Nyhetsbrev 26 AUGUSTI 2012

Raoul Wallenberg, 100 år den 4 augusti

Monument över Alfred Nobel och Raoul Wallenberg


Amerikanarna börjar konsumera igen


Kronkurs och dollarkurs


Få tveksamma väljare i USA


Ödesdiger svensk nedrustning


Regeringen tror att byråkrater skapar nya företag


Anne Wibble och dricksen


Almedalen på USA-export?


Evig sommar i skattebetald propagandafilm


Fler tyskar läser svenska än svenskar tyska


Marcus Samuelssons läsvärda memoarer


Sensommarutflykt: Governors Island


Gin på kran


Bästa brunchstället


Fyra New York-krogar bland de bästa nykomlingarna


Ny italiensk krog i New York


Svenskt i New York

Raoul Wallenberg, 100 år den 4 augusti


Raoul Wallenbergs 100-årsdag den 4 augusti blev uppmärksammad över hela världen. I år har Sverige äntligen helhjärtat ställt upp för att både hedra och dra lärdom av Raoul Wallenbergs gärning.
http://www.dn.se/ledare/signerat/efter-100-ar-vagar-sverige-kanna-stolthet-for-raoul-wallenberg
http://www.thelocal.se/42408/20120804/
http://articles.nydailynews.com/2012-08-04/news/33039166_1_vilmos-langfelder-fate-and-whereabouts-soviets
 
Det är viktigt att Raoul Wallenbergåret – med utställningar, böcker och aktiviteter i 60 länder inte bara blir ett kort fyrverkeri på en i övrigt tom himmel – utan får en varaktighet. Därför inriktas nu aktiviteterna på att nå ut till svensk ungdom. Det är en skandal att skolornas läromedel knappt nämner Raoul Wallenberg:
http://www.expressen.se/debatt/skolan-maste-varna-wallenbergs-minne

Monument över Alfred Nobel och Raoul Wallenberg


Jag har haft glädjen av att ha varit instrumentell för att få fram två svenska konstnärliga monument. Det första var Nobelmonumentet utanför Museum of Natural History i New York, som min företrädare i New York, Dag Sebastian Ahlander, tog initiativet till.  Det var ett omfattande arbete med sponsring och allra främst amerikansk byråkrati. Varje år skriver man in namnen på de nya amerikanska nobelpristagarna på monumentet. I år med en ceremoni den 27 september.
http://www.swedenabroad.com/en-GB/Embassies/New-York/Current-affairs/The-Nobel-Monument-sys/

Den 16 augusti tillkom ett stramt och vackert minnesmärke över Raoul Wallenberg utanför UD på Gustav Adolfs torg. Fredrik Reinfeldt och Nina Lagergren, syster till Raoul Wallenberg, förrättade invigningen. Initiativet var mitt eget, finansieringen kom från industrimannen Marcus Storch och konstnärerna är Ulla och Gustav Kraitz (som också gjort Wallenbergmonumentet i New York) skapade det.
http://blogg.ud.se/blog/2012/08/17/att-halla-wallenbergs-garning-vid-liv/
 
För nobelmonumentet krävdes flera års arbete, otaliga sammanträden och 24 möten med olika valda organ. För det i Stockholm ordnades alla tillstånd och kommunala beslut på mindre än ett år. ”Red tape” kallas det i USA. Vi har mindre av det i Sverige.
 

Amerikanarna börjar konsumera igen


Det börjar så smått röra sig vad gäller konsumtionen i USA. Jag har skrivit det förr – men jag tror att politikernas möjligheter att genom diverse makroekonomiska åtgärder få fart på ekonomin är begränsade. Däremot finns i grunden i USA en obotlig optimism. En kulturskillnad som tar sig uttryck i en tro på den egna framtiden.

The Economist har i sommar haft flera läsvärda artiklar om den underliggande styrkan i den amerikanska ekonomin:
http://www.economist.com/node/21558576
http://www.economist.com/node/21558591
 
Framtidstron är nog orsaken till att julisiffrorna för konsumtionen var de bästa på ett halvår. Amerikanerna kanske håller på att tröttna på eländet och börjar konsumera. Medan den svenska tillväxten är exportdriven, drivs den amerikanska av inhemsk konsumtion. Siffrorna var en bra signal.
 
Ett litet tecken är ”lyxgatan” Madison Avenue. Där fanns det för tre år sedan tomma butiker. Nu är det full överallt, med nya dyra märken. Och hyrorna är högre än innan recessionen.
http://www.nytimes.com/2012/08/16/fashion/on-madison-avenue-a-new-vibe.html?_r=1&ref=fashion&pagewanted=print
 

Kronkurs och dollarkurs


Kronan är rekordstark mot euron. Och exportindustrin klagar. På kort sikt är det nog inte så farligt, särskilt som kronkursen mot dollarn varit mer stabil.
 
Dock är det inte i första hand storföretagen som får problem – de är verksamma i flera valutaområden och valutasäkrar sina affärer. Det är mer besvärligt för mindre företag.
 
Kronan flyter sedan 1992. Det är likviditeten och konjunkturen som styr. Likviditeten innebär att i orostider flyr investerarna små valutor. Nu kan de knappast gå till euron och därför är dollarn fortsatt stark. En turbulent höst i världsekonomin kommer sannolikt att försvaga kronan.
 
Konjunkturen innebär att när svenska aktier och svensk ekonomi går bra blir det mer förmånligt och säkert att placera i svenska papper. Med en exportandel på ca 50 procent är det lätt att förespå att det kommer att gå sämre för Sverige. Jag tror att finansministern är alldeles för optimistisk i sin tillväxtprognos.
 
Det verkar sannolikt att den svenska räntan går ner under hösten. Men det kommer knappt att påverka kronkursen. Och att riksbanken, som Schweiz, skulle börja sälja kronor och ladda upp med andra valutor är osannolikt. Det talar för att regeringen under det närmaste året kommer att stimulera den inhemska ekonomin.
Räkna med en dollar som snarare blir starkare, samtidigt som euron ytterligare försvagas.

Få tveksamma väljare i USA


Att Mitt Romney utsåg Paul Ryan till sin ”running mate” beror främst på att amerikansk politik inte längre handlar om osäkra mittenväljare – de är bara några få procent – utan om att mobilisera de egna. Valdeltagandet är lågt och det finns inget ”socialt obligatorium” att gå och rösta. Detta kan i årets val främst drabba Obama, där många väljare som förra gången röstade för första gången i livet, känner sig besvikna. Men Romney ses med misstänksamhet av grupper i det allt mer radikala republikanska partiet. I ett läge då nästan alla amerikaner vet vilken presidentkandidat de föredrar, men inte bestämt sig för om de ska gå och rösta eller inte betyder mobiliseringen nästan allt. Jag har skrivit en krönika om det i liberal lokalpress.
http://st.nu/opinion/kronikor/1.5000117-allt-handlar-om-karntrupperna?m=
 
USA-baserade journalisten Martin Gelin har skrivit en bra bok om revolutionen inom det republikanska partiet: ”Den amerikanska högern”.  Mycket läsvärd för den som är intresserad av amerikansk politik och den förklarar bra varför så många vanliga arbetarväljare stöder högern:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=912713153X
http://www.aftonbladet.se/kultur/article15296847.ab

Ödesdiger svensk nedrustning


Ryssland rustar upp, inte minst sin flotta. Militärbudgeten ökar med drygt 25 procent.  Ryssland har återupptagit patrullering med bombflyg över Östersjön. Samtidigt rustar Sverige ner på ett sätt som endast liknar 1925 års ödesdigra försvarsbeslut.
Det svenska försvaret har aldrig kunnat klara ett fullskaligt angrepp, men det har tidigare varit så starkt att det inneburit en betydande kostnad för en angripare.

Nu är det mycket tveksamt om Sverige klarar ett angrepp och Gotland ligger helt oförsvarat. Kanske kan nya JAS-satsningen stärka försvaret, men det avhjälper inte bristerna inom flottan och armén. Man behöver inte ha några konspirationsteorier om dolda ryska planer för att inse att förhållandena snabbt kan ändras och att en situation vi inte vet något om idag kan inträffa.

Att bygga upp försvaret tar lång tid. Att nedrusta går fort. Sverige är på väg åt fel håll.
http://www.newsmill.se/artikel/2012/07/19/vi-m-ste-debattera-om-sverige-klarar-ett-v-pnat-angrepp
http://www.newsmill.se/artikel/2012/08/09/statsministern-ta-ansvar-f-r-gotlands-f-rsvar-nu
http://www.dn.se/debatt/moderaterna-blundar-for-det-nya-hotet-fran-ost

Regeringen tror att byråkrater skapar nya företag


Det är lite konstigt att just den här svenska regeringen tror att statliga byråkrater är de bäst lämpade för att leda entreprenörer och andra som vill starta företag in i den praktiska företagsamheten.
 
Det kan i varje fall tyckas så när staten använder miljarder hos Tillväxtverket och Almi men ger 2,5 miljoner till den privata stiftelsen NyföretagarCentrum som bevisligen med små resurser åstadkommer bättre resultat.,
 
I skandalen kring tillväxtverket har festmiljonerna fått dölja bidragsmiljarderna. Om detta har jag skrivit i Svenska Dagbladet:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fluffiga-svar-fran-tillvaxtverket_7425950.svd

Anne Wibble och dricksen


På tal om departementens julfestande: Jag var ju under några år dåvarande finansminister Anne Wibbles statssekreterare. Anne var mycket ekonomisk. Hon hade aldrig haft något kontokort, men pådyvlades ett som statsråd. I december 1991 skulle den politiska staben äta julmiddag. Vi gick på en restaurang dit vi brukade gå med mindre nogräknade utländska gäster.

Så småningom kom notan. Den slutade på 1.889 kr. Anne använde för första gången i livet ett plastkort och när kvittot kom tillbaka hade man inte fört in slutsumman och finansministern frågade mig varför. Jag svarade att de nog förväntade sig att hon skulle lägga på dricks.
– Jaha, hur mycket då?
Man brukar jämna upp till något lagom jämnt tal, svarade jag.
 
Varefter Anne Wibble lade på en krona så att det blev jämnt 1.890 kr.

Almedalen på USA-export?


Årets Almedalsvecka slog alla rekord. Och det är en fascinerande vecka med nästan 2000 seminarier. Var och en kan finna sitt intresseområde representeras – från mat till mänskliga rättigheter.
 
Almedalen har blivit en exportvara. Finland, Norge och Danmark har tagit efter. Och till årets Almedalen kom en amerikansk delegation. Det blir dock inte alldeles lätt. Amerikanska tuffa lobbyregler gör en kopia svår.

Evig sommar i skattebetald propagandafilm


Stockholms politiker har tagit pengar från oss skattebetalare för att göra en liten film om hur fin Slussen kommer att bli efter 7-8 års nybyggnad.

Titta på filmen! Den är ett klassiskt exempel på propaganda. Inte en invändning. Och inte en mulen eller snöig bild. Alla bilder är konstruerade som om Stockholm har evig sommar med människor i t-shirt och på uteserveringar. Som om hela året vore en sommar – och en bättre sommar än årets, dessutom!
http://www.dn.se/webbtv/nyheter/sa-blir-nya-slussen-1

Fler tyskar läser svenska än svenskar tyska


Tyskland och Sverige har urgamla kulturella förbindelser. Tyskland är vår största handelspartner och har 82 miljoner invånare.  I Tyskland läser fler än 10.000 personer svenska. Det är fler än det antal svenskar som läser tyska.
http://www.dn.se/ledare/kolumner/richard-swartz-tyskan-samlar-damm

Marcus Samuelssons läsvärda memoarer


Marcus Samuelsson, stjärnkock och en av de kändaste svenskarna i USA, har kommit med sina memoarer. Inte dåligt för en 42-åring. ”Yes, Chef” har dessutom fått betydande uppmärksamhet:
http://www.nytimes.com/2012/08/05/business/marcus-samuelsson-both-a-chef-and-a-brand.html?_r=1&emc=eta1
http://www.nytimes.com/2012/07/29/books/review/yes-chef-a-memoir-by-marcus-samuelsson.html?_r=1

Den är en ömsint bok om uppväxten utanför Göteborg, som adopterat barn. Om intresset för matlagning som började i tonåren. Och om hur han reste till Etiopien för att finna sina rötter och så småningom lyckades sammanföra sin adoptivmamma med sin biologiske far.

Marcus arbetade sig upp genom svenska, schweiziska och franska krogar för att 1994 hamna i New York, där han så småningom blev chefskock på Aquavit. För att 2008, när han ville bli sin egen, tvingas tömma betala allt han hade för rätten till sitt eget namn och sin egen internetdomän.
 
På samma sätt som Aquavits lycka gjordes av att Marcus kokkonst gav den tre stjärnor hos New York Times, sattes Marcus nya restaurang, The Red Rooster i Harlem, på kartan när Barack Obama genomförde en stor fest till förmån för sin valkampanj just där.
http://tinyurl.com/cv536sk

Sensommarutflykt: Governors Island


Sommaren härskar fortfaranmde en god stund i New York. Så varför inte ta en båttur från Battery Park till Governors Island, den tidigare slutna militär-ön, där man kan hyra cykel och bekanta sig med en ny del av staden – som försöker satsa också på kultur:
http://www.govisland.com
http://tinyurl.com/bulgl24

Gin på kran


En del av oss tycker det är kul med drinkar. Pegu Club i SoHo var länge det ställe som skröt med flest gin-drinkar. Nu har den baren fått konkurrens av nyöppnade Gin Palace, på Avenue A vid 6:e gatan. Enda stället i New York med gin&tonic i tap-kran:
http://www.ginpalaceny.com

Bästa brunchstället


Bokningssiten Open Table lät nyligen sina användare rösta fram de bästa brunchställena i New York. New York-brunch är inte sällan en lite trött inrättning av olika äggrätter. Men läsarna röstade fram fyra Sarabeth’s-restauranger bland de tio bästa. Den i Tribeca fick högst betyg. Själva uppskattar vi den ursprungliga i den kedja som nu har sex restauranger i New York, nämligen den på Amsterdam Avenue.
http://www.opentable.com/best-new-york-restaurants?li=488&topic=Great+for+Brunch

Fyra New York-krogar bland de bästa nykomlingarna


När tidskriften Bon Appetit nyligen listade USA:s 50 bästa nya restauranger kom fyra från New York med. Två på Manhattan – Atera och The Nomad – och två från Brooklyn: Battersby och Blanca.
http://www.bonappetit.com/restaurants-travel/2012/09/top-new-restaurant-nominees
 

Ny italiensk krog i New York


Perla i West Village har snabbt och på goda grunder blivit populär. Ligger på Minetta Lane, alldeles nära Minetta Tavern, där det är nästan omöjligt att få bord.
 
Perla har ostron, rätter som låter som de vanliga italienska men är lätta och innovativa.
http://perlanyc.com

Svenskt i New York


New Yorks konst- och designutbildning, Parsons, genomför 18-19 september ”Design Intelligens; Fashion” med workshops och föreläsningar. Sverige deltar kring hållbart mode:
http://www.designboost.se
 
Fram till den 17 september kan man på MoMA:s experimentgalleri PS1 se svenska Ilja Karilampis video The Chief Architect of Gangsta Rap
http://www.momaps1.org/exhibitions/view/354
 
Wanås skulpturpark i Skåne, Marika Wachtmeisters skapelse, fick i somras stor publicitet i New York Times:
http://travel.nytimes.com/2012/08/05/travel/in-a-swedish-park-art-co-stars-with-nature.html
 
På Wanås har f ö Astrid Svangren ställt ut. Nu debuterar hon 13 september på Tracy Williams, 521 West 23rd:
http://www.tracywilliamsltd.com/astrid-svangren/astrid-svangren_2012.html
 
Den 17 september kommer sex nordiska designers – däribland Hope, Minimarket, Altewai.Saome- presentera sina vårkollektioner för 2013 i New Museums Sky Room.
www.swedishfashiongoesnewyork.com
 
Roxette spelar på Beacon Theatre söndagen den 2 september: 
http://www.beacontheatre.com/events/2012/roxette-at-beacon-theatre.html
 
Svenska electroduon Icona Pop spelar på Santos Party House den 12 september.
http://www.iconapop.com
http://www.santospartyhouse.com/event/index/id/3015
 
Den som snabbt vill uppdatera sig på vad svenskt som är på gång i New York kan följa det svenska honorärkonsulatet på Facebook eller Twitter:
http://www.facebook.com/swedennewyork?
http://www.twitter.com/swedennewyork