Det är där vi tar ansvar för framtiden. Det är också moral.

ULF:
Vi sviker vad vi än gör. Vi sviker medlemmarnas förväntningar. Vi sviker landet. Frågan om vem vi ska svika och med vilket sorts samhälle. Paus Det är jag som ska sitta i TV. Det är jag som får frågorna. Jag kan inte sväva ut. Jag måste faktiskt ha svar. Det fattas 8 miljarder i vårt program för att vi ska nå våra egna mål. Det kommer att märkas.

SVEN:
I årtionden har det gått att styra ekonomin. Nu kanske allt bestäms av andra, i andra länder. Jag vet inte. Men ska vi förklara allt det där är det är en lång pedagogisk process. Och den klarar vi inte på några dagar i en valrörelse. Efter valet fixar vi nog att komma överens i riksdagen om vad som måste göras. Men nu går det inte. Vi får alla mot oss. Eftertänksamt. Det är som om själva valrörelserna börjar bli ett hot mot demokratin.

THOMAS:
Kontrollrummet är stängt. Folk har ju trott att det längst in i Rosenbad finns ett kontrollrum med knappar och spakar. Där vi kunde styra ekonomin. Det trodde vi väl själva förresten. Men nu har vi upptäckt att det aldrig fanns några kablar ut från rummet. Vi har bara lekt och trott. Men folk tror fortfarande att vi är några piloter som vinglar omkring för att vi inte hittar reglagen.

PETTER lutar sig fram, bryter in.:
Hör ni grabbar, jag…

ULLA ironiskt:
En och annan tjej är vi ju också.

PETTER förvirrad:
Ja, så klart. Paus. Pratar entusiastiskt medan de andra tappar intresset. Nu går det ju skitbra för partiet. Men det handlar inte om program och siffror. Det är Ulf vi måste kommunicera. Folk sitter inte med rutat papper och räknar framför TV-n. dom dricker kaffe och småpratar. Ulf ska synas. Se glad och trygg ut. Så stöttar vi med personannonser i tidningarna. Reklamfilm i TV3. Privata sammanhang. Med barnen. I trädgården.

ULF avbryter:
Jag avskyr trädgårdar. Och barnen ska hållas utanför. Vi kan inte ”kommunicera” någon utan att ha någonting att säga. Det är därför vi är här.

PETTER:
Åsikter betyder inget längre. Folk har slutat lyssna. dom köper inte ett par jeans för att dom inte krymper eller håller färgen. dom vill ha ett varumärke, en känsla.

SVEN:
Vi är en folkrörelse. Inte några sorts jeans.

ULLA:
Låt Petter tala färdigt.

SVEN:
För 2200 i timmen borde han ha något att säga.

PETTER:
Folk tror att politiker alltid ändrar sig. Ingen tror på er. Det finns massor av undersökningar. Folk tror inte på politikerlöften.

SVEN torrt:
Lovar vi att ta bort pensionerna kommer dom nog att tro på oss. Sådana löften håller man alltid. Det är mycket trovärdigt.

PETTER:
Vi ska ha en ny mediestrategi i den här valrörelsen. Vi måste förstå att något har hänt. dom som läser morgontidningarna har redan bestämt sig. Samma sak med P1-lyssnarna. Strunta i dem! Vi måste få ut Ulf i andra sammanhang. Product placement!

SVEN vaknar till:
Vad snackar du om?

PETTER:
Product placement. Vi försöker få med honom i andra medier. Bara så han syns. På samma sätt som Aftonbladet betalar för att folk i svenska filmer ska läsa Aftonbladet. Han behöver inte säga något. Bara finnas.

ULF:
Politik är argument, borde åtminstone vara det. Och det är morgontidningarna som kan återge argumenten.

PETTER:
Jo, men jag har kontakt med Anders Bylund. Han kan ju inte låta Ulf snacka politik hos sig. Men Ulf kan vara med och tala återvinning, miljö. Med bild.

ULLA:
Ursäkta, men vem är Bylund?

PETTER:
Bylund? Han har ju Sveriges största upplaga. Han är ansvarig utgivare för Mactuellt. Ni vet. Som ligger på MacDonald¢s brickor. Två miljoner i upplaga. Mjölkpakten hade varit bäst, men det här är näst bäst. Och vi har chans att vara ensamma.

ULF ironiskt:
Ensamma? Med en Big Mac? Det här är lite löjligt.

PETTER:
Personen betyder allt. Eftersom folk inte tror på vad politiker säger bryr det sig bara om personen. Politiker ändrar alltid sina åsikter, men personligheten har dom kvar. Karaktär säger dom i USA. Paus. Det är samma sak i företagen. Företagen identifieras med sina chefer. Därför kommunicerar man chefen lika mycket som produkten. Insmickrande Sven har rätt att väljarna inte röstar på en expert, utan på någon dom har förtroende för. På hela människan. Därför ska vi köra hårt på Ulf. Inte talarstolar och program. Inte titta in i kameran.

ULF avbryter:
Varför får jag inte titta in i kameran? Jag vill tala direkt till människor. Jag blir alltid förbannad när dom försöker få mig att titta någon annanstans.

PETTER:
För att det ska vara vardag. Du ska inte stå och hålla politiska tal. Folk gillar inte politiker. Du är ett varumärke. Vardag. Som grannen. En människa vi kan lita på.

ULF:
Bra, men då ska jag väl inte ljuga? Då ska jag säga sanningen .

PETTER:
Det handlar inte om program. Jag tänkte att vi i hela informations-aktiviteten sista veckan skulle köra på trygghet, tillförsikt och tillförlitlighet. Tre t:en. Med bilder av Ulf.

ULLA:
Jag har tittat på skisserna. dom är bra. Petter har rätt i att Ulf är vår största tillgång, vårt viktigaste argument just nu. Paus Där finns ju också faran. Ni vet hur medierna är. dom gillar inte att det går bra för någon. Nu kommer dom att försöka skjuta ner Ulf. Rota i alla gardrober.

ULF:
Jag har inget skit. Jag har aldrig gjort ett deklarationsavdrag. Muntrare. Lämnat in deklarationen i tid. Betalat alla parkeringsböter. Gillar inte kontokort. Sopseparerar.

ULLA:
Mönstergosse. Paus Tack Petter. Vi får titta på dina grejer sedan. Paus Nu måste vi vidare. Det är Ulf som ska föra fram programmet. Han och Thomas. Och det är Ulf som ska sitta med medierna. Han får faktiskt tala om hur han vill ha det. Hur långt vi ska gå nu. Paus Sedan får vi försöka göra flygblad på det. Och några fraser som alla kan köra. Retoriken måste fungera. Kom ihåg att vi bestämde oss i början av valrörelsen för att alla budskap måste ha en 15-sekundersvariant. Något som alla kan lära sig. Det gäller nu också. Paus Innan Ulf avslutar vill jag betona hur tidsplanen är. I morgon måste vi lämna till tryck. Sedan kör vi igång inför onsdagen med mediekontakter, snack med ekonomer, insändarkampanjer i landsortspress och hela den vanliga rutinen. Var och en får se till att det verkligen funkar.

SVEN:
På 15 sekunder hinner man säga allt som är viktigt. Jobben. Jobben. Jobben. Jobben.
Alla tittar på Ulf

ULF:
Jag blev faktiskt politiker för att jag ville göra någonting riktigt. Ändra på saker så att människor fick det bättre, blev friare. Inte för att hitta på utspel och trixa mig till utrymme i medierna. Jag höll inte på och förslösade hela min ungdom på sammanträden, missade studier och vänner för att bara anpassa mig till dom senaste trendena. Visst, det där har vi gjort allesammans. Partiet står på en grund av kraschade äktenskap och försummade barn. Människor som har offrat alla tid på att försöka vinna röster. Därför blir det alltid det som vinner röster en sorts högre moral.
Jo, jag vet vad partiet vill. Jag fogar mig. Jag böjer mig, fast jag känner mig skitig. Men kom ihåg att jag är emot det. Kom inte till mig och klaga när folk talar om svek eller när journalisterna säger att vi står utan förslag. OK – för idag. För det här programmet. För onsdagen. Men jag tror inte på det. Jag tror inte att det kommer att hålla till valdagen.
Paus, sedan ilsket Helvetet, helvetet, tror jag är ett ljust rum med sammanträdesbord och Ramlösa och kaffe. Ett evigt pågående sammanträde. Det är det som är helvetet. Men det värsta med er är att ni tror att så ser himlen ut.

Scen 4

Radiostudio med glasvägg. Olika grå nyanser. Vattenmuggar av vit plast. Dunkelt utanför. Skarpt ljus inne i studion. I studion ULF och RADIOREPORTER. TINA och ULLA utanför.

ULF med eftertryck
Jobben. Jobben. Jobben. Det är vad den här valrörelsen bör handla om. Vi kan inte acceptera att hundratusentals människor går utan jobb. Det är ett lidande för dem. För deras familjer. Det är ett samhällsekonomiskt slöseri. Vi slösar bort människors kunskaper, erfarenhet och arbetsvilja. Därför handlar hela vår politik om jobben.

RADIOREPORTER
Hur går det ihop med att i dom kommuner som ditt parti leder avskedas fler kommunalanställda än på andra håll? Vi har siffror som visar…

ULF avbryter
Alla kommuner tvingas skära ner. Det är följden av två årtionden av offentliga utgifter som sprungit snabbare än våra inkomster. Gör vi inte något åt det nu kommer det att bli ännu värre. Då stiger räntorna och företag går i konkurs. Skulderna ökar ännu mer och fler kommuner råkar i svårighet. dom kommunalpolitiker som inte inser det gör ett dåligt jobb. Att vårt program tagits emot positivt så att kronkursen stärkts är bra. Det kommer att betyda mycket för jobben. Att se till att vårt land blir skuldfritt och fortsätter vara det handlar om frihet, men också om framtidens jobb.

RADIOREPORTER
Innebär det att vi i nästa valperiod får se indragningar från kommunerna och sänkta bidrag till individerna?

ULF
Det kan det göra. Det finns ingen politiker som idag kan lova att inte vidta åtgärder. Utvecklingen kan gå därhän att det krävs saker som vi idag inte tänker oss, att tidigare fredade områden måste diskuteras. Men väljarna kan lita på att vi kommer att genomföra sådana åtgärder så att dom gynnar jobben. Det är vad det handlar om.

RADIOREPORTER
Sådana åtgärder, vad är det? Ytterligare minskning av sjukför-säkringsersättningen? Pensionerna? Barnbidragen? Det är väl ändå dom stora posterna ni måste ge er på.

ULF
Idag har vi lagt ett 50-punktsprogram för ekonomin. Det ger klara besked. Vi har valt att vara detaljerade för att väljare och företag ska veta vad som kommer att hända efter valet. Osäkerheten är ett hot mot jobben, därför har vi valt att ge besked. dom områden du nämner finns inte med i programmet. Men vi väjer inte för obehagliga beslut. Vi föreslår minskningar i dom offentliga utgifterna på nästan nio miljarder kr. Vi föreslår nedläggning av fem myndigheter i Stockholm. Vi minskar i landstingsbyråkratin. Vi ska ta upp förhandlingar om minskning av våra EU-avgifter i utbyte mot neddragning av dom svenska jordbrukssubventionerna. På så sätt frigör vi resurser för att satsa på utbildning och på nya uppfinningar. Med eftertryck Det kommer att leda till fler jobb.

RADIOREPORTER
Som du själv säger är en viktig post i ert program att EU-bidraget ska minska. Men det vet ni ju egentligen ingenting om och det kan inte Sverige själv kontrollera. Vad gör ni om det inte lyckas?

ULF
Då tvingas vi göra något annat. Men vi menar att både EU och Sverige har att vinna på att vi gör en bidragsväxling. Idag betalar vi mer än 21 miljarder till EU. Vi hjälper EU om vi för en bättre jordbruks- politik, får mindre i bidrag och slipper sända svenska miljarder till Bryssel. dom preliminära kontakter vi haft tyder på att det finns ett intresse från EU-håll. Vi måste skapa utrymme för att satsa på jobben.

RADIOREPORTER
Vi har talat med EU-kommissionären för jordbruksfrågor. Han förnekar att någon som helst kontakt kommit från Sverige om bidragsväxlingen, som du säger.

ULF
Det är inte kommissionen som avgör sådana saker. Det gör ministerrådet. Vi har varit i kontakt med partivänner i andra länder. Det är det avgörande. Sedan blir det inte lätt. Det kommer att krävas hårt förhandlingsarbete. Men alternativen är sämre.

RADIOREPORTER
Vi har uppgifter om att i tidigare utkast till ert program fanns en femprocentig minskning av pensionerna med. Varför ströks det?

TINA i förgrunden, utanför studion, nervös
Nu gäller det. Nu avgörs det.
ULF drar ner takten
Det är självklart att i arbetet på ett så här omfattande program, det omfattar ju 50 punkter, kommer mängder av saker upp på bordet. Vi går igenom alla områden. Där kommer det upp förslag som i praktiken är uteslutna för oss. Därför är det inte så konstigt om det stått något om pensioner i någon PM. Förmodligen kan du hitta massa andra saker också. Vi har gjort ett grundligt arbete. Det är därför vi kan lämna så klara och detaljerade besked nu.

RADIOREPORTER
Kan du garantera att inte sänkta pensioner kommer att genomföras under nästa mandatperiod?

ULF
Det står inte på vårt program. Vi vill inte genomföra det. Vi vill inte att dom gamla betalar sysselsättningen för dem som idag är arbetslösa. Vi ska genomföra dom nödvändiga besparingarna på annat sätt. Här har vi ju diskuterat EU-bidragen, landstingsbyråkratin och dom myndigheter vi tvingas lägga ner. Det är obehagliga beslut, men den som inte är beredd att ta obehagliga beslut har inte i politiken att göra.
Studion mörknar. Ljuset på ULLA och TINA utanför.

ULLA
Det gick bra. Fast för lite positiva budskap. Tror du några lyssnat?

TINA
Ja, journalisterna. Det gör detsamma om vanligt folk lyssnar på radion. Men journalisterna tar avstamp. dom märker svagheter och blottor. Men han gav nog inga. Jag tror det kommer att hålla ända fram.

ULLA
Ja, fast han måste bli tydligare. Mer positivt. Hans elände är att han bara svarar på frågor. Han måste börja berätta om egna erfarenheter. Saker han sett, folk han träffat, något han varit med om. Förmedla något, inte bara åsikter och argument. Vi borde lägga in mer träning. Han måste sitta med några och köra frågor och svar några timmar.

TINA
Jag ska ta upp det. Fast du vet att han avskyr det. Spela teater. Sitta i träningsstudion med folk som spelar politiska motståndare. Jabba omkring. Han vill resonera, inte öva in fraser.

ULLA
Han borde i alla fall göra det. Ta upp det med honom. Fast det viktigaste idag var att han klarade pensionerna. Tror du att dom får tag i våra PM?

TINA
Tja, dom finns säkert i tjugo ex. Men det har ingen betydelse. Han har sagt att det var utkast.

ULLA
Kommer han igen om pensionerna? Kan vi lita på att han inte säger vad han tycker?

TINA
Nu fungerar det. Kör han det några gånger själv kommer han att tro på det. Han gillar sina egna formuleringar. Han brukar bli övertygad av sig själv. Det kommer att bära. Och så vill han vinna. Det är sista chansen, han orkar inte ett val till och går det inte nu tröttnar medlemmarna. Det säger han inte, men han känner det nog. Och då går det nog lättare med lilla samvetet.

ULF kommer ut ur studion
Vad tycks? Hur fungerade det?

ULLA
Lysande. Du fick fram jobben. Du fick fram att vi hade ett program och ville gå hårt fram. Och dom lyckades inte nita dig på pensionerna.

TINA lite dröjande. Öronmussla i örat, liten radio i handen.
Det gick bra. Ekot kör EU-bidraget. Det låter bra men är säkert helt obegripligt för väljarna.

ULF
Ja, och håller inte. Det vet vi. Någon annan möjlighet än pensionerna har vi inte. Och det vet vi också.

TINA
Det blir tufft i slutdebatten. Borde du inte överväga att ställa in Köpenhamnsresan och träna inför debatten?

ULF
Nej, jag ställer inte in Köpenhamn.¨

ULLA
Du ska ju inte tala själv där. Och det ger ingen uppmärksamhet i Sverige. Du ska ju bara träffa partiledarna från dom andra länderna. På ett internt möte. Dem kan du ju träffa senare. Jag håller nog med Tina. Vi måste prioritera.

ULF aggressivt:
Vi! Vi! Men jag då? Köpenhamn är enda chansen på ett halvår. Att få träffa andra som vet vad det handlar om. Och som inte utnyttjar en. Som har samma problem. Ingen annan kan veta hur det är. Ingen som inte är partiledare. Och jag vill slippa telefoner.Paus. Jag gör det inte. Jag ställer inte in Köpenhamn för att sitta och spela teater. Jag åker.

Scen 5

Köpenhamn. På Istegade. Sen kväll. Skumt. Antydd fasad med ingång till porrklubb. Eros Express. Bilder av nakna damer. Neon. Schabbigt.
ULF och TOMAS DILLGAARD. Den senare ordentligt bladig. Den förre nykter. De står nästan inne i porten.

ULF
Är det här ministeriets stamlokus?

TOMAS
Det kan di ge dig på. Här har vi alle personalfester. Så är det i mitt departement.

ULF
Handelsministeriet. Handel och vandel… O, Danmark. Lite ironiskt. I Sverige går vi ju på nykterhetskaffe.

TOMAS
Vaba?

ULF
Avholdsamhetskafé heter det visst på danska.

TOMAS
Avholdsamhet är vi emot här. Paus
Hon vore väl någe för dig. Hon med de stora pattarna.

ULF avvärjande
Det verkar mer vara din stil.

TOMAS
Vi går ind.

ULF
Nej, nej. Nu är det verkligen dags att vi går hem. Vänder sig ut mot gatan. Just då en fotoblixt AKT SLUT

ANDRA AKTEN

Scen 6

En redaktion. Modernt men ändå nedgånget. Inga stolar står rätt. Ser ut som det utrymts vid flyglarm. Drivor med tidningar. Kaffemuggar av plast. TV-skärmar i taket. Löpsedlar på väggarna. Mörkt ute. NATTCHEFEN samt REPORTER

NATTCHEFEN
Det blir en lugn kväll är jag rädd. Paus Två sidor samlevnad. Tre sidor privatekonomi. Matrecept. Reklam för söndagstidningen. Vi har väl två-tre sidor att fylla med någon ”nyhet”. Vi får väl titta på morgontidningarna när dom kommer. Fast det gör ju morgonTV också. Och textTV. Undrar när vi hade en riktig nyhet sist? Går fram till fönstret Det är något som inte fungerar. Det känns som folk inte tror på oss. Vi sitterhär hela nätterna. Och det är tomt ute. Ingen rör sig. Vi hör inget. Treglasfönster överallt. I går ringde det två läsare. dom tyckte det var bättre förr. På 40-talet.Paus Har du ringt polisen?

REPORTER
Polisen ringer själva när dom vill att vi ska gå deras ärenden. Det fixar vi senare ikväll. Har dagen kollat tipset vi fick in igår? Håller det? Var Ulf Bengtsson på porrklubb i Köpenhamn?

NATTCHEFEN
Nej, Ulf var i Köpenhamn i förra veckan. På partiledarmöte. Så långt stämmer det. Förmodligen söp dom och jävlades. Men vi har inget att ta på. Thomas skulle ju ha varit med. Honom har vi kollat. Han var och snackade i Härnösand. Paus Fast det vet ej fan om det inte är sant i alla fall. dom är ju sådana.

REPORTER
Fast vi har ju aldrig haft något på Ulf. Trist typ. Sitter hemma och läser PM på kvällarna. Han är rena helgonet.

NATTCHEFEN
I Sverige ja. Du vet hur det kan vara. dom där två fackföreningsledarna. Mördades på bordell i Polen. Paus, eftertänksamt Vi borde gå vidare. Paus, flammar upp Vilken grej om det är sant. Vi behöver sånt. Den skulle innehålla allt. Politiker i en valrörelse och sex. Om det bara var lite övernaturligt inblandat skulle vi få årets upplaga.

REPORTER ironiskt
Du kan väl fråga Saida som du brukar.

REPORTER
Det stämmer inte. Ulf är inte sån. Det stämmer inte med hans kvinnosyn.

NATTCHEFEN
Den sorten är värst. Hycklar hemma och går på vad fan som helst utomland. Jag känner på mig att det finns något här. Vi har i alla fall inte råd att låta bli att kolla. Paus Vi ligger taskigt till. Vi måste köra hårt på allt. Jag träffade Småberg idag…

REPORTER
Har du börjar umgås med ägarna?

NATTCHEFEN
Äh, men vi togs in, alla chefer. Det var allvar igen. Nu skulle dom skrämmas ordentligt. Vi håller inte upplagemålen. Tjugofem personer måste bort för att klara lönsamheten. Alltså, han säger inte så. Paus Han säger att ”med nuvarande intäktsnivå måste kostnadsmassan reduceras”. Men det är vi som är kostnadsmassan, alltså.
Paus Vi måste få upp upplagan annars är vi out. Fast det får inte ske med grova metoder. Stor upplaga men fin i kanten. Inte förråas. Redaktionen gör sina egna bedömningar. Vi lägger oss inte i. Fast vi måste ju anpassa kostnaderna till dom lägre intäkterna. Du vet. Det vanliga snacket.

REPORTER
Vilka metoder som helst kan vi ju inte använda. Löpsedeln igår…

NATTCHEFEN avbryter
Går det bra är dom jävligt tacksamma. Då struntar dom i vad som stått på löpsedlarna. Vi får inte glömma det. Går det dåligt åker vi dit.

REPORTER
Liberalism… Och med det löpet. Redigeras i populistisk anda borde det väl heta.

NATTCHEFEN
Liberalism. Det är väl för fan något man tjänar pengar på.

REPORTER dröjande
Paus Vi måste få upp upplagan annars är vi out. Fast det får inte ske med grova metoder. Stor upplaga men fin i kanten. Inte förråas. Redaktionen gör sina egna bedömningar. Vi lägger oss inte i. Fast vi måste ju anpassa kostnaderna till dom lägre intäkterna. Du vet. Det vanliga snacket.

REPORTER dröjande
Han är bra på att sparka folk, Småberg.

NATTCHEFEN
Han är bra på att få andra att sparka folk. Det heter inte sparka folk. Det heter att bryta ner mål. Först kommer alla överens om att vi ska ha hög upplaga och tjäna bra med pengar. Alla är med på det. Och att vi i varje fall måste gå ihop. Det förstår ju alla. Och så sätter man siffror på det. Och så bryter man ner det avdelning för avdelning. Paus Strålande. Och så går något åt helvete. Upplagan ökar inte. Pressarna havererar. Då klarar vi inte målen. Då måste vi justera några variabler. Därför sparkar inte Småberg folk. Det får andra göra. Paus Var är alla människor? Vi måste göra tidning! Var är Susanne?

REPORTER tar upp ett papper
Hon börjar sin mammaledighet idag.

NATTCHEFEN
Skit.

REPORTER
Klara sitter i projektgruppen om samlevnads- och matbilagan. Jobbar dag.

NATTCHEFEN
Skit. Vad är det för bilaga, förresten?

REPORTER
Det berättade dom för fackklubben. ”Livets goda” ska den heta. Kommer att handla om mat, lite resor, prylar, motion och så sex.

NATTCHEFEN
Snyggt, då kan vi ta in lite naket och så ser det ”fint” sägs med långt i ut ändå.

REPORTER
Kalle kommer lite senare. Han måste fira något barns födelsedag.

NATTCHEFEN
Skit.

REPORTER
Pettersson är i New York.

NATTCHEFEN
Skit.

REPORTER
Anna-Stina borde komma, men hon fick erbjudande om avgångs- vederlag i går så hon har väl gått och hängt sig.

NATTCHEFEN
Billigare så. Fast dom som vill sluta får inte, och dom som vill vara kvar försöker man få bort. Nye chefredaktörens linje.

REPORTER
Fan, vad man förnedrar sig. Jag var inne hos honom. Vi hade aldrig träffats förut. Vad vill du jag ska göra på tidningen, frågade jag. Hur ser du på mina uppgifter? Han hade ju ingen aningen om vem jag är. Jag har suttit här i tolv år, han i fyra månader. Vad vet han om tidningar? Han har gjort om rummet till något sorts djävla vardagsrum. Inga tidningar. Bara böcker.

NATTCHEFEN
Han läser dem. Han läser böcker. Småberg har en driva med böcker på skrivbordet. Flera hundra. Men han läser dem inte.

REPORTER
Som du. Du läser ju inga böcker.

NATTCHEFEN
Det är en principsak. Jag läser inte böcker. Jag läser tidningar. Vi ger väl för fan ut tidning? Vad sa han då?

REPORTER
Jag har hört att ditt arbete är uppskattat, sa han. Sedan tog han telefonen. Och sedan kom sekreteraren in. Och så tyckte han att jag skulle fortsätta med vad jag gjorde. Jag ger stadga åt avdelningen, sa han. Han har ingen aning om vad jag gör.

NATTCHEFEN
Nä, eller hur det är. Hur det är att sitta på natten utan folk. Att hitta på grejer. Och få skället när det går snett, men aldrig vara med om det ska firas några ”framgångar”.Paus Fan. Klockan är 10. Vad har vi? Sexskolan i bilagan. Går att göra löpsedel på. Något kändis party. Kanske en mitt. Valrörelse? Såklart vi ska ha det. Men då måste det vara något eget. Bara rapa upp vad dom där djävla politikerna säger på möten håller inte. Paus Vi borde kolla Ulf och Köpenhamn. Fråga vad han gör i kväll. Vi kan ringa honom.

REPORTER
Vi sökte honom tidigare. Tina sa att han skulle vara hemma. Ville inte bli störd.

NATTCHEFEN
Bra. Far ut till honom och ring på. Fråga om han var på porrklubb i Köpenhamn. Ta det på band. Börjar han slingra sig så har vi honom. Nekar han kan vi ha glädje av det sedan.

REPORTER
”Jag vad inte porrmannen”. Den löpsedeln har du väl gjort en gång för mycket? Paus Men kan vi bara sticka hem till honom på kvällen och sticka bandspelaren under nästan på honom och fråga om han varit på porrklubb? Därför att någon har ringt anonymt? Är det etiskt riktigt?

NATTCHEFEN
På den här tidningen betyder etik fallskärmsavtal. Paus Och moral sex. Paus Ring in någon vikarie. Och så åker vi ut till Ulf. Nekar han nu och vi kan visa att han var där åker han dit utav bara helvete. Fan, jag känner att det är något här. Vi måste gå vidare. Vad var det för jeppe som tipsade?

REPORTER
Anonym. Rätt ung. Han sa bara att Ulf varit på porrklubb i Köpenhamn förra söndagen. Men han lät inte som någon galning.

NATTCHEFEN
Kan det vara dom andras avdelning för dirty tricks? Ungdomar dom har satt på att ringa runt och sprider rykten. Störa, få folk ur balans. dom har varit i USA och lärt sig.

REPORTER
Ingen aning. Men en sak vet jag. Jag blev blev faktiskt journalist för att jag ville göra något riktigt. Ändra på saker så att människor får det bättre. Berätta vad som egentligen händer. Göra klart det oklara. Inte för att hitta på och konstruera. Jag råpluggade hela gymnasiet för att komma in på journalisthögskolan. Jag harvade i flera år på hopplösa vikariat på landsortstidningar. Jag gjorde inte det för att springa ut och lura partieledare att säga något som vi kan utnyttja i ett annat sammanhang någon annan gång. Och som egentligen inte är viktigt. Visst, vi måste behålla jobben. Och om vi säljer mycket får vi ut massa bra också. Därför blir det alltid det som vinner läsare en sorts högre moral.

NATTCHEFEN
Du, jag älskar det här jobbet. Att sätta dit dom djävlarna. Att visa läsarna hur ruttet allt är. Visst ska vi sälja, men det är inte bara det. Vi har ett ansvar mot alla som jobbat här. Som offrat nästan allt för jobbet. Det är också en moral.

REPORTERN
Att ha dig som chef är som att sätta Dracula som chef för blodgivarcentralen. Visst, du älskar jobbet. Och du kan det. Men frestelserna blir för stora.
OK, jag vet vad tidningen vill. Jag fogar mig. Jag böjer mig, fast jag känner mig skitig. Men jag gör det inte själv. Jag hittar någon som tror det ger en chans till fast anställning att sticka ut till Ulf. Han kommer att bli jävligt förbannad.

NATTCHEFEN
Bra. Glöm inte bandspelaren.

Scen 7

Samma radiostudio som tidigare.TINA, ULLA och ULF utanför studion. Tar av sig ytterkläder och hänger upp på en hängare.

TINA
Jag vet att du måste koncentrera dig, men det är en sak… Den kan komma upp. Om dom är fräcka. Alla journalister tycks vara på gång om att du var på porrklubb i Köpenhamn förra söndagen. Det är någon som ringer runt och tipsar. Det kan komma upp idag. Hur som helst är det vad journalisterna kommer att fråga om efteråt. Det måste du räkna med.

ULF
Jag vet. Det var en jävla journalist hemma igår kväll och stack en bandspelare under näsan på mig.

TINA
Och vad sa du?

ULF
Att jag inte varit i närheten av någon porrklubb. Det här är inte ju klokt. Såklart jag inte varit på porrklubb. Det närmaste jag kommit var en topless bar när jag var 20 år.

ULLA
Finns det ingen, ingen sanning? Inte ett uns? Om det finns något får vi hantera det. Men vi måste veta.

ULF stadigt
I Köpenhamn var jag och Tomas Dillegaard efter middagen ute och tog en öl på någon skum bar han kände till vid Vesterbrogade. På hemväg gick vi förbi någon sorts porrklubb. Han föreslog att vi skulle gå in – han var lite full – och jag sa nej. Det var allt. Absolut allt. Det är obegripligt. Mer besvärad Är det risk att dom tar upp det här nu? Kommer någon att gå ut med det där ryktet? Det vore ju inte klokt.

ULLA försöker skämta
Du som brukar klaga på att du inte når ut…

TINA allvarligt
Jag ska försöka skrämma skiten ur dem. Jag ska säga att dom får ta ansvar för stämning för förtal. Rättegång. Politiker hotar aldrig med sådant, så dom kommer att förstå att det är allvar. Jag tror inte dom frågar i sändning, men gör dom det får du totaldementera.

ULF
OK Går in i studion

RADIOREPORTER
Det har enligt opinionsundersökningarna hittills gått bra för ditt parti i den här valrörelsen. Idag skriver flera stora tidningar och kritiserar er för att ni inte talar klarspråk om statsfinanserna.

ULF
Det är en felaktig kritik. Människor vet att vi kommer att sanera ekonomin. Och att vi hela tiden håller ett öga på att det måste ske på ett rättvist sätt. Och jag tror att väljarna har märkt att vi inte mörkar, inte döljer dom obehagliga budskapen.

RADIOREPORTER
Ja, den här valrörelsen har till stor del handlat om vad partierna lovar och vad dom kommer att göra efter valet. Eller om dom döljer vad som egentligen måste ske . Alla dom större partierna är överens om att statsbudgetens utgifter måste skäras ner. Kommer ert program att räcka?

ULF
Ja, det tror vi. Det kombinerar tillväxtbefrämjande åtgärder med kraftiga besparingar, bland annat på jordbruket och genom att lägga ner en del av den statliga byråkratin.

RADIOREPORTERN
Vi har låtit nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet räkna på ert program. dom har kommit fram till att det – även om det skulle lyckas för er att förhandla ner EU-avgiften – fattas cirka tre miljarder för att ni ska komma upp i dom tio som utlovats. Vad kommer ni mer att föreslå?

ULF
Jag har ju inte sett undersökningen. Därför vet jag ju inte hur det räknar. Den går inte att kommentera nu. Vårt program är noggrannt genomgånget. Det håller. Kraftigare åtgärder kan skada efterfrågan och orsaka större arbetslöshet. Det är hela tiden en avvägning.

RADIOREPORTERN
Om det visar sig att nationalekonomerna har rätt, eller att ni misslyckas med att få ner EU-bidraget eller att verkligheten förändras, är ni beredd att gå vidare?

ULF
Jag har hela tiden sagt att det inte går att ställa ut några garantier. dom politiker som gör det har alltför ofta gjort väljarna besvikna.

RADIOREPORTERN
Innebär det att du inte kan garantera att inte pensionerna sänks efter valet?

ULF
Jag kan naturligtvis inte garantera det. Lika lite som jag kan garantera något annat.

RADIOREPORTERN
Tillhör en pensionssänkning det som ni övervägt inom partiet inför dom ekonomiska program ni fört fram den här valrörelsen?

ULF
Naturligtvis. Vi har övervägt varenda större post i statsbugeten.
Men pensionerna står inte just nu på listan.

RADIOREPORTERN
Just nu… Innebär det att det är en fråga som snabbt kan bli aktuell.

ULF
Bara under förutsättning att det inte visar sig gå att få majoritet för något av våra andra förslag eller att verkligheten förändras. Osäkert Eller att våra beräkningar inte skulle hålla. Det är ju så att det inte går att genomföra besparingar utan att röra i dom stora systemen. Pensionssystemet är underfinansierat. Det fattas hela tiden pengar. Vi ser ju över det framtida pensionssystemet och det finns dom som anser att det är orättvist att dom som nu är pensionärer eller blir det dom närmaste åren ska ha ograverade pensioner, medan dom som blir pensionärer om 10-15 år ska ha betydligt lägre.

RADIOREPORTERN
Om vi byter ämne, skulle jag vilja fråga dig….
Ljudet tonar ut men intervjun fortsätter i bakgrunden. Studion mörknar sakta. TINA och ULLA fortfarande i förgrunden. Tystnad. Tittar på varandra.

TINA sakta
Där gick det åt helvete.

ULLA
Vad tog det åt honom? Två dagar till valet och så skiter han ner sig så totalt.

TINA
Som en sömngångare. Det var fel att ta upp porrklubben innan. Han kom totalt av sig. Man ska inte skrika åt sömngångare. dom ramlar och bryter nacken.

ULLA
Han är ju företrädare ingenting annat. Han kan ju inte gripas av hybris så där och bara företräda sitt eget jävla samvete. Paus Nu fattas det bara att någon skriver om porrklubbsryktet. Och så hinner vi inte dementera. Sedan är det kört.

TINA
Jag vet inte vad som är värst. Att väljarna tror att han gått på porrklubb eller att han vill ta ifrån dem pensionerna. Ironiskt Den här jävla valrörelsen har varit så tråkig att en dödsynd blir ett trevligt avbrott. Paus Sammanbitet Nu måste jag ut till horden och dementera både porr och pensioner.

Scen 8

Sammanträdesrummet i riksdagen, samma som tidigare.
ULF THOMAS ULLA SVEN TINA runt bordet. Lite spända. Kaffekoppar.

ULF
Detta är av allt att döma det sista arbetsutskottet innan valdagen. På själva valnatten bör vi ju ha kontakt. dom som inte är här måste finnas tillgängliga på telefon. Tina får hålla reda på det. Paus Ni vet säkert att det går något sorts rykte om att jag varit på porrklubb i Köpenhamn för någon vecka sedan. Det är fel. Helt sanningslöst. Vi behöver inte ta upp tid med frågan. Jag kan inte tänka mig att något enda medium tar risken att ta upp ryktet.
Sedan har vi pensionerna. Vi har varit överens om att inte ljuga. Får jag frågor ljuger jag inte. Det är nödvändigt – om vi ska kunna regera – att vi har talat sanning. Annars har vi inte en chans sedan.
Just nu tycks det ju som om vi har fått en del väljare emot oss. Men jag ser inte vad vi ska kunna göra åt saken.

SVEN
Det så klart att det går dåligt. När vi går ut och säger att vi ska ta pensionerna från folk.

ULF bryter in
Vi ska inte ta pensionerna ifrån någon. Vi minskar pensionerna så att dom håller takten med reallöneförsämringen. Pensionärerna kan inte vara ett frälse när ekonomin tippar.

SVEN
Det är i alla fall så folk säger…

ULF
Vi ska inte använda motståndarnas terminologi.

SVEN
Det där är ett sidospår. Vi satt här för en dryg vecka sedan. Då var vi överens. Med eftertryck Överens. Inte pensionerna. Om vi sa att om vi skulle röra pensionerna skulle det gå åt skogen. Nu har du gjort det. Och det går åt skogen.

THOMAS
I sak har jag ingen som helst invändning mot vad Ulf sa i radio. Pensionssystemet är ruttet. Det är en bluff från 1957 och framåt. Det kommer inte att hålla. Men jag tror inte det var strategiskt riktigt i det här läget. Det blir bara pensioner. Vi får ingen chans att förklara dom bakomliggande faktorerna.

ULF
Vad vill ni jag ska göra. Ljuga? Är det arbetsutskottets rekommendation. Lögner?

THOMAS
Du behövde inte svarat på alla frågor. Ingenting är uteslutet och så vidare, och så vidare. Men inte ens antyda pensionerna.

ULLA
Nu är vi där vi är. Det är ingen idé att föra diskussion om vad som borde ha gjorts, vad som har sagts och inte sagts.

ULF dämpat
Jag läste utskriften. Jag har faktiskt inte sagt att pensionerna ska sänkas. Jag sa just det som Thomas sa. Ingenting, inte heller pensionerna är uteslutna.

SVEN tar upp en gul löpsedel ur portföljen. Text: ”Efter valet: SÄNKTA PENSIONER! Besked från partiet.”
Ingen annan har nog uppfattat nyanserna. Varenda människa tror att vi ska sänka pensionerna. Och röstar på någon annan.

TINA
Vi ligger fortfarande på bättre siffror än förra valet.

ULLA
Det här är inte konstruktivt. Vi har en eller två dagar på oss. Vad ska vi göra?

TINA
Nu kör medierna. Men folk är nog inte så dumma som journalisterna tror. dom förstår att landet håller på att gå totalt fel. Att verkligt hårda tag måste till. Sagt är sagt. Vi kan inte dementera. Har man satt foten i klaveret ska man komma ihåg att det låter värre när man drar upp den. Paus Det är bättre att gå på i stället för att slå till reträtt.Paus Jag föreslår att vi kör en presskonferens. Någon känd kvinnlig parti-pensionär och Ulf. Någon pensionsexpert. Vi har bara uppmärksamhet nu om vi ägnar oss åt pensionerna. Då ska vi utnyttja det. Vi har en chans att förklara. Vara ansvarsfulla.

ULF
Förklara? På 8 sekunder? Det har tagit 35 år att leda landet till ruin. Sedan ska jag förklara på 8 sekunder. Sedan 1970 har tillväxten bara gått neråt. Vi har skapat system som vi inte har råd med. Alldeles tomma inuti. Nu håller dom inte längre. Paus Det är ju ni som sagt att det finns enkla lösningar. Byråkratin och EU-bidragen. Nu ska vi gå ut någon dag innan valet och säga att det bara finns svåra lösningar. På 8 sekunder.

ULLA
Har du något bättre förslag?

ULF tar tag i frågan
Nej, vi försöker. Be någon på kansliet göra ett underlag. Kolla om det kommer någon bankrapport, OECD eller något i morgon som vi kan luta oss mot. I annat fall får vi leta fram någon ekonom. Vi kan bestämma oss för vilket ekonomiskt läge vi vill ha så går det att ju alltid leta fram någon ekonom som tycker så, just nu.

ULLA
Jag tolkar det så att vi kör presskonferens i morgon. Om det ekonomiska läget. Ännu värre än vi trodde. dom som flyr det obehagliga ljuger. Vi lämnar besked.

SVEN
Det blir inget besked som till himla bär. Tvärtom.

ULLA negligerar honom
Om vi är överens så långt måste vi ägna någon tid åt livet efter valet. Vi har dels almanacksfrågorna. Bildar vi regering vet vi ungefär vad som ska ske. Förberedelserna är hyggliga. Vi har under alla förhållanden partistyrelsen på måndagen efter valet.

SVEN
Numera vet alla vad som ska ske. Så vi lär inte få chansen.

THOMAS
Käften nu. Framåt.

ULLA
Om det går dåligt måste vi samla partiet. Då blir det en eftervals-debatt. Vi borde kanalisera den på något sätt. Annars pyser det ut i debattartiklar och offentlig kritik. Krisgrupp med alla som annars skulle gå ut offentligt? Extra partikongress?

ULF
Vad du säger är att jag ska avgå om det går dåligt i valet. Extra partikongress. Det är att bjuda in. Paus Jaja. Det är väl realistiskt. Så kan jag få medalj. Stå där och titta på. Erlander, Erlander han fick en stuga på Bommersvik. Han bodde där på somrarna. Kände sig lite som han var med. Ibland kom någon från ungdomsförbundet in och drack saft med honom. När Palme gick förbi stod Erlander där i dörren och tittade ut. Han ville så gärna bli tillfrågad. Men Palme gick förbi. Rycker upp sig Vi balanserar mellan framgång och katastrof. Går det åt helvete ska det ske med musik. Då har vi gjort en investering i framtiden. Även om ärlighet inte lönar sig, kommer folk att upptäcka det i efterhand. Går det bra har vi ett mandat att regera från. Utgångsläget är inte så dåligt.De andra ser tvivlande ut. Uppbrott.

Scen 9

Redaktionen. Som i scen 6. NATTCHEFEN, REPORTER, FREE-LANCE-FOTOGRAFEN. NATTCHEFEN och FREE-LANCE-FOTOGRAFEN vid ett litet bord i förgrunden. FREE-LANCE-FOTOGRAFEN i sliten jeansjacka och jeans. Rätt långt hår. Nervös. Kanske knarkare.

FREE-LANCE-FOTOGRAFEN
Jag har bilder på att Ulf Bengtsson var på porrklubb i Köpenhamn. Om ni är intresserade. Och vill betala.

NATTCHEFEN
Är det sant, är vi intresserade. Har du bilderna med dig?

FREE-LANCE-FOTOGRAFEN
Jag vill ha 25.000. Skattefritt.

NATTCHEFEN
Det är inte problemet. Är det du som tagit bilderna?

FREE-LANCE-FOTOGRAFEN
Nä, en kompis till mig.

NATTCHEFEN
Du, det är så här. Vi har kollat upp den här historien. Vi hittade inga bevis. dom dementerade allt. Och Thomas som skulle vara med honom var bevisligenlångt från Köpenhamn. Du måste ha en bra bild och bra på fötter. Bara då är vi intresserade. Har du bilden med dig?

FREE-LANCE-FOTOGRAFEN tar fram bilden från Köpenhamn. Tomas och Ulf i porten till porrklubben. Ser ut som de just kommer ut. Bilden visas på storbild i bakgrunden.

NATTCHEFEN
Det var som fan. Visst är det Ulf. Vem är den andre? Vet du det?

FREE-LANCE-FOTOGRAFEN
25.000 spänn. Skattefritt.

NATTCHEFEN
Visst. Jag skriver en rekvisition strax. Du kan hämta det i morgon i kassan.

FREE-LANCE-FOTOGRAFEN
Och jag måste vara anonym. Inga papper till myndigheter. Helt skattefritt. Kan ni fixa det?

NATTCHEFEN
Ja, ja. Vi har överenskommelse med skattemyndigheterna. Det går under meddelarskyddet. Vi hänvisar till grundlagen. Tipspengar. Vi betalar skatten. Skattefritt och anonymt till mottagaren. Hur togs bilden? Vet du exakt var?

FREE-LANCE-FOTOGRAFEN
Klubben heter Eros Express. Exakt var det ligger vet jag inte.

NATTCHEFEN
Det tar vi reda på.

FREE-LANCE-FOTOGRAFEN
Killen som tog den vill vara anonym. Han hade tur bara. Gick just förbi. Kände igen Tomas Dillgaard och knäppte.

NATTCHEFEN
Thomas…

FREE-LANCE-FOTOGRAFEN
Tomas Dillegaard, danske handelsministern.

NATTCHEFEN
Å fan, den Tomas. Det förklarar det hela. Har någon dansk tidning bilden?

FREE-LANCE-FOTOGRAFEN
Han erbjöd den till Extrabladet. Men dom ville inte ha den. Hade kört politiker på porrklubb förut. Det sålde inget.

NATTCHEFEN
I Danmark, nä. Men här.

NATTCHEFEN ger ett papper till FREE-LANCE-FOTOGRAFEN som försvinner ut. NATTCHEFEN reser sig med bilden i hand.

NATTCHEFEN euforiskt rakt ut i luften
Halleluja! Nu är det fixat. Kör igång! Dra in tre extra reportrar. Säg till upplagefolket att vi lägger på 50.000 exemplar. Nej för fan. 100.000 ex extra. Och säg till tryckeriet att vi går upp med åtta sidor. Herren vare lovad!

REPORTER
Vad är det om?

NATTCHEFEN
Titta på den här bilden. Har du sett. Ulf kommer ut från porrklubben i Köpenhamn.

REPORTER
Hur vet vi att den inte är fejk?

NATTCHEFEN
Det är den inte. Men bildhanterarna får lägga in den i datorn och detaljkolla. Ulf är det i alla fall. Och den andre. Tomas Dillgaard. Danske handelsministern.
Snacka med Extrabladet. Ta reda på allt om Dillgaard. Berätta att vi kör det här i morgon. Dom kan få allt materialet med fax allteftersom det blir klart. Det har vi nytta av någon annan gång. Be dem kolla upp porrklubben Eros Express. Vi vill veta allt.

REPORTER
Vi kan väl inte bara dra igång utan att snacka med Ulf?

NATTCHEFEN
För helvete. Då drar dom igång dementimaskinen. Ringer utgivare och ägare och fan och hans mormor och skrämmer skiten ur dem. Paus Så klart vi ska tala med Ulf. När vi är klara. Ta reda på var han finns i natt. Får vi inte tag i honom skriver vi att vi förgäves sökt honom. Paus Nu gör vi så här! Paus Du skriver storyn. Hitta hans dementier från förra veckan. Berätta storyn! Vilken grej! Etta, löp, sid 6-7-8-9. Paus Katinka gör bakgrund. Ringer sexologer. Varför går män med makt på porrklubb? Fast var noga som fan med att inte berätta vad det handlar om. Låtsas att det är om kommunalpolitiker i Gävle. Få fram lite generella uttalanden. Generella uttalanden. Sedan lägger vi in dem i sammanhang med reportaget. Ser ut som det handlar om Ulf. Och sedan går hon igen alla engelska politiker. Frustar Den där som som hittades död i damunderkläder med en apelsin i munnen. Lägg dem i en särskild spalt. Och be USA göra något om Clintons bravader. Paus Väck Lasse och be honom skriva en politisk kommentar. Vad betyder det här för valet? Kan Ulf sitta kvar? Hela köret. Paus I morgon följer vi upp med reaktioner från politiker och partiet. Vi måste förbereda det i kväll. Vi måste ha en yxa, någon som säger vad vi vill. Vi kan ringa den där Nilson i Mölndal. Han är klubbordförande och brukar alltid kräva partiledarens avgång när det är något. Pålitlig. Paus Ring Svensson. Han borde ha kommit från krogen nu och vara lagom i gasen. Han får skriva den stora grejen om hur det är i andra länder. Och om att politiker är samma skit över hela världen. Det gör han lysande. Paus Sedan får Stina skriva en feministisk moralisk kommentar. Väck henne också!

REPORTER
Är det så klokt? Hon har ju massa kompisar i partiet.

NATTCHEFEN
Jag snackar med henne. Läcker hon ska jag skära av henne – ja, va fan man nu skär av på tjejer.

REPORTER
Ska du inte ringa utgivaren?

NATTCHEFEN högtidligt
Du, ansvarig utgivare är till för att ta ansvaret. Han får ta ansvaret. Det är för attvi ska kunna ta ut svängarna. Dessutom talar han ju jämnt om decentralisering. Att det ska vara slut på den interna diktaturen. Var och en ska ta ansvar för sitt. Jag tar ansvar för mitt så tar han ansvar utåt. Det är arbetsfördelningen. Vårt ansvar är att sälja den här tidningen. Paus Jag snackar med honom senare. Det ordnar sig. Han blir nog djävligt tacksam för upplagan.

REPORTER
Ja, Ulf har ju ljugit. Vi har ju honom på band. ”Jag har aldrig varit i närheten av någon porrklubb.” Det drar vi upp ovanför bilden. Det kan han aldrig dementera.

NATTCHEFEN
Nu kör vi! Halleluja!

Scen 10

Samma scen, samma personer som i scen 1. Skarpare ljus än i scen 1. ULF, TINA, THOMAS

ULF tankfullt, lite bittert
Tja, då får det blir extra partikongress. För mig var det slutet. Och inte hann jag gå på Cirkus Scott heller.

TINA dämpat
Ta det lugnt. Du vet ingenting om läget om två månader. Först ska dom bilda regering. Och bryta alla sina löften. Då kommer du att framstå som rakryggad sanningssägare.

ULF
Som bitter föredetting. Surt, surt sa räven.

TINA
Gör inget dumt. Kan det rasa åtta procent i SIFO på några dagar kan det gå upp igen på några dagar.

ULF bryter av
Det är bara valet som räknas.

TINA
Sedan stämmer vi tidningen och dom kommer att torska hur mycket som helst. TV körde ju Tomas Dillgaards berättelse idag. Ingen tror på tidningen. En av ägarna ringde och ville inrätta en fond för undersökande journalistik i ditt namn. Skraj som fan.

ULF närmast rasande
Det kommer ändå att smeta på mig resten av livet. Stått på varenda löpsedel. Folk glömmer vad dom handlade om. dom minns bara att det var något skit. Att jag våldtog barn eller något sånt.

TINA
Du är för präglad av stunden. Det är nu du har chans att bli statsman. Nederlaget är orättvist. Det kommer alla att skriva i morgon.

ULF
Visst och jag kommer att tro dem. Medan misslyckandet borrar sig in i medvetandet. Det är som att försöka hoppa i en hiss som störtar. Man slår ihjäl sig, fast någon sekund senare. Egentligen vet jag att det är slut. Därför är det dags. Nu.

TINA
Ge dem inte rätt genom att avgå nu. Låt tiden verka. Och skulle du gå måste du ge partiet en chans till ordnad process.

ULF
Ordnad process! Att dom ska få avsätta mig, ja! Det är ordnad process.

ULF på storbildsTV
Det var inte dom överlägsna idéer som vann. Det var dom överlägsna resurserna. Det var inte den folkliga opinionsbildningens seger. Det var massmedias manipulationer. Jag vill tacka alla dom tusentals valarbetare….

ULF i förgrunden
The party is over. Plötsligt mörker. SLUT